Life&style

Reakcije javnosti na stravično ubojstvo u Splitu: "Ubio ju je jer se to može!"

  • Hrvatsku je potreslo ubojstvo žene koje se dogodilo ovog utorka u trgovini Lidl u Splitu, ispred brojnih svjedoka. 44 - godišnja žena koja je tog trenutka bila na svom radnom mjestu izbodena nožem
  • Javnost je složna - radi se o femicidu, ubojstvu žene iz mržnje. Strašnom zločinu svjedočio je i novinar koji je u detalje prepričao što se i kako događalo
  • Reakcije pršte na sve strane - je li se ovako nešto trebalo dogoditi još jednom, ispred svih nas, da reagiramo? 

Još jedna žena u Hrvatskoj ubijena je od strane (bivšeg) partnera. I dok ovakve vijesti obično prođu ispod radara, tek kao još jedna crtica u crnoj kronici koja će se, a možda neće, prokomentirati uz kavu s kolegama na poslu, zadnji slučaj iz Splita šokirao je javnost i izazvao oštre reakcije koje pljušte iz svakog ugla. Zašto? Što je tako posebno u ovom slučaju? Radi li se o nekoj poznatoj osobi? 

Ne. Javnost je zgrožena zato što se ovo ubojstvo nije odigralo u četiri zida kao što je to obično slučaj već pred našim očima. To jest očima nekolicine ljudi koji su svjedočili vjerojatno najgoroj i najšokantnijoj situaciji u svome životu koju sigurno nikada neće zaboraviti, ali i očima svih nas koji indirektno saznajemo detalje stravičnog ubojstva.

Umorstvo žene u splitskom Lidlu počinio je bivši partner | Autor: Pixsell Pixsell

Zamisli. Žena brutalno ubijena ispred tvojih očiju dok čekaš u redu za 20 dkg Goude. Zvuči kao naslov članka o nečemu što se dogodilo u Americi, zar ne? Nečemu daleko od tebe što te se ne tiče i što nije tvoja stvarnost? Ovoga puta nasilje nad ženom od strane muškarca u svom najgorem obliku i s najkatastrofalnijim posljedicama  postala je stvarnost svih nas. Stvarnost koja nas vuče za rukav, štipa, pojavljuje se ispred očiju... dok pokušavamo živjeti svoju bezbrižnu svakodnevnicu. Stvarnost od koje više nemamo kako ni gdje okretati glavu. I ne smijemo. Trebamo je doživjeti u svom njenom užasu. 

Možda vas zanima Porazna statistika: nasilja nad ženama sve je više, no broj kazenih prijava pada Rubrika Life&style Life&style

Sportski novinar Jutarnjeg lista opisao je najgore iskustvo u svome životu: "Bilo je to strašno, još nedoživljeno iskustvo, to kako sam na neki način svjedočio ubojstvu u splitskom marketu Lidl, u utorak oko 15 sati kad sam došao kupiti bublice, one kajzerice, za mojeg unuka. Dakle, u jednom trenutku prolomio se krik, baš samrtni urlik, odmah do mene, iza polica s robom. Nastala je strka, panični bijeg kupaca, njih desetak, među kojima je bilo i preplašenih, uplakanih starica… Svi su bježali prema blagajnama, čuli su se krikovi i glas ubojice. 

Prodavačice Lidla bile su šokirane, pozvale su hitnu pomoć, vikale su u mobitele… Na putu prema blagajni vidio sam da na podu leži jedna osoba, nisam znao da je prodavačica, oko njih je bilo krvi..."

Reakcije pršte sa svih strana.

Jelena Veljača za Jutarnji piše "Ljudi ovo je femicid. Ne možemo to zvati nikako drugačije."

Spisateljica, TV kritičarka i kolumnistica Zrinka Pavlić na svom Facebook profilu podijelila je snažan status koji prenosimo u cjelosti.

Političarka Rada Borić također je podijelila ovaj status, uz kratku, ali jasnu poruku: "Ubio ju je zato jer se to može! Jer za ubojstva žena uvijek ima 'opravdanja.' Ove godine ubijeno ih je 16."

Anka Mrak - Taritaš napisala je kako će se ovakve stvari događati dok god relativiziramo nasilje.

Stav javnosti je jasan: Ovo je femicid - ubojstvo žene iz mržnje. 

I ne, nije važniji od onih 46 žena ubijenih od strane muškarca u samo posljednje dvije godine. Nije važniji ni od kojeg drugog slučaja femicida na svijetu. Ali nam je najbliži. Tek onda kada smo osobno involvirani u nečiju priču, nečiju tužnu sudbinu, onda najjače i najbrojnije reagiramo, onda smo najljući,  najemotivniji, najangažiraniji.

Nije to čudno, ljudski je.

Samo "daj Bože" da su nam se svima napokon otvorile oči. Kako bi bolje vidjeli svoju susjedu, poznanicu, prolaznicu. Kako bi na vrijeme reagirali. Daj Bože da smo se toliko naljutili da nikada nećemo stati govoriti o femicidu u Hrvatskoj. Daj Bože da će ga država napokon adresirati. Daj Bože da smo toliko pogođeni ovime kao pojedinci i kao društvo, da ćemo stati na kraj ženomrscima oko nas. Tako što ćemo ih prepoznati na vrijeme, prijaviti na vrijeme i udaljiti ih iz društva - na vrijeme. 

Photo: Shutterstock

Komentari 0