Life&style

Rekordi poroda: Najteža beba težila je preko 10 kilograma!

I normalno rođenje djeteta je nevjerojatan doživljaj za roditelje. Međutim, dolazak bebice od 3,5 kilograma – u usporedbi s nekim doista ekstremnim pričama (10 kg!) – čini se kao lagana šetnja

Donosimo neke doista zapanjujuće rekorde vezane za rođenje djece. Da neki nisu uredno dokumentirani, bilo bi jako teško povjerovati u njih… 

Najveća beba na svijetu 

Najteže novorođenče na svijetu, koje je preživjelo porod, težilo je – tvrdi Guinessova knjiga rekorda – 10,2 kilograma! Rođeno je 1955. godine u talijanskom gradiću Aversa. Navodno je davne 1879. godine rođena beba koja je težila čak 11 kilograma, ali to nije potkrijepljeno dokazima. 

 | Autor: Getty Images Getty Images

Najmanja beba na svijetu 

Godine 2016. je u njemačkom gradiću Wittenu rođena malena Emilia (nakon 26. tjedana trudnoće) – imala je 229 grama i tjelesnu dužinu od 22 centimetra. 
Godine 2004. je u Chicagu došla na svijet slična beba: 244 g i 25 cm – malena Rumaisa Rahman. 

Najstarija majka 

Španjolka Maria del Carmen Bousada de Lara dugo je vremena držala rekord kao najstarija majka na svijetu. Godine 2016. rodila je u dobi od 66 godina – blizance Christiana i Paua (umjetnom oplodnjom). Međutim, Indijka Rajo Devi je u dobi od 70 godina preuzela njenu titulu. Rodila je kćer 2008. godine (također s pomoću umjetne oplodnje). 

Možda vas zanima O dobi mame kada te rodila može ovisiti i OVO Rubrika Life&style Life&style

Najviše djece ukupno 

To je velika obitelj: Ruskinja Vasilijeva je – prema Guinessovoj knjizi rekorda – između 1725. i 1765. godine rodila 27 puta, ali ukupno 69 djece. Od toga 16 parova blizanaca, sedam puta rodila je „trojke“ i četiri puta „četvorke“. 

Najviše djece u jednom porodu 

Godine 2009. je Nadya Suleman, Amerikanka iz Kalifornije (s pomoću umjetne oplodnje) rodila u 30. tjednu trudnoće zdrave „osmorke“. Danas je majka 14 djece. 
Zabilježeno je rađanje devetero i desetero djece, ali nisu svi preživjeli. 

Najveća razlika u godinama između braće i sestara 

Ovaj brat i sestra mogu si biti baka i unuk: Elisabeth Ann Buttle rodila je 19. svibnja 1956. kćer Belindu, a čak 41 godinu i 185 dana kasnije (20. studenog 1997.) donijela je na svijet sina Josepha. Mama je tada imala 60. godina. 

Možda vas zanima Slavimo Dan očeva! Jesi li znala da ove 4 stvari dijete uvijek naslijedi od tate? Rubrika Life&style Life&style

Najbrži porod 

Prema nekim medicinskim izvješćima najbrže je rodila 33-godišnja Palak Vyvas iz engleskog Islewortha. Oko dvije minute nakon puknuća vodenjaka svijetlo dana ugledala je malena Vedika. 

Najduži porod 

Poznato je da između rođenja blizanaca prođe nekoliko minuta. Međutim, Irkinja Maria Jones-Elliot rodila je blizanke u razmaku od 87 dana. Amy je došla na svijet u 24 tjednu trudnoće, a Katie je ostala još tri mjeseca u maminom trbuhu. Obje su zdrave i zabilježene u Guinessovoj knjizi rekorda. 

 | Autor: Getty Images Getty Images

Najmanji razmak između dva poroda 

Novozelanđanka Jayne Bleackley rodila je kćer Annie Jessicu Joyce 208 dana nakon što je rodila sina Josepha Robera. Malena je rođena prerano… 

Photo: Getty Images

Komentari 0