Life&style
'Super Mario Bros. Film'

Rezime na kraju godine: Tko bi pomislio da će naslov poput 'Super Mario Bros. Filma' rušiti kino rekorde!?

  • 'Super Mario Bros. Film' na veliko je iznenađenje postao veliki ovogodišnji kino hit diljem svijeta
  • Na stranu 'Barbie', ovi junaci iz videoigrice imaju svoje rekorde. Na primjer, 'prešišao' je neke Disneyjeve uspješnice u raznim kategorijama
  • 'Super Mario Bros. Film' zaradio je basnoslovnu svotu na kino blagajnama te izašao iz svijeta Nintenda i prešao u ligu filmskih zvijezda

Vjerojatno ljubitelje videoigara o Mariu ne čudi da je film o desetljećima popularnom junaku doživio uspjeh. Ali, vrlo je malo filmskih entuzijasta očekivalo da će 'Super Mario Bros. Film' postići baš toliki uspjeh na kino blagajnama.

Film o omiljenom Nintendo liku zaradio je 1,36 milijardi dolara diljem svijeta nakon prikazivanja u kinima u travnju 2023. godine. Mario i Luigi dugo su bili na čelu godišnjih top lista. Upravo ih je ovog ljeta s trona skinuo film koji se također temeljio na kultnoj franšizi koja je oblikovala djetinjstvo nekoliko generacija: 'Barbie'.

 | Autor: Universal Pictures Universal Pictures Foto: Universal Pictures

Film je postavio više rekorda

Premda je igrani film 'Barbie' s Margot Robbie zasjenio animirani film 'Super Mario Bros. Film', potonji je na 16. mjestu najuspješnijih svjetskih filmova svih vremena. A Mario i Luigi postavili su rekorde u još nekoliko kategorija. Njihova filmska avantura najuspješniji je film svih vremena temeljen na video igrici. 'Detektiv Pikachu' je očito zaostao; filmska adaptacija Pokemona iz 2019. nije zaradila ni upola toliko.

'The Super Mario Bros. Film također je zasjao izvan svijeta videoigara. Imao je najbolji globalni vikend otvaranja animiranog filma, pobijedivši sve Disneyjeve filmove.

Film 'Star(c)i' Možda vas zanima Zašto nas je komedija 'Star(c)i' osvojila i u 24 sata se popela na prvo mjesto Netflixove ljestvice? Rubrika Life&style Life&style

Kad smo već kod Disneya, 'Mario' je ujedno i najuspješniji animirani film koji ne dolazi iz tvrtke Maus ili njezine podružnice Pixar. Tu je Mario pretekao 'Malce', koji dolaze iz produkcijske kuće Illumination Entertainment. Sve u svemu, drugi je najuspješniji animirani film svih vremena iza Disneyevog 'Frozen 2'.

 | Autor: Universal Pictures Universal Pictures Foto: Universal Pictures

O čemu se radi u filmu o Super Mariu

Talijansko-američka braća Mario i Luigi osnovali su vlastitu vodoinstalatersku tvrtku u Brooklynu. Kad je četvrt New Yorka poplavljena, braća odlaze pomoći u podzemlje. Tamo ih usisavaju tajanstvene cijevi. Mario završi u skladnom Kraljevstvu gljiva, kojim vlada princeza Breskva. Luigi završava u Mračnim zemljama, kojima vlada zli kralj Bowser.

Bowser se želi oženiti Breskvom ako ona ne pristane uništiti svoje kraljevstvo. Uz pomoć Mushroom Toad i divovske gorile Donkey Konga, Mario želi spasiti svog brata i princezu.

 | Autor: Universal Pictures Universal Pictures Foto: Universal Pictures

Treća filmska adaptacija 'Mario svemira'

Film 'Super Mario Bros.' snimljen je 20 godina nakon zloglasnog filma 'Super Mario Bros', igrane filmske adaptacije objavljene 1993. s Bobom Hoskinsom u ulozi Marija, koji se smatra jednim od najvećih promašaja u povijesti kinematografije. Neuspjeh je dugoročno okončao ambicije Nintenda da svoj zaštitni znak prenese na velika platna.

Tek je 2016. krenuo novi projekt, kada je izumitelj Maria Shigeru Miyamoto upoznao Chrisa Meledandrija, voditelja Illumination Entertainmenta, dok su zajedno radili na Super Nintendo Worldu u tematskom parku Universal Pictures. Zajedno su radili na filmu vrijednom 100 milijuna dolara šest godina.

Inače, 'The Super Mario Bros. Movie' nije prvi animirani film o kultnom vodoinstalateru, kako se često tvrdilo. Japanska anime adaptacija 'Super Mario Bros.: Velika misija spašavanja princeze' objavljena je 1986. godine.

Film 'Anyone But You' Možda vas zanima Zašto svi pričaju o novom rom comu sa Sydney Sweeney i Glenom Powellom 'Anyone But You'? Rubrika Life&style Life&style
Photo: Universal Pictures

Komentari 0