Life&style 31. srpnja 2013.

Šarmantni detalji za topliji dom

1/7

Iza brenda KLocks and WaLKs krije se Ivana Cvetko. Ona sasvim obične predmete ukrašava i čini ih posebnima, a niti jednom nije napravila identičnu dekoraciju, nego svaku ukrašava na drugačiji način. Nije ni čudo što su njeni KLocks and WaLKs oduševili mnoge.

Ivana Cvetko, osnivačica KLocks and WaLKsa, za sebe kaže kako je žena i majka, ali kraljica postaje samo za svojim radnim stolom na kojem se ionako nitko drugi ne snalazi. Kada se suočila s nezaposlenošću, odlučila je svo slobodno vrijeme potrošiti na razvoj svoje kreativnosti:

 | Autor:

"Stala sam pred zid u svom domu koji sam uredila davno i zaključila: "Želim raditi to". No, kako je potrošačka moć slaba, uređenje zidova sam s vremenom  pretvorila u nešto manje, dostupnije svakome, a meni ništa manji izazov - zidne satove. U međuvremenu se spontano stvorio i mali dodatak pod nazivom 'Boje', koje su obuhvatile mnoštvo šarenih dodataka za uljepšavanje doma, podmetače za čaše, slike, svijećnjake", objašnjava Ivana.

Iako j sve počelo s jednim zidom, danas se Ivana više posvećuje manjim detaljima kao što su satovi, posudice, čaše i sl. Prisjetila se i svojih prvih radova koji su svoj dom pronašli kod njenih prijatelja i priznaje kako bi sada neke stvari napravila i drugačije. Kaže i kako neki predmeti stoje u kutiji jer misli kako nikad neće dočekati svjetlo dana jer zna da može mnogo bolje.

 | Autor: "Najveća životna inspiracija su mi moji klinci Karlo i Lana, pa sam pri stvaranju imena za ono što radim odlučila iskoristiti inicijale njihovih imena 'KLocks' su 'clocks', a 'WalLKs' je zamišljen kao maštovita šetnja zidovima 'walls + wallk'. Često ljudi pomisle da mi engleski nije jača strana, pa sam pogriješila u pisanju", kroz smijeh ističe ova kreativka.

Njeni satovi su 100% ručni rad u koji je uključen čak i njen suprug, zadužen za piljenje i obradu podloge. Kasnije Ivana na podlogu lijepi tapetu i ručno oslikava. Jedina stvar na koju ne može utjecati je satni mehanizam, pošto njega ne zna izraditi sama. Iako su KLocksi ono po čemu je prepoznatljiva, Ivana se bavi i drugim stvarima.

"'Boje' su skup sitnica koje privlače pažnju šarenilom koje KLocksi najčešće nemaju. Svijećnjaci, slike, magneti, podmetači za čaše su ono što može ukrasiti svačiji dom, a mogu ponijeti sa sobom i neku osobnu poruku. Isto tako volim pronaći stari komad namještaja i preobraziti ga u nešto posebno… No, ipak su  KLocksi ti koji su naišli na jako dobar odaziv, s vremenom i postali prepoznatljiv brand na handmade sajmovima na kojima često izlažem zajedno sa kreativcima iz Kreativne udruge Feniks", kaže Ivana.

I dok za satove koristi akrilne boje, drvenu podlogu i strukturnu tapetu, 'WaLKs' su pak ukrašavanje zidova ručno iskrojenim i obojanim oblicima od strukturne tapete. 'Boje' su kombinacija decoupagea, modeliranja fimo mase i oslikavanja. Kaže kako je u kreativnosti teško doseći savršenstvo jer je mašta beskrajna i svaki novi proizvod joj je novi izazov. Ističe kako se stalno pojavljuju novi materijali koji sa sobom nose i novu inspiraciju.

 | Autor:

Kada se radi o detaljima koji imaju posebno značenje za nju, Ivana posebno ističe zid s početka priče:

"Posebno mjesto zauzima moj prvi zid koji mi je riješio veliku dilemu što i kako dalje. S vremenom je promijenio boju, ali prolazim svaki dan kraj njega i znam da ima poseban smisao za mene."

Ivana za kraj kaže kako nema zalihu gotovih proizvoda, nego radi isključivo po narudžbi. Iako se motivi ponekad ponavljaju, njene dekoracije nikad nisu identične. Takav je slučaj i s njenim satom s Malim Princom koji je, iako je bio izrađen u više primjeraka, uvijek drugačiji od prethodnog.

Više slika pogledajte u galeriji...

Komentari 0