Life&style

Robert Downey Jr. briljira u HBO-ovoj seriji 'The Sympathizer', odbrojavamo sate do početka prikazivanja

  • Park Chan-wook i Don McKellar adaptirali su roman Vieta Thanha Nguyena 'The Sympathizer', o vijetnamskom dvostrukom agentu, u limitiranu seriju
  • Uz Roberta Downeyja Jr.-a, također glume Hoa Xuande i Sandra Oh
  • Već se naveliko šuška kako bi Downey lako mogao odnijeti kući nagradu Emmy 

Mnogi filmski kritičari složili su se da će Robert Downey Jr. 15. rujna gotovo sigurno odnijeti kući svog prvog Emmyja za najboljeg sporednog glumca u limitiranoj seriji „The Sympathizer“. Bit će to još jedna krunidba za filmsku zvijezdu, jer ono što Downey radi u seriji jest da pogađa onu slatku točku između „smiješno zabavnog“ i „puno, puno glume“, koju vole davatelji nagrada. Downeyjeva izvedba u „The Sympathizeru“ definitivno je vješta glumačka akrobacija. 

Radnja serije 

Ova verzija „The Sympathizera“ značajna je i odvažna kombinacija satire i duboko proživljene ljudske tragedije koja je vrijedna razgovora i razmatranja. Kreirana za HBO od strane Park Chan-wooka i Dona McKellara, „Sympathizera“ zapravo glumi Hoa Xuande kao neimenovani pripovjedač poznat samo kao Kapetan. Priča je ispričana kroz Kapetanovu ispovijest u vijetnamskom logoru za preodgoj. Prošlo je nekoliko godina nakon završetka rata, u kojem je služio kao pobočnik popularnog, premda uglavnom neučinkovitog južnovijetnamskog generala (Toan Le), dok je u isto vrijeme radio kao dvostruki agent za Sjeverne Vijetnamce.

Kapetanova ispovijest vodi nas kroz završne dane Vijetnamskog rata te u vijetnamsku prognaničku zajednicu u Los Angelesu, od pada Saigona do dvorana akademske zajednice pa do kaotičnog seta hollywoodskog filma o ratu.

To je priča o dualnostima. Kapetan je rastrgan između strana svog identiteta (majka mu je Vijetnamka, otac Europljanin). On je predani komunist sa strastvenim apetitom za američku popularnu kulturu. Ima dva najbolja prijatelja — Mana (Duy Nguyễn), njegovog sjevernjačkog rukovoditelja u protušpijunaži, i Bona (Fred Nguyen Khan), motiviranog osobnim tragedijama da bude žestoki vojnik Juga.

Možda vas zanima Tko ne voli skandinavske serije na Netflixu? Najnoviju, 'Midsummer Night', gledat ćemo cijeli vikend Rubrika Life&style Life&style

U svijetu u kojem sve oko njega postoji u binarnom obliku, Kapetan postoji u sivilu, pomičući svoje sjećanje na događaje ovisno o publici i čineći nas potpunim suučesnicima u prijetvorbi. Razapet je između domova, između retrospektiva i sadašnjosti, i, naravno, između žena - zajedljive gospođe Sofije Mori (vrlo duhovita Sandra Oh) i primamljive rastresenosti generalove kćeri, Lane (Vy Le).

 | Autor: HBO HBO Foto: HBO, serija The Sympathizer

On je jedan od najfrustrirajućih junaka koje ćeš ikada susresti, a redatelji serije - Park, Fernando Meirelles i Marc Munden - maestralno hvataju samosvjesne kvalitete njegovog pripovijedanja. 

Briljantni Robert Downey Jr.

Downey, također izvršni producent serije, glumi niz likova, uključujući sumnjivog agenta CIA-e Claudea, ludog Nikosa i profesora Hammera, mentora kapetanove azijske škole. Briljantno pretvara ovu paradu likova u priču iz Kapetanove perspektive. 

Kada je Park iza kamere (u tri epizode), serija je razigrano nakrivljena na mnoge njegove prepoznatljive načine. Redatelj ima vlastitu opsesiju dualnošću, ljudima koji stvari skrivaju jedni od drugih i od samih sebe, te poznaje moć čudnog pozicioniranja kamere ili bezobraznih dijelova maskirane montaže ili boja koje iskaču na neočekivane načine. Kad drugi redatelji preuzmu posao, serija je puno manje vizualno prepoznatljiva, puno manje inventivna, ali ipak izvrsna. 

 | Autor: HBO HBO Foto: HBO, serija The Sympathizer

Nema epizode serije koja neće izmamiti poneki osmijeh, ali i pokoji šok, međutim, dok se priča kreće prema svom velikom vrhuncu, kostimirana zabava Roberta Downeya Jr. doista je briljantna – zasigurno vrijedna Emmyja…

 | Autor: HBO HBO Foto: HBO, Robert Downey Jr.

Serija će se prikazivati od 14. travnja 2024. na kanalu HBO i bit će dostupna na streaming platformi Max. U Hrvatskoj serija počinje sa prikazivanjem 15. travnja, isto na kanalu HBO i na HBO Max-u.

Možda vas zanima Ovo su odmarališta iz serije 'Bijeli lotus' - u koje bi prvo otputovala? Rubrika Life&style Life&style
Photo: HBO

Komentari 0