Life&style
Conversations With Friends

'Razgovori s prijateljima': Počela se prikazivati dugoiščekivana serija po knjizi Sally Rooney, ovo su detalji

  • Nakon velikog uspjeha adaptacije istoimenog romana, serije “Normalni ljudi”, autorice Sally Rooney, u novu seriju pretvoren je i njen roman “Razgovori s prijateljima”
  • Serija od 12 epizoda nastala je u zajedničkoj produkciji BBC-ija i platforme Hulu, a počela se prikazivati prije nekoliko dana
  • Slično kao i uspješnica “Normalni ljudi” počinje ljubavnom pričom, no zatim kreće u potpuno drugačijem smjeru

I druga adaptacija romana irske spisateljice Sally Rooney doživjela je svoju premijeru. Nakon serije “Normalni ljudi”, drugi roman Sally Rooney, “Razgovori s prijateljima” oživio je u 12 epizoda limitirane serije koju odnedavno možemo gledati na platformi Hulu. 

Iako se većina producentskog tima vratila i u ovoj adaptaciji, nedostaje sama Sara Rooney, koja je pola epizoda serije “Normalni ljudi” pisala zajedno sa scenaristkinjom Alice Birch, dok je u ovoj adaptaciji za pisanje bila zadužena smo Birch. 

Hit serija “Normalni ljudi” također je bila adaptirana u 12 epizoda, a pratila je kompliciran ljubavni odnos između dvoje mladih, Marianne (Daisy Edgar Jones) i Connella (Paula Mescala). Njihov odnos pratimo od kraja školskih dana do preddiplomskih godina na Trinity Collegu u Dublinu.

Veliki uspjeh koji je adaptacija “Normalnih ljudi” doživjela 2020., bio je dovoljan za pokretanje projekta adaptacije romana “Razgovori s prijateljima”, koji je zapravo debitantski roman autorice Sare Rooney.

“Razgovori s prijateljima” prati nestabilni ljubavni četverokut koji se često odvija preko mailova ili poruka. Prema nekima, virtualnom komunikacijom među likovima Rooney je opravdala svoju reputaciju kao ultimativne autorice generacije milenijalaca.

Životne mudrosti koje smo naučili iz televizijskih serija Možda vas zanima 10 mudrosti koje smo naučili iz omiljenih televizijskih serija Rubrika Life&style Life&style

Radnja prati dvije studentice na Trinity Collegu u Dublinu, Frances (Alison Oliver) i Bobbi (Sasha Lane) koje ostvare neobičnu i neočekivanu povezanost sa starijim bračnim parom, Melissom (Jemima Kirke) i Nickom (Joe Alwyn). Frances i Bobbi prije su bile u ljubavnoj vezi, no sad su samo najbolje prijateljice. Ubrzo se među njima stvara ljubavni četverokut u kojem Nick i Frances započinju ljubavnu aferu, a Bobbi i Melissa postaju sve bliskije. Najjednostavnije, radnja prati njihovu aferu, no zanimljivi dijalozi, opažanja o razvoju i identitetu i velik prostor ostavljen za intimnost omogućuje pribiližavanje svakom od likova.

Iako se serija većim dijelom strogo drži izvornog materijala iz romana, postoje i neke zanimljive razlike napravljene u adaptaciji. Najveća razlika među likovima je svakako ta što je u adaptaciji lik Bobbi Afroamerikanka, a redatelj Lenny Abrahamson za Vanity Fair to je ovako objasnio: “Vidjeli smo genijalne ljude, no bilo je nešto posebno u Sashi. Malo je ljudi koji dočaraju kvalitetu koju Bobbi ima u knjizi”.

Još je jedna zanimljiva razlika napravljena u adaptaciji, a tiče se naše zemlje. Naime, u vrijeme kad Nick i Frances prestanu s viđanjem, Melissa pozove Frances i Bobbi da im se pridruže na odmoru u Francuskoj. No, u seriji, odmor se odvija na otoku Hvaru te je radnja epizoda četiri i pet smještena u Hrvatskoj.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli BBC Three (@bbcthree)

Zanimljivo je da iako je roman “Razgovori s prijateljima” zapravo prvi roman autorice Sally Rooney, drugi po redu, “Normalni ljudi” ipak je prije njega doživio adaptaciju na malim ekranima. Irska spisateljica još je autorica i romana “Divni svijete, gdje si”, koji je izdan 2021.

Možda vas zanima Voliš seriju Prijatelji? Ovih 13 činjenica sigurno nisi znala! Rubrika Life&style Life&style
Photo: Instagram@gisou

Komentari 0