- Poznaješ li nekoga tko ne voli torte? Mi ne! Možda se samo dijelimo po okusima: voćna, čokoladna, sirna...
- Iako smo veliki ljubitelji čokoladnih torti, u toplije vrijeme nam više odgovaraju svježiji okusi
- Na blogu gastro blogera Recepttura, pronašli smo recept za osvježavajuću tortu
- Pročitaj više: Je li moguće bezbrižno uživati u torti? Ovo je recept za najzdraviju čokoladnu tortu na svijetu
U bontonu bi trebalo biti pisano pravilo da je veoma nepristojno odbiti komad torte kada nam je netko ponudi. Jednostavno, u ovoj slastici uživamo kad god smo u prilici i ne, ne kajemo se zbog toga. Raznovrsnost okusa i tekstura torte čini hranom koja je prepuna iznenađenja, a mi se ne možemo odlučiti volimo li više klasične čokoladne ili voćne okuse. Kako bismo dozvali tople dane i proljeće, odlučili smo pripremiti osvježavajuću tortu popularnog naziva "Jogurtica".
Recept za ovaj lagani desert smo pronašli na gastro blogu Recepttura. "Jogurtica" u sebi naravno ima glavni sastojak - jogurt, ali i svježe voće koje je u ovom slučaju breskva. Voće možeš staviti po izboru, ili ne moraš, a odlična vijest je i to što za ovu tortu ne trebaš paliti - pećnicu!
Recept za tortu Jogurticu by Recepttura:
Sastojci za tortu (otprilike za 12 osoba)
Podloga:
- 120 g otopljenog maslaca
- 50 g šećera u prahu
- 250 g mljevenog keksa s maslacem
Jogurt krema:
- 600 g čvrstog jogurta
- 100 g šećera
- 20 g želatine u prahu
- 10 žlica vode
- 500 ml vrhnja za šlag
- svježe breskve ili iz kompota a može i drugo voće prema želji
Ukrašavanje
- 100 ml vrhnja za šlag
- breskva narezana na kriške
Priprema
1. Za početak, otopi maslac i dodaj mu šećer u prahu, kao i mljevene kekse. Važno je da sve dobro zajedno izmiješaš.
2. Pripremi kalup za pečenje, na dno kalupa promjera 26 centimetara obloži papirom za pečenje, a zatim odreži višak rubova.
3. Kada je sve na svome mjestu, stijenke kalupa namaži uljem i dodaj u kalup smjesu keksa i maslaca. Važno je da smjesu dobro utisneš. Zatim sve stavi u frižider.
4. Vrhnje za šlag stavi u posudu za miksanje i napravi čvrsti šlag.
5. Pripremi voće i nareži ga na sitne kockice. Zatim pripremi želatinu prema uputama na pakiranju.
6. Šećer i jogurt dobro izmiješaj penjačom i spoji s pripremljenim šlagom. Zatim u smjesu s otopljenom želatinom dodaj 4 žlice kreme i sve dobro spoji s ostatkom kreme.
7. U kremu dodaj voće i cijelu kremu stavi preko podloge od keksa koju si izvadila iz frižidera.
8. Tortu vrati u frižider preko noći, a zatim je ukrasi sutradan.
9. Utuci vrhnje za šlag, prebaci ga u vrećicu za ukrašavanje te po želji ukrasi tortu. Dodaj na vrh voće ako želiš i prije posluživanja ostavi tortu barem pola sata u frižideru.
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
manfred
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.