Life&style
Shot Sage Blue Marilyn by Andy Warhol

Remek-djela na prodaju: Ovo je 10 najskupljih umjetničkih slika na svijetu, svaka vrijedi stotine milijuna

  • Koliko je netko spreman platiti za zadivljujuće umjetničko djelo? 
  • Neki kolekcionari će umjetničko djelo, osobito velikih starih majstora, platiti basnoslovnom svotom
  • Donosimo ti popis 10 najskuplje prodanih umjetničkih djela ikada, a od brojki se i nama zavrtjelo u glavi… 

Ne može se poreći moć slike koja oduzima dah, jer može izazvati razne emocije. Ali, po koju cijenu? Za neke kolekcionare je nebo granica kad je riječ o onome što su spremni platiti u ime dobre umjetnosti. 

Harry i Meghan Možda vas zanima Jedno vrlo neobično umjetničko djelo krasi zid vile princa Harryja i Meghan Markle, a stoji samo 23 eura Rubrika Life&style Life&style

Iz godine u godinu aukcijske kuće i privatne galerije bilježe rekordne prodaje djela starih majstora — mislimo na Leonarda da Vincija i Rembrandta — i velikana 20. stoljeća poput Jacksona Pollocka i Pabla Picassa. Naravno, postoje umjetnička djela neprocjenjive vrijednosti i značaja koja nikada neće biti na prodaju - poput Mona Lise primjerice.

Donosimo popis nekih od najskupljih slika ikada prodanih u povijesti umjetnosti.

1. 'Salvator Mundi' Leonarda da Vincija

Cijena: 450 milijuna dolara

Salvator Mundi prodan je za nešto više od 450 milijuna dolara na aukciji Christie's 2017. godine anonimnom kupcu. New York Times je kasnije izvijestio da je kupac djelovao po nalogu saudijskog princa, Badera bin Abdullaha bin Mohammeda bin Farhana al-Sauda — slika je od tada u vlasništvu ministarstva kulture Saudijske Arabije.

Salvator Mundi, prevedeno kao 'Spasitelj svijeta', nije samo najskuplja slika na svijetu - to je vjerojatno i najkontroverznija slika. Mnogi znanstvenici sumnjaju da je djelo u potpunosti napravio Leonardo da Vinci, navodeći da cjelokupna kompozicija nije u potpunosti usklađena s da Vincijevim stilom. Jedna analiza koju je proveo Louvre 2018. godine zaključila je da se slika polako razvijala, a Leonardo je kasnije dodao šake i ruke.

2. 'Razmjena' Willema de Kooninga

Cijena: 300 milijuna dolara

Smatran 'umjetnikom umjetnika', nizozemsko-američki umjetnik Willem de Kooning oblikovao je apstraktni ekspresionistički stil svojim gestualnim radovima koji su se često temeljili na figurama, pejzažima i mrtvim prirodama. 'Razmjena' predstavlja promjenu u de Kooningovom radu, od slikanja uglavnom žena do apstraktnijih, urbanih krajolika. Središnja točka djela je ružičasti centar, koji predstavlja ženu koja leži u pozadini. Kenneth C. Griffin kupio je ulje na platnu za 300 milijuna dolara od Zaklade David Geffen u rujnu 2015. godine.

 | Autor: Willem de Kooning Willem de Kooning

3. 'Kartaši' Paula Cezannea

Cijena: 250 milijuna dolara

Tijekom 1890-ih, Paul Cézanne stvorio je seriju od pet djela koja prikazuju radnike kako kartaju. Mirna priroda slike, koja prikazuje dvojicu muškaraca kako kartaju, odstupa od Cézanneovih prethodnih dramatičnih i živopisnih djela. Dok je većina slika u seriji izložena u muzejima diljem svijeta, ovu je 2011. godine kupila kraljevska obitelj Katara za 250 milijuna dolara.

 | Autor: The Courtauld The Courtauld

4. 'Nafea Faa Ipoipo?' od Paula Gauguina

Cijena: 210 milijuna dolara

'Nafea Faa Ipoipo?', u prijevodu 'Kada ćeš se udati?', jedna je od prvih slika koje je Paul Gaugin naslikao nakon svog prvog putovanja na Tahiti 1891. godine. Slika se fokusira na mladu domorotkinju koja nosi bijeli cvijet u kosi (tradicionalna tahićanska kultura, cvijet u kosi označava da je osoba spremna za brak) i njezinu majka koja zaštitnički sjedi iznad nje. Prvotno je objavljeno da je Gauginovu sliku prodao švicarski biznismen Rudolf Staechelin katarskom kupcu za 300 milijuna dolara. Međutim, kasnije je otkriveno da je slika prodana za „samo“ 210 milijuna dolara.

