Life&style 16. rujna 2022.

Romantična skulptura posvećena ženama lošinjskih pomoraca postavljena je na mjestu tužnih rastanaka

Skulptura posvećena ženama pomoraca na Lošinju
TZ Lošinja. Skulptura posvećena ženama pomoraca na Lošinju
  • Kao simbol tradicije, ali ljubavi i vjernosti, kreirana je umjetnička skulptura pod nazivom 'Adio'
  • Brončana skulptura svoje mjesto pronašla je upravo na istom mjestu na kojem su godinama u prošlosti lošinjske supruge pozdravljale svoje muževe pomorce
  • „Adio, moj ljubljeni!“ govorile su žene u vjetar i mahale bijelim facolićem (rupcem) jedrenjaku koji je nestajao na horizontu…

Svaki lošinjski brod, kad bi isplovljavao iz luke na daleko putovanje, pristao bi u jednoj od najljepših lošinjskih uvala. Riječ je o uvali Čikat kod crkvice Annunziata gdje bi se posada iskrcala te u crkvici s obiteljima izmolila krunicu (ruzarij) prije rastanka.

Možda vas zanima... Otok Šolta nije razvikan poput svojih poznatijih susjeda, ali ove tri skrivene uvale isplati se istražiti Rubrika Life&style Life&style

 | Autor: TZ Lošinja TZ Lošinja

Potom su lošinjske supruge pozdravljale svoje muževe koji su odlazili na dalek i neizvjesan put. Brončana skulptura visoka 178 cm posvećena je Mariji Stuparić, ženi kapetana Aldebranda Petrine koja ga je mašući pozdravljala dok je plovio u daljinu. „Addio, moj ljubljeni!“ govorila je u vjetar i mahala bijelim facolićem (rupcem) jedrenjaku koji je nestajao na horizontu. Potom bi se vratila u crkvicu Navještenja Marijina (Annunziata) da se još jednom pomoli za njegov sretan povratak. Inicijali M.S. na facoliću (rupcu) pripadaju upravo njoj, dragoj i samozatajnoj ženi. Tijekom 32 godine bračnoga života tek su 13 mjeseci proveli zajedno u svom lošinjskom domu. Žene pomoraca morale su biti jakoga duha, ustrajne i strpljive te spremne na sve. 

 | Autor: TZ Lošinja TZ Lošinja

Želja je bila na atraktivan, moderan i pomalo apstraktni način odati počast svim ženama pomoraca koje su ih ispraćale i čekale njihov povratak. 

 | Autor: TZ Lošinja TZ Lošinja

Akademska kiparica i autorica skulpture, Zvonimira Obad, objasnila je kako se radi o likovnoj interpretaciji skulpture. „Zapravo se radi o formi žene u nošnji koja se slojevito gubi u prostoru, a koju 'odnosi vjetar'. Ideja dolazi od simbola tradicije koja pada u zaborav, a sve u svrhu ‘zadržavanja’ prohujalog vremena te obnavljanja osjećaja pripadnosti sredini. Skulptura 'Adio' simbol je ljubavi i vjernosti, smatra autorica Obad. 

 | Autor: TZ Lošinja TZ Lošinja

Na ovaj način će se očuvati još jedna vrijedna uspomena na naše bogate pomorske prošlosti. Inače, upravo po uzoru na ta prošla događanja, osmišljen je scenski prikaz ispraćaja pomoraca 'Pozdrav kapetanu' koji se održava svakog rujna u sklopu festivala LOSINAVA, događanja posvećenom bogatoj pomorskoj tradiciji otoka Lošinja. 

Lokrum, slano jezero Možda vas zanima... I Hrvatska ima svoje Mrtvo more, skriveno na ovom čarobnom otoku Rubrika Life&style Life&style
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • manfred

    Tu bi pozdravljale svoje drage