Life&style

Savršen izlet nedaleko od Zagreba: Dvorac Mokrice krije prekrasnu povijesnu baštinu i vrhunsku klopu

  • Šarmantni dvorac Mokrice smješten je odmah nakon graničnog prijelaza Bregana, na brežuljku s kojeg se pruža prekrasan pogled na šumu
  • Vožnja od Zagreba do Brežica traje oko pola sata, a prizori i usluga koji će te tamo dočekati vrijede svake svake minute u autu
  • Ako želiš pobjeći od gradske vreve u prirodu i uživati na svježem zraku, izlet u Brežice moja je topla preporuka!

Sunčano i toplo vrijeme bilo je i više nego dovoljan poticaj da frendica i ja iskoristimo slobodan dan od ispita izletom u prirodu. Bacile smo se u potragu za instagramičnim lokacijama u blizini Zagreba na kojima možemo uživati na svježem zraku, okružene zelenilom, ali i razgledati zanimljive atrakcije, a uvjet je bio da se ne vozimo duže od 30 minuta. Prednost su imale lokacije na kojima neće biti previše ljudi, a da u blizini ipak možemo popiti kavu i nešto fino pojesti. Nakon malo istraživanja, odluka je pala na Brežice nadomak Zagreba, točnije odmah nakon graničnog prijelaza Bregana. Zašto? Zato što su nas na prvu osvojile slike prekrasnog dvorca Mokrice okruženog šumom koji smo poželjele vidjeti iz prve ruke.

Put od Zagreba traje oko pola sata

Nismo se trebale puno dogovarati. Spremile smo samo osnovne stvari poput vode, šešira (koji glavu čuva) i eura, torbe smo pospremile u bunker i u roku 20-ak minuta već smo bile spremne za polazak.

 | Autor: Sjele smo u svoju Toyotu C-HR Hybrid Electric i krenule put Slovenije. Dvorac Mokrice smješten je odmah nakon graničnog prijelaza Bregana, na brežuljku, i lako ćeš ga uočiti s ceste. Do Bregane možeš doći starom cestom, a upravo za tu rutu smo se i same odlučile, kako bismo izbjegle plaćanje autoputa i kupnju vinjete. 

 | Autor: Toyota C-HR Hybrid Electric je uspješno prošla sve testove i idealna je za putovanja na kraće destinacije, obzirom da je riječ o dinamičnom i učinkovitom hibridu koji štedi gorivo. Ovaj suvremen i moderan model koji plijeni pažnju fantastičnim dizajnom opremljen je najmodernijim tehnologijama za sigurnost i multimediju. Dok voziš na zadanu destinaciju, hibridna baterija se puni, a kada ponestane goriva, Toyota se prebacuje na električni pogon, što je ogromna prednost, naročito danas kad su cijene energenata nestabilne i kada svako kućanstvo nastoji pronaći načine kako uštedjeti na kućnom budžetu.

 | Autor: C-HR diže hibridno iskustvo vožnje na jednu sasvim novu razinu, a kada izađeš na cestu automatski zavladaš njome. Voziš, privlačiš poglede, a drugi vozači i pješaci se okreću za tobom. Riječ je o crossover modelu s povišenom pozicijom sjedenja, danas najprivlačnijeg oblika vozila koji je zbog toga sve češći odabir mlađih urbanih obitelji. Zbog svog upečatljivog izgleda i nekonvencionalnog duha savršen je za sve vozače koji žele da im automobil ocrtava stav. Zapravo, ovaj model predstavlja novi dizajnerski pravac za segment crossovera: potpuno različit stil koji donosi novu razinu dinamičnosti i senzualnosti na tržište, kombinirajući gornji dio siluete coupea s izdignutim donjim dijelom SUV-a. Zadnji dio zauzimaju velika peta vrata, koja omogućuju lak prilaz prtljažnom prostoru, dovoljno velikom za kofere pet osoba - što putovanja čini puno praktičnijima i s manje stresa.

 | Autor: Ovaj hibridni ljubimac nalazi se na popisu najsigurnijih automobila na svijetu. Usred gužve i užurbanog života, zaista je umirujuće znati da je Toyota C-HR opremljena nekim od najsofisticiranijih sigurnosnih tehnologija. I zato, dok smo mi bile usredotočene na razgledavanje prirodnih ljepota, Toyota C-HR se koncentrirala na našu dobrobit na cesti.

