Life&style

Sanjaš li češće posljednjih noći? Evo zašto za vrijeme korona-krize imaš tako živopisne snove

  • Jesi li možda primijetila da od početka korona-krize odjednom imaš divlje snove?
  • Međutim, to nije bez razloga! 
  • Otkrit ćemo ti zašto intenzivnije sanjaš u zadnje vrijeme

Možda si odnedavno primijetila da svako malo imaš lude, apsurdne te prilično zbunjujuće noćne snove. Smiješno, ako znamo da noću u svojim snovima obično obrađujemo stvari koje doživljavamo preko dana, a trenutačno nam se ne događa baš toliko puno uzbudljivih stvari. Upravo to je razlog zašto odjednom u snu doživljavamo puno različitih (ponekad besmislenih) stvari.

Prema rezultatima nedavno provedenog istraživanja provedenog od portala sleephelp.org, 22 posto ljudi priznalo je da im je od početka korona-krize kvaliteta sna lošija nego inače. Razlog tome su prvenstveno (nesvjesni) strahovi koji nas more – na primjer, razvoj virusa, neizvjesna budućnost i djelovanje na ekonomiju. To rezultira takozvanim živopisnim snovima.

Možda vas zanima Evo što se događa s tvojom vezom kad sanjaš o svom partneru - i dobro i loše Rubrika Love&Sex Love&Sex

Kakvi su to živopisni snovi

Pod „živopisnim snovima“ podrazumijevaju se snovi koji su osobito detaljni i vjerni. Kad se ujutro probudiš, možeš se prisjetiti svakog detalja te čak imaš osjećaj da možeš sjetiti stvari poput mirisa. „Dan pun nesigurnosti i stresa vodi ka stresnim snovima“, objašnjava stručnjakinja za snove Lauri Loewenberg.

Zašto više sanjamo?

„Većina nas više spava jer se ne moramo buditi u šest ujutro, iskočiti iz kreveta te juriti na posao. Umjesto toga se prirodno budimo te provedemo nešto više vremena u krevetu, što nam daje više vremena da se sjetimo svojih snova“, kaže Lauri Loewenberg.

Slušati vlastite snove

„Takvim snovima ne izražavamo samo svoje strahove, nego razmišljamo što bismo trebale napraviti zbog ove aktualne situacije“, kaže Loewenberg. Često nam mogu dati upute ili rješenja te nam na brutalan način pokazati koliko se dobro ili loše nosimo s vlastitim stresom.

Primjeri snova

Sigurno si već googlala neki od snova kako bi otkrila značenje. Trenutačno se često sanjaju snovi u kojima se događa tornado, poplava ili neka druga nepogoda. Sve je to vezano uz vrijeme ili prirodu. U snovima se vrijeme često odražava na naše trenutačno emocionalno stanje – a turbulentno vrijeme u snu znači turbulentne emocije.

Možda vas zanima Ako si u vezi i sanjaš neki od ovih simbola, budi oprezna! Nešto nije u redu... Rubrika Life&style Life&style
Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0