Life&style
Igra prijestolja

Raspleti serija koji su nas duboko razočarali: Ovo je 10 najgorih završetaka hit serija svih vremena

  • Nevjerojatno je težak zadatak strpati zaplet, koji ponekad može trajati i nekoliko godina, u zadovoljavajući kraj serije
  • Ovog vikenda slijedi veliko finale superpopularne serije 'Nasljeđe', a fanovi se nadaju kako ih rasplet neće razočarati
  • Ova velika finala popularnih serija natjerala su nas da nam se pojave brojni upitnici u glavi

Nije lako završiti seriju… Ali kada se u superpopularnoj seriji zavrti doista loše finale serije, to često nije iznenađenje, ali uvijek je veliko razočaranje. Ponekad je loš završetak tek prirodan završetak serije kojoj je neko vrijeme padala popularnost, poput 'Dextera'.

Kako je ovaj vikend finale popularne serije 'Nasljeđe', a fanovi imaju velika očekivanja, nadaju se da će biti završetak biti spektakularan. Jednako tako palčeve drže i ljubitelji serije 'Manifest', koji toliko željno iščekuju posljednju sezonu i rasplet izuzetno tajanstvene, mistične i napete priče. Međutim, neke od najpopularniji serija svih vremena imale su razočaravajući završetak. Ovo je 10 najgorih raspleta hit serija svih vremena. 

'Izgubljeni' (Lost), posljednja scena

Datum završetka: 23. svibnja 2010.

Imali smo velike nade za ovu seriju, obožavali smo je. Ali do trenutka kada je stigao kraj, publika je već prošla kroz puno toga s vremenskim petljama, vremenskim skokovima i suočili su se s više pitanja na koja je serija mogla razumno odgovoriti. No, ipak su se fanovi nadali da će pronaći odgovore u posljednjoj epizodi. No, nisu.  Bila je to hrabra ili nevjerojatno glupa odluka da su se kreatori 'Izgubljenih' odlučili na vrlo dvosmislen kraj. Da budemo pošteni, finale ima i nekoliko nepokolebljivih pristalica, a njihova je strast gotovo jednako snažna kao njegovih kritičara. 

'Ubijanje Eve' (Killing Eve)

Datum završetka: 17. travnja 2022.

'Ubijanje Eve' nas je prevarilo. Tri sezone nas je mamilo odnosom između Eve i Villanelle, a onda je, u četvrtoj sezoni, taj odnos stavljen na stranu u korist nepotrebno složene radnje pune MacGuffina. Serija je također jurila prema cilju (pre)velikom brzinom, ostavljajući karakterizaciju i uvjerljivost u prašini. Možda Eve i Villanelle nikada nisu mogle biti zajedno na duge staze, ali je li Villanelle doista trebala umrijeti da to dokaže? 

I tek tako... Možda vas zanima U lipnju nam stiže toliko dobrih filmova i serija da bismo rado provele cijeli mjesec pred televizorom Rubrika Life&style Life&style

'Tračerica' (Gossip Girl)

Datum završetka: 17. prosinca 2012.

Što misliš o završetku 'Tračerice' vjerojatno uvelike ovisi o tvojoj reakciji na otkrivanje identiteta naslovne junakinje. Finale ne bi bilo potpuno bez rješavanja misterija tko je pisac iza glasa pripovjedačice Kristen Bell, ali za neke obožavatelje to je bio loše obrazložen rasplet. 

Sukreatorica i voditeljica serije Stephanie Savage rekla je da su scenaristi od početka znali da će se pokazati da je to Dan Humphrey (Penn Badgley), ali ta tvrdnja ne drži vodu. Da je to istina, i njega i njegov alter ego bi od početka napisali drugačije. Još uvijek ne vjerujemo u potpunosti da se Lonely Boy, koji se smatrao autsajderom u društvu Upper East Side Manhattana zbog svojih korijena u dalekom Brooklynu, pokazao kao osoba koja neprestano napada objekt svoje naklonosti, a da ne spominjemo vlastitu sestru (koja je navodno cijelo vrijeme znala što namjerava i ipak je to dopustila). Taj veliki nedostatak