Life&style 02. siječnja 2022.

Savjet za prehranu: 5 načina kako uživati u kruhu i mršavjeti

Kakakv kruh jesti ako želiš smršavjeti
Unsplash/Wesual Click. Kakakv kruh jesti ako želiš smršavjeti
  • Kruh ima lošu reputaciju kada je u pitanju mršavljenje
  • Međutim, postoje načini da uživaš u kruhu i pritom paziš na prehranu
  • Otkrit ćemo ti kako jesti kruh bez grižnje savjesti 

Oni koji žele smršaviti često se prvo odreknu kruha i peciva. Kruh ima lošu reputaciju. Pun je ugljikohidrata koji nas navodno debljaju. Ali, ta ideja je odavno zastarjela. „Zabrana ugljikohidrata, osobito onih koje voliš, može dovesti do velike žudnje za hranom“, upozorava nutricionistica Lisa Moskov u intervjuu za Livestrong.com. Na ovih pet načina, prema Moskov, možeš se pobrinuti za svoju figuru i još uvijek uživati u ukusnom kruhu.

1. Odaberi kruh bogat vlaknima

Da, i u kruhu ima vlakana. Dovode do dugog osjećaja sitosti, reguliraju šećer u krvi i pomažu stvaranju energetskog deficita kako bi se sagorijevale masti. Kada kupuješ kruh, samo pazi da ima visok sadržaj dijetetskih vlakana. Prema Moskov, tri do pet grama po porciji kruha je idealno.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Greta (@spighe_di_greta)

2. Kloni se kruha s puno šećera

Vrijedi pogledati sastojke. Često se kruhu dodaje puno šećera, osobito pakiranom kruhu. Visok udio dodane fruktoze i kukuruznog sirupa negira dobra svojstva dijetalnih vlakana. Oni osiguravaju brzi porast razine šećera u krvi. Ali, ono što brzo ide gore, brzo se opet spušta. Niska razina šećera u krvi tada brzo uzrokuje žudnju za hranom. Kako bi zaobišla ovaj začarani krug, pripazi da kruh bude pet grama ili manje šećera po porciji kruha.

3. Radije koristi cjelovite žitarice

Bijeli kruh je, naravno, beskrajno ukusan, ali ako ne možeš bez kruha, trebala bi se odlučiti za cjelovite žitarice. U slučaju visoko obrađenih žitarica, gube se mnoge hranjive tvari, vlakna i vitamini. 

Cjelovite žitarice imaju još jednu prednost: cjelovite žitarice sadrže više bjelančevina, koji su važni za izgradnju mišića, a time i za gubitak masti. Savjet Lise Moskov: kad kupuješ, obrati pažnju na kruh od integralnog brašna i nemoj da te zavaraju reklamni trikovi poput „balans kruha“ ili „sportskog kruha“.

Kako produljiti život kruhu i tostu: s ovim trikom će više dana ostati svježi

4. Sve je u kombinaciji

Želiš da kruh ostane dio tvoje prehrane? Kombiniraj ga s nemasnim bjelančevinama i zdravim mastima. To uravnotežuje tvoj obrok, dugo ostaješ sitom i, unatoč kruhu, možeš uživati u zdravoj prehrani. Pomiješaj krišku s piletinom, tunom ili jajetom. Zdrave masti mogu se naći u bademovom musu, humusu i avokadu, na primjer.

Možda vas zanima... Ne možeš izdržati na dijeti? Opširan vodič za mršavljenje pomoći će i "beznadnim slučajevima" Rubrika Life&style Life&style

5. Nemoj kombinirati previše ugljikohidrata

Pazi da u obroku ne bude previše ugljikohidrata. Tjestenina, kruh i krumpir odjednom su malo previše. To je osobito važno „ako si jako osjetljiva na ugljikohidrate“, kaže Lisa Moskov. Bolje je ravnomjerno rasporediti važne ugljikohidrate tijekom dana.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by DUCA Forno (@ducaforno)

Komentari 0