Life&style
Kako do ravnog trbuha u svakoj dobi

Sa 20, 30 i više od 40 godina: evo kako do ravnog trbuha u bilo kojoj dobi

  • Želja za ravnim trbuhom nije pitanje godina, nego je važan način da se približimo ovom cilju
  • Naime, u svakoj dobi možeš postići taj cilj
  • Otkrit ćemo ti u kojoj dobi trebaš raditi na trbuhu i kako

Želiš biti vitka, u formi i osjećati se dobro i zadovoljno sa 20, 30, 40 i više godina? Uz malo truda i nekoliko savjeta to ti neće biti velik problem. Pogledaj kako do ravnog trbuha u svakoj dobi…  

20 do 30 godina

Premda ti se metabolizam pogoršao za oko 2 posto u odnosu na tinejdžerske godine, još je i dalje vrlo aktivan. Na primjer, ako si kao tinejdžerica sagorjela 2500 kalorija dnevno, u 20-ima sagorijevaš 25 do 50 kalorija manje. Iz tog razloga mnogi za to vrijeme dobiju prosječno pola kilograma. Tvoje tijelo također počinje proizvoditi veliki broj hormona, poput estrogena. Zbog toga tijelo skladišti više masnoće u bokovima, stražnjici i grudima. Oni koji također često jedu prerađene ugljikohidrate povećavaju rizik od porasta razine inzulina. Time se sprječava oslobađanje masti i sagorijevanje u području trbuha.

via GIPHY

Kako doći do ravnog trbuha:

Reci zbogom studentskim prehrambenim navikama i pokušaj održati razinu inzulina na zdravoj razini smanjenjem unosa ugljikohidrata. Posebno se preporučuju neprerađeni ugljikohidrati poput proizvoda od cjelovitih žitarica, graha, voća i povrća. U istraživanju objavljenom u Journal of Nutrition, sudionici na dijeti s niskim udjelom ugljikohidrata (43 posto ugljikohidrata, 18 posto bjelančevina i 39 posto masti) izgubili su jedanaest posto masti na trbuhu nakon osam tjedana. Što se tiče kondicije, važno je kombinirati trening izdržljivosti s intervalnim treningom i treningom snage kako bi se povećalo sagorijevanje masti. 

Možda vas zanima Ravan trbuh možeš postići pomoću samo jedne jednostavne vježbe - i ne, nisu trbušnjaci! Rubrika Life&style Life&style

30 do 40 godina

Mnoge žene u tom razdoblju dobivaju djecu. Trudnoća može uzrokovati širenje trbušnih mišića. Obično se mišići sami stežu nakon otprilike osam tjedana. Međutim, zbog prekomjernog širenja dolazi do viška masnoće, koji se može sagorjeti uz pomoć treninga i metabolizma koji dobro funkcionira.

Kako doći do ravnog trbuha:

Dvije su stvari koje moraš napraviti kako bi se riješila tih dosadnih „dječjih“ kilograma: moraš otopiti dječju masnoću koja prekriva trbušne mišiće i ojačati svoje mišiće. Intervalni trening visokog intenziteta posebno je prikladan za to (trening u kojem povećavaš broj otkucaja srca kako bi sagorjela kalorije). U kombinaciji s vježbama snage koje jačaju i oblikuju cijeli core, savršen je trening. Međutim, trebala bi izbjegavati trbušnjake, jer oni pogoršavaju istezanje stalnim otvaranjem i zatvaranjem. Također se pokušaj naspavati dovoljno (sedam do osam sati po noći). Naime, nedostatak sna dovodi do stresa, koji pak oslobađa hormon stresa kortizol i osigurava masne naslage. Za one koji noću ne spavaju dovoljno, preporučljivo je popodnevno spavanje. Već dva sata sna može nadoknaditi lošu noć.

Ovo je 8 namirnica koje bi trebala izbjegavati ako želiš ravan trbuh

via GIPHY

Od 40. godine

Metabolizam i sastav tijela mijenjaju se s godinama. Do sada je tijelo bilo usmjereno na rast. Ali, od 40. godine nadalje organizam se prilagođava na održavanju tjelesne mase. Metabolizam se smanjuje do 15 posto, ovisno o individualnoj predispoziciji. Hormonska ravnoteža se također mijenja. Snižavanje razine estrogena potiče stvaranje masnih naslaga u području trbuha.

Kako doći do ravnog trbuha:

Nažalost, ne možeš utjecati na hormonsku ravnotežu, ali možeš oblikovati trbuh posebnim vježbama. Trebala bi odvojiti vrijeme tri puta tjedno po 30 minuta za intenzivne vježbe s vježbama koje ciljaju velike mišićne skupine. Važno je imati visok intenzitet, puno ponavljanja i kratke stanke kako bi puls bio konstantan. Nedavno istraživanje časopisa „Physician and Sportsmedicine“ također je pokazalo da sportovi izdržljivosti, poput trčanja, plivanja ili biciklizma, sprječavaju trošenje mišića, jer redovita tjelovježba potiče sintezu bjelančevina i jača mišiće. Prehrana bogata bjelančevinama također ima potporni učinak.

Photo: Shutterstock

Komentari 0