5. 'Broj 17A' Jacksona Pollocka

Cijena: 200 milijuna dolara

Predvodnik pokreta apstraktnog ekspresionizma, Jackson Pollock, proslavio se svojom tehnikom „kapanja“, u kojoj je Pollock izlijevao boju na platno, često položeno na pod, kao način prenošenja emocija pokretom. 'Broj 17A', apstraktna slika koja prikazuje kaleidoskop boja na platnu od vlakana, jedan je od Pollockovih ranih radova s ovom tehnikom. Milijarder Kenneth C. Griffin kupio je sliku 2015. godine za 200 milijuna dolara od Zaklade David Geffen.

6. 'Stjegonoša' Rembrandta

Cijena: 198 milijuna dolara

Oglašavan kao jedno od najživopisnijih Rembrandtovih remek-djela, 'Stjegonoša' je autoportret nizozemskog umjetnika zlatnog doba iz 1636. godine. Slika je nekoć pripadala engleskom kralju Georgeu IV. prije nego što ju je obitelj Rothschild kupila 1844. godine. Krajem 2021. nizozemska vlada objavila je da planira kupiti umjetničko djelo od Rothschilda za nacionalnu zbirku. Slika je konačno prodana Nizozemskoj za 198 milijuna dolara 2022. godine i od tada se izlože u muzejima diljem zemlje.

 | Autor: Wikipedia Wikipedia

7. Shot Sage Blue Marilyn Andyja Warhola

Cijena: 195 milijuna dolara

Slika Andyja Warhola Shot Sage Blue Marilyn potresla je umjetničku scenu kada je prodana za nešto više od 195 milijuna dolara američkom trgovcu umjetninama Larryju Gagosianu tijekom rasprodaje u Christiesu 2022. godine. Warhol je stvorio sliku koja je dio pet slika serije, koristeći tehniku sita i izrezanu reklamnu fotografiju iz filma 'Niagara'. Serija je dobila ime nakon što je umjetnica performansa Dorothy Podber slavno došla u Warholov studio i pucala u četiri slike iz pištolja. Naknadno su popravljeni, ali je ime ostalo.

8. No. 6 (Ljubičasta, zelena i crvena) Marka Rothka

Cijena: 186 milijuna dolara

U skladu s mnogim njegovim djelima, djelo Marka Rothka No. 6 dovršeno je 1951. godine te sadrži dva prostranstva ljubičaste i žarke crvene odvojene zelenom bojom. Svako od tri područja je omekšano oko rubova, čineći se kao da asertivne boje prirodno blijede jedna u drugu. Djelo je prodano 2014. godine za izvanrednih 186 milijuna dolara, čime je postavljen novi rekord za slikara.

 | Autor: Mark Rothko Foundation Mark Rothko Foundation

9. Portreti Maertena Soolmansa i Oopjen Coppita Rembrandta van Rijna

Cijena: 180 milijuna dolara

Par vjenčanih portreta Martena Soolmansa i Oopjen Coppit u punoj veličini dovršio je mladi Rembrandt 1634. godine. Za razliku od drugih portreta parova iz 17. stoljeća, dvije su slike držane zajedno od nastanka. Obitelj Rothschild došla je u posjed portreta 1878. godine i kasnije ih prodala preko Christiesa u dva muzeja, Louvre i Rijksmuseum. Dva europska muzeja izmjenjuju se u izlaganju portreta, osiguravajući da nikada neće biti razdvojeni.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jorge (@jorgecamargosee)

10. 'Vodene zmije II' Gustava Klimta

Cijena: 170 milijuna dolara

Dovršena 1907. godine, slika 'Vodene zmije II' je druga u seriji koja prikazuje senzualnu prirodu ženskog oblika. Tijekom Drugog svjetskog rata su nacisti oduzeli raskošno ukrašenu sliku židovskoj kolekcionarki Jenny Steiner i dali je nacističkom filmašu. Djelo se ponovno pojavilo u javnosti kada ga je Sotheby stavio na aukciju 2015. godine. Nakon nekoliko promjena vlasnika, slika je još jednom prodana 2017. nepoznatom kupcu za 170 milijuna dolara. Sada je izložena u Van Goghovom muzeju u Amsterdamu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @artforcommuters

Možda vas zanima Od visećih biljnih dekoracija do slika od mahovine: radovi Shoomarta ne osvajaju samo zaljubljenike u biljke Rubrika Life&style Life&style
Photo: shutterstock
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • manfred

    Lijepe slike