Life&style
Foto: Recepttura, torta Jogurtica s voćem

Recept za tortu 'Jogurticu': lagana i osvježavajuća voćna torta by Recepttura

U bontonu bi trebalo biti pisano pravilo da je veoma nepristojno odbiti komad torte kada nam je netko ponudi. Jednostavno, u ovoj slastici uživamo kad god smo u prilici i ne, ne kajemo se zbog toga. Raznovrsnost okusa i tekstura torte čini hranom koja je prepuna iznenađenja, a mi se ne možemo odlučiti volimo li više klasične čokoladne ili voćne okuse. Kako bismo dozvali tople dane i proljeće, odlučili smo pripremiti osvježavajuću tortu popularnog naziva "Jogurtica".

Recept za ovaj lagani desert smo pronašli na gastro blogu Recepttura. "Jogurtica" u sebi naravno ima glavni sastojak - jogurt, ali i svježe voće koje je u ovom slučaju breskva. Voće možeš staviti po izboru, ili ne moraš, a odlična vijest je i to što za ovu tortu ne trebaš paliti - pećnicu!

 

Recept za tortu Jogurticu by Recepttura:

Sastojci za tortu (otprilike za 12 osoba)

Podloga:

  • 120 g otopljenog maslaca
  • 50 g šećera u prahu
  • 250 g mljevenog keksa s maslacem

Jogurt krema:

  • 600 g čvrstog jogurta
  • 100 g šećera
  • 20 g želatine u prahu
  • 10 žlica vode
  • 500 ml vrhnja za šlag
  • svježe breskve ili iz kompota a može i drugo voće prema želji

Ukrašavanje

  • 100 ml vrhnja za šlag
  • breskva narezana na kriške

Priprema

1. Za početak, otopi maslac i dodaj mu šećer u prahu, kao i mljevene kekse. Važno je da sve dobro zajedno izmiješaš.

2. Pripremi kalup za pečenje, na dno kalupa promjera 26 centimetara obloži papirom za pečenje, a zatim odreži višak rubova.

3. Kada je sve na svome mjestu, stijenke kalupa namaži uljem i dodaj u kalup smjesu keksa i maslaca. Važno je da smjesu dobro utisneš. Zatim sve stavi u frižider. 

4. Vrhnje za šlag stavi u posudu za miksanje i napravi čvrsti šlag.

5. Pripremi voće i nareži ga na sitne kockice. Zatim pripremi želatinu prema uputama na pakiranju.

6. Šećer i jogurt dobro izmiješaj penjačom i spoji s pripremljenim šlagom. Zatim u smjesu s otopljenom želatinom dodaj 4 žlice kreme i sve dobro spoji s ostatkom kreme. 

7. U kremu dodaj voće i cijelu kremu stavi preko podloge od keksa koju si izvadila iz frižidera. 

8. Tortu vrati u frižider preko noći, a zatim je ukrasi sutradan.

9. Utuci vrhnje za šlag, prebaci ga u vrećicu za ukrašavanje te po želji ukrasi tortu. Dodaj na vrh voće ako želiš i prije posluživanja ostavi tortu barem pola sata u frižideru.

Photo: Recepttura
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • manfred

    dobar tek njam