Pored izuzetne reprodukcije zvuka za koju je zaslužan premium audio sustav JBL koji obuhvaća 8-kanalno stereo pojačalo od 576 watta s devet zvučnika, Toyota C-HR može se pohvaliti i vrhunskim multimedijskim sustavom osmišljenim kako bi svaka vožnja bila sigurnija i zabavnija. Putem internetskih usluga MyT dostupan je pristup poduci za hibridnu vožnju koja pomaže u optimalnoj vožnji na električni pogon, kao i osvježenja u stvarnom vremenu poput upozorenja na kamere za mjerenje brzine. Ova funkcija dobro će ti doći ako voliš putovanja i često si na cesti.

 | Autor:

Sve čari dvorca Mokrice

Osim što nas je poslužilo lijepo vrijeme, izbjegle smo i gužve, jer u dvorcu gotovo da i nije bilo ljudi. Ispred dvorca nalazi se veliki, besplatni parking pa ne moraš brinuti gdje ćeš uparkirati svog limenog ljubimca. Prije samog ulaza u dvorac, nalazi se mostić koji je toliko šarmantan da bi bila prava šteta ne poslikati se na njemu. Mostić vodi do dvorca Mokrice koji uistinu nudi uživanje u spoju kulturne baštine, gastronomije i prirode. 

 | Autor: Marko Grubišić Marko Grubišić Dvokatni dvorac najimpozantnija je građevina u Brežicama, sagrađena sredinom 16. stoljeća na mjestu gdje je stajao dvorac, koji je srušen tijekom slovenske seljačke bune 1515. godine. U mirnijim vremenima plemićka obitelj Attems pretvorila je dvorac u rezidenciju. Dvokatno stubište, kapela i Viteška dvorana oslikani su, a dvorana je obnovljena 2011. godine i predstavlja jedinstveni primjer baroknog svjetovnog zidnog slikarstva u Sloveniji. U dvorcu se nalazi i Posavski muzej Brežice koji smo razgledale odmah po dolasku, a nakon obilaska odlučile smo predahnuti uz pogled na šumu. 

 | Autor: U dvorcu se nalazi Restoran 1444 i poslužuje uistinu kraljevski doručak, ručak i večeru, a na meniju se, između ostalog, nalaze tagliata, burger, biftek s umakom od brusnica i još mnogo toga. Sve namirnice dolaze od domaćih ekoloških uzgajivača i pripremljene su na moderan kraljevski način pa možeš biti sigurna da ćeš uživati u vrhunskim jelima. Bez obzira želiš li prizalogajiti ili se samo osvježiti uz limunadu, ljubazno osoblje će ti rado poslužiti narudžbu gdje god poželiš na imanju. Predlažem ti da poneseš dekicu koju možeš raširiti na travnjaku i uživati u prirodi baš kao na pikniku. Ukoliko se zadržiš duže, korisna informacija je i ta da u večernjim satima možeš uživati u večernjim svirkama, a tko voli može i zaplesati.

Jedno je sigurno - dobar provod u Brežicama i mobitel prepun prekrasnih fotografija su zagarantirani!

Među mnogobrojnim novim vozilima koja se trenutno nude na hrvatskom tržištu, za sve pustolovine koje tek treba otkriti pažnju obrati na Toyotin C–HR. Više od osamdeset posto gradskih vožnji putuj na struju uz Toyota C-HR Hybrid Electric sada dostupan u posebnoj ponudi s atraktivnom ratom. Najatraktivnija Toyota na cesti proizvedena od strane lidera s čak 25 godina iskustva u razvoju hibridno – električne tehnologije može biti tvoja po cijeni od svega 219 eura mjesečno! 
Više detalja o svim aktualnim pogodnostima saznaj na linku.

Photo: Marko Grubišić

Komentari 0