Life&style

Samohrane majke po izboru: zajednica žena koje su odlučile da im ne treba partner da budu majke

  • Dok se donedavno na samohrane majke gledalo s određenom dozom sućuti, danas je sve veći broj žena koje odlučuju postati roditelj bez partnera
  • Sve samostalnije i neovisnije neke od njih ne žele se odreći majčinstva samo zato jer nemaju partnera
  • Na internetu postoji čitava zajednica samohranih majki po izboru - bilo da su zatrudnjele umjetnom oplodnjom, samostalnom insercijom, ili posvojile dijete. Ovo su njihove priče

Dani Morin se smješka u kameru, milujući trudnički trbuh. U ovom TikTok videu iz lipnja 2020. govori gledateljima da će ih naučiti "kako zatrudnjeti, uradi sama izdanje". Nije vam potreban ni partner ni liječnik.

U svojim videima Deni objašnjava što sve treba ženi koja želi zatrudnijeti samostalno - nabavi dodatke za plodnost, pobrini se da tvoje financije mogu podnijeti uzdržavanje djeteta i, naruči bočice sperme i konačno - oplodi se. Možda na prvu zvuči strašno ili nemoguće, međutim stvar nije puno teža od stavljanja tampona - objašnjava samohrana majka koja je prošla kroz čitav proces.

Više od 10 milijuna pregleda kasnije, jasno je da je ono što je Dani učinila zaintrigiralo brojne žene. Sada ima više od 500.000 pratitelja na TikToku, gdje često objavljuje o svom putovanju kao samohrana majka po izboru — ili žena koja je odlučila zatrudnjeti putem donacije sperme, bez uključivanja partnera.

@danimorin13 DIY making a baby. TTC pregnancy at home edition. #ttc #momma #pregnant #pregnancyannouncement #homeinsemination #baby ♬ Fun - AShamaluevMusic

Bez obzira na koji način to učinile, činjenica je da sve više i više žena postaje samohranim majkama po izboru. To su žene koje su odlučile živjeti život po vlastitim pravilima i imati obitelj, bez čekanja na partnera. 

Iskustva žena koje su odlučile da im ne treba partner da budu majke

Posljednjih godina, samostalne majke po izboru diljem svijeta, formirale su male, ali čvrsto povezane online zajednice poput subreddita Single Mother by Choice, Not by Chance (Samohrane majke po izboru, ne slučajno) od 4000 članova, gdje jedne drugima pomažu u snalaženju na ovome putu. Teme uključuju raznovrsna pitanja, od toga kako pronaći darivatelja sperme, što reći svojim prijateljima i obitelji, hoćeš li obaviti oplodnju putem klinike za plodnost ili metodom “uradi sam” te kako pripremiti svoje financije za dijete. Neke, poput Morin, dijele svoje priče na internetu u nadi da će pomoći drugim slobodnim ženama koje čeznu za djetetom, ali su umorne od čekanja pravog partnera za osnivanje obitelji. 

Možda vas zanima Dvije prijateljice i samohrane mame kupile su zajedničku kuću i sada žive kao sretna obitelj! Rubrika Life&style Life&style

Međutim, pionir među njima bila je Jane Mattes koja je još 1981. godina osnovala malu zajednicu samohranih majki po izboru, a kroz nju je do sada prošlo 30.000 članica koje su uživale u pogodnostima članstva.

Na web stranici organizacije stoji kako je samohrana majka po izboru ona žena koja odluči postati majka, znajući da će biti jedini roditelj svom djetetu – barem na početku. Primarna svrha organizacije je pružiti podršku i informacije onima koji razmišljaju ili su odabrali ovaj put.

Žene diljem SAD-a, u Kanadi, Europi i šire dijele svoja iskustva, mudrosti i resurse o samohranom majčinstvu po izboru, uključujući teme foruma kao što su razmišljanje, planiranje i priprema da postanete samohrana majka po izboru, oplodnja donatora, posvojenje, roditeljstvo (od dojenčadi do djece na fakultetu i dalje!) , i kohortne niti za one koji pokušavaju zatrudnjeti u istom ciklusu ili koji su trudni i dijele termin poroda.

Dani Morin zatrudnjela je iz prve nakon što je naručila spermu i samostalno se oplodila

Prije nego što je odlučila imati sina Rhetta sama, Morin je svom prvom sinu, Deaconu (njegov otac nije bio uključen), bila ono što je zvala samohrana majka slučajno (ne vlastitim izborom). Godine 2016., Deacon, tada star 18 mjeseci, preminuo je u vrtiću u Fontani u Kaliforniji.

Ove slavne osobe odrasle su samo uz mamu - pogledaj što su sve postigle

Zajednica samohranih majki po izboru | Autor: TikTok@danimorin13 TikTok@danimorin13

Naposljetku, Morin je došla do točke u kojoj se osjećala spremnom ponovno nastaviti s majčinstvom. Izlazila je često - u jednom trenutku je rekla da ide na desetak ili više spojeva tjedno, ali je shvatila da uglavnom pokušava pronaći nekoga s kim će imati dijete umjesto da traži vezu. Nakon nekog vremena pomislila je - zašto to ne učiniti sama? Zašto se moram zadovoljiti s muškarcem koji mi minimalno odgovara samo kako bi moje dijete imalo oca?

U početku nije bila sasvim sigurna odakle da počne. Posegnula je u kliniku za plodnost, ali je bila zabrinuta zbog visokih troškova. Tada je naučila o DIY oplodnji kod kuće. Sama je naučila osnove putem Facebook grupa i YouTube videa i pokušala.

@danimorin13 @danimorin13 This is true. #smbc #singleparenthood #singlemombychoice #homeinsemination #fertilityjourney #pcos #stillsingle ♬ I did it myself - Keltie

"Zatrudnila sam iz prvog pokušaja", rekla je. "Bila sam šokirana. Bila sam tako zahvalna.”

Sarah McKnight potrošila je više od 50.000 dolara na tretmane neplodnosti

Nakon što je otišla na mnogo loših spojeva, Sarah McKnight, pilotkinja, shvatila je da će ih u njezinoj budućnosti vjerojatno biti još. Zamišljala je život u kojem će nekoga upoznati, useliti se zajedno, kupiti štene i na kraju se vjenčati i dobiti djecu. Međutim, ni za nju se stvari nisu tako odvile. Odlučila je prestati čekati da muškarac uđe u njen život i ostvari njene snove o majčinstvu.

"Svoje snove morate ostvariti sami. To sam sama sebi u jednom trenutku rekla.”

Njezino iskustvo uključivalo je šest intrauterinih oplodnji, kemijsku trudnoću, in-vitro oplodnju, neuspješan prijenos zamrznutog embrija, drugi prijenos zamrznutog embrija, pobačaj i još jedan prijenos embrija te više od 50.000 dolara potrošenih na tretmane neplodnosti za dijete. Zatrudnjela je 2018. Kada je McKnight konačno dobila trudove u srpnju 2019., učinila je to naoružana moćnom playlistom, poput "Survivor" Destiny Childa i "Push It" Salt-N-Pepe. Tada joj se rodila kćer Charlotte.

I sama posvojeno dijete, odlučila je posvojiti

Veći dio svog života Moffett je razmišljala o posvojenju. Kao samohrana majka po izboru i u svojim srednjim 40-ima znala je da će biti izazovno posvojiti. Izrađivala je brošure, web stranicu i razglednice o sebi, a čak je i plaćala Google oglase u nadi da će postati majka. U travnju 2017. agencija je nazvala Moffett da je pita je li zainteresirana za posvojenje 6-tjednog crnog djeteta na Floridi. Rekla je da, ali pokušala se više ne nadati. Sljedeće večeri dobila je poziv da je izabrana.

Moffett i njezina majka odletjele su na Floridu da posvoje Chloe Ann, koja je sada znatiželjna i živahna trogodišnjakinja. Moffett zna da će joj jednog dana morati objasniti priču o posvojenju. Baš poput svoje kćeri, i Moffett je odrasla s roditeljima druge rase te se nada da će njezino osobno iskustvo olakšati i njezinoj kćeri razumijevanje vlastite priče.

#SingleMomByChoice na TikToku

Hashtag #SingleMomByChoice na TikToku prikazuje žene iz brojnih zemalja koje se ponosno izjašnjavaju kao SMBC i odgovaraju na pitanja o svom putu do roditeljstva. U jednom videu, označenom #LGBTMom i #SingleMomByChoice, žena se mršti. Tekst na ekranu glasi: "Kad pretpostave da ste u vezi s muškarcem jer ste trudni."

Zatim se tekst mijenja. "Ne i dalje GAY i SINGLE ako se pitate", piše.

 | Autor: @kandace_koated TikTok @kandace_koated TikTok

Jedna od glavnih tema za razgovor na SMBC internetu je kako se nositi s prosuđivanjem, bilo tihim ili otvorenim, od prijatelja, obitelji ili zajednice u cjelini. Mnogi kažu da se osjećaju osnaženo, a ne posramljeno i raspravljaju o tome koliko su se samopouzdano osjećali nakon što su same donijele odluku da imaju dijete, znajući da ih mogu podržati i financijski i emocionalno. Drugi razgovaraju o svojim prijateljima koji su imali djecu s muškarcima i nađu se opterećeni partnerom koji ne povlači pitanje njihove težinu kada je u pitanju briga o djeci.

Postati samohrana majka po izboru sve je češća opcija za mnoge žene koje su ovih dana malo uspješnije, a mnoge žene čekaju kasnije u životu da zasnuju obitelj. "A za većinu žena vrijeme nije na njihovoj strani... "Zapravo mi se više nije dalo čekati da se nađem sa sastojkom koji nedostaje u mojoj kuhinji,” kazala je Morin u jednom videu i time na najrealniji  način zaključila ovu temu.

 

Photo: Shutterstock

Komentari 0