Life&style

S koliko smo godina za staro željezo ili zašto je HRT-u Ljiljana Saucha prestara za ekran?

  • Dugogodišnja novinarka i urednica HTV-a Ljiljana Saucha na svom je Fb-u podijelila priču kako je, sasvim neočekivano, dobila otkaz
  • "Vijesti iz kulture više ne vodim jer žele mlade ljude na ekranu!" napisala je urednica
  • Da biste suvereno govorili o kulturi treba vam mlado lice? Na žalost, Ljiljana Saucha još je jedna žrtva diskriminiranja na osnovu godina. Naravno, ageism češće pogađa žene nego muškarce

Zašto žena s pedeset godina može biti sretna što "još uvijek" ima posao? Zašto ako u tim godinama ili kasnije završi na burzi ima vrlo malo šanse da će ponovno naći posao? Zato što je to doista tako. Postoji u našoj stvarnosti i postoji u društvenoj svijesti - i mi žene same razmišljamo na taj način. Ipak, kad te pogodi, ta nepravda pogodi jako. Vidljivo je to i iz Facebook objave dugogodišnje HTV-ove novinarke i urednice Ljiljane Sauche koju smo posljednjih godina gledali u kasnovečernjoj emisiji ViK, Vijesti iz kulture. Iznenađena i sama nenadanim otkazivanjem angažmana u emisiji s objašnjenjem da "žele mlade ljude na ekranu" oprostila se s prijateljima i svojom publikom. Napisala je: 

"Kada sam u četvrtak 17. rujna odradila Vijesti iz kulture, nisam znala da će mi to biti zadnje ovakvo pojavljivanje na ekranu u 37 godina dugoj HTV karijeri. U petak sam saznala da ViK više ne vodim jer žele mlade ljude na ekranu! Sve je to 'novo normalno' jer imam do mirovine još 14 mjeseci! P.S. Ovo je za stotine od mojih gotovo 4000 Facebook prijatelja koji me više neće moći vidjeti kao urednicu i voditeljicu. Vama svima koji ste pratili emisiju - hvala!"

 | Autor: Facebook@Ljiljana Saucha Facebook@Ljiljana Saucha

Ageism u punom sjaju! Predrasude odnosno diskriminacija na osnovu nečijih godina sve je češća pojava modernog zpadnjačkog društva, a opet, kao i toliko puta do sad žrtva su češće žene nego muškarci. I ne, nisu to samo manekenke i hollywoodske glumice koje "postanu prestare" pa se do neprepoznatljivosti operirju kako bi sačuvale karijeru. To je i prodavačica u dućanu (prisjeti se, kad te u nekoj trgovini odjećom poslužila osoba starija od 25?) i nova članica marketinškog tima. Vremena kad su najcijenjeniji članovi društva zbog svoje mudrosti i iskustva bili starci su iza nas. Teror mladosti (i mladolikosti) pod svaku cijenu proteže se i na profesionalni dio života. Je li pravedan? Nije. Ima li logike? U većini slučajeva nema.

Možda vas zanima Prazne se baterije napunjene ljeti, jesen je doba za pucanje po šavovima Rubrika Miss7 Blog Miss7 Blog

Nadajući se da ovo ne zvuči kao nekrolog TV urednici, zavirili smo što pod bilješkom Ljiljana Saucha piše u HRT-ovom Leksikonu radija i televizije: "Saucha, Ljiljana, novinarka i urednica (1956). Diplomirala na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Novinarka Poleta i suradnica RZ-a od 1979. Vodila serije Programa za djecu Moja ulica, Nedjeljno prije podne za djecu, Ljiljana i ostali, zatim radila u razmjeni domaćeg programa te kao novinarka u Zagrebačkoj panorami. U Mozaičnom programu od 1984. novinarka, voditeljica i jedna od urednica (Dobro jutro, Hrvatska, Dobar dan, Hrvatska zemlja i ljudi, Hrvatska danas). Prva voditeljica hrvatskoga lota 1989. u emisiji Fortuna, voditeljica TV aukcije. U programu Za slobodu 1991. uređivala vijesti, podnevni i večernji dnevnik. Uređivala i vodila središnji Dnevnik 2000, a zatim gotovo sve dnevnike i vijesti. Od 2011. u redakciji je kulture."

E, pa više nije. Nadamo se da će gospođa Saucha za tih godinu i dva mjeseca koliko joj nedostaje do umirovljenja pronaći novi angažman. Ali sumnjamo. Tko bi zaposlio visokoobrazovanu ženu, iskusnu novinarku i urednicu s brojnim projektima iza sebe čije lice odaje njezinih 60-ak godina (zapravo ni ne odaje, gđa Saucha se, kako se to kaže "dobro drži za svoje godine" što je još jedna diskriminatorna izreka)? Nema smisla. Predlažemo da se potraga usredotoči na kategoriju hostesa. Ovo hvalevrijedno zanimanje izdvojili smo isključivo iz razloga što tradicionalno okuplja mlade djevojke, a kao bonus još k tome i zgodne. A upravo to i samo to želimo na TV ekranu, zar ne? Iskustvo? Zagreb Auto Show 2019. Može! Pa što može biti tako komplicirano u tim vijestima iz kulture da cura to ne bi savladala?

Photo: Pixsell/Davor Višnjić

Komentari 0