Life&style
Kako pravilno čistiti zidove

Sad je pravo vrijeme! Evo kako očistiti zidove bez oštećenja boje ili tapeta

  • Od svih površina u svom domu koje je potrebno očistiti, zidovi su ti vjerojatno daleko dolje na popisu, ako i jesu uopće na popisu
  • Ali, poput podova, radnih ploča, namještaja i drugih vodoravnih površina, okomite površine također skupljaju prašinu, otiske prstiju i oštećenja
  • Uz povremeno čišćenje, zidovi u tvom domu - bilo da su obojeni ili obloženi tapetama - mogu zadržati svoj najbolji izgled 

Svi zidovi se mogu prebrisati na suho, ali samo su neki sigurni za mokro čišćenje. 

Evo koraka, tehnika i proizvoda koje stručnjaci preporučuju za čišćenje zidova bez oštećenja.

Proizvodi koji će ti trebati:

• multi čistač za čišćenje podova 

• tekući sapun za suđe

• spužva za čišćenje

• spužva za suho čišćenje

Kako očistiti obojeni zid (bez skidanja boje!)

Prije nego što počneš, imaj na umu da su završne obrade ravnih i satenskih boja najosjetljivije i zahtijevaju najlakši dodir. Sjajni i polusjajni premazi su izdržljiviji i mogu izdržati malo veći pritisak te snažnija sredstva za čišćenje.

1. korak: Ukloni prašinu.

Možda je to teško vidjeti, ali fina prašina koja se zalijepi za zidove može učiniti da čak i najsvjetlije boje izgledaju prljavo, a da ne spominjemo dosadnu paučinu koja se pojavi niotkuda. Najlakši način za brisanje prašine sa oslikanog zida je suhom krpom za pod s dugom ručkom koja koristi jastučić od mikrovlakana ili jednokratnu krpu. Ako možeš, ukloni umjetnička djela, fotografije i mala zrcala prije nego što počneš. Pričvrsti čistu podlogu ili krpu te okomitim potezima idi gore-dolje po zidu. Redovito provjeravaj jastučić ili krpu da vidiš kada je treba istresti ili zamijeniti kako se prašina ne bi ponovno vraćala na zid. Možeš koristiti i meku četku za prašinu svog usisavača. Ova metoda brisanja prašine također je sigurna za zidove obložene tapetama.

Možda vas zanima 5 stvari u domu koje previše čistimo (i tako ih uništavamo) otkriva stručnjakinja za čišćenje Rubrika Life&style Life&style

2 korak: Operi prljavštinu i otiske prstiju.

Područja oko prekidača za svjetlo, dovratnika i zidova izložena je masnoj prljavštini pa je potrebno više od suhog brisanja prašine. Nakon uklanjanja površinske prašine i paučine...

1. Pomiješaj otopinu blagog deterdženta i tople vode. Imaj zasebnu posudu s čistom vodom za ispiranje.

2. Umoči čistu spužvu ili krpu u mješavinu s deterdžentom, dobro je ocijedi pa počevši od dna očisti kvadratni dio zida od dva ili tri metra.

3. Isperi spužvu ili krpu u čistoj vodi, dobro je ocijedi i prođi preko istog područja. 

Pazi da ne navlažiš zid ili ga pregrubo izribaš. Rad odozdo prema gore može zvučati kontraintuitivno, ali na taj način sprječava se stvaranje pruga ili prljave vlage koje bi kapale niz zid.

3. korak : Pobriši ogrebotine i mrlje.

Ako naiđeš na površinsku mrlju ili mrlju koja se jednostavno ne ispire, pokušaj je lagano izbrusiti grubljom spužvom. Isprobaj - s bilo kojim sredstvom za uklanjanje mrlja - najprije na skrivenom mjestu radi sigurnosti. Također možeš pokušati ukloniti mrlje, poput bojica, s pastom od sode bikarbone ili vodikovim peroksidom. 

Alkohol i ocat također uklanjaju mrlje, poput čađe od svijeća, ali postupaj pažljivo. Uz to mogu ukloniti i malo boje. Nanesi sredstvo za uklanjanje mrlja krpom i lagano trljaj kružnim pokretima. Obriši čistom vlažnom krpom za ispiranje i ponovi ako je potrebno.

Možda vas zanima Jednostavno, ali genijalno: 3 tajne ljudi koji uvijek imaju savršeno čiste domove Rubrika Life&style Life&style

Kako očistiti zid s tapetama koje se mogu prati ili koje se ne mogu prati

Spužvasta vinil tapeta

Zidne obloge od vinila ili obložene vinilom mogu se čistiti „na mokro“, ali im je potreban nježan dodir, čak i ako negdje stoji da su „podložne ribanju“. A ako si ih očistila od prašine, vjerojatno nema puno, ako uopće ima, potrebe za velikim pranjem. Ali, ako se želiš osvježiti ili primijetiš neku prljavštinu ili masne naslage, recimo u kuhinji, vinil zidne obloge nježno očisti krpom umočenom u toplu mješavinu pjene i dobro ocijedi. Nikada nemoj previše navlažiti papir. Isperi područje jedva vlažnom krpom pa obriši suhom. Mrlje se obično mogu ukloniti prskanjem višenamjenskog sredstva za čišćenje na krpu.

Čišćenje tapeta koje se ne mogu prati.

Zidne obloge od papira i tkanine najbolje se čiste suhim metodama. Ako ih navlažiš, riskiraš pucanje, mjehuriće i druga oštećenja. Pokušaj izbrisati otiske prstiju i mrlje gumicom koja se može gnječiti ili gumicom od umjetne gume, spužvom za kemijsko čišćenje ili čak zgužvanom kriškom bijelog kruha. Trljaj ili pažljivo „izbrišite“ kako bi uklonila mrlju.

Savjeti za održavanje čistoće zidova tijekom cijele godine:

• Često čisti zidove. Suočavanje s otiscima prstiju i laganim mrljama čim ih vidiš olakšava njihovo uklanjanje, a zidovi dulje izgledaju svježe.

• Napravi odmah sitne popravke. Ponekad čišćenje nije dovoljno te je oslikane zidove potrebno „popraviti“. Imaj male uzorke boja pri ruci.

• Pokreni pročišćivače zraka i ispušne ventilatore. To pomaže da se prašina i masnoća u zraku svedu na minimum, tako da je manja vjerojatnost da će se taložiti na zidovima i drugim površinama.

• Stalci i kuke uz vrata ne samo da osiguravaju red i smanjuju nered, nego pomažu u sprječavanju tragova i ogrebotina na zidovima od bačenih cipela i ispuštenih ruksaka.

• Pažljivo usisaj. Pokušaj izbjeći udarce u podnožje i udarce u zid usisavačem kako biste smanjila udubljenja i ogrebotine.

Photo: Shutterstock

Komentari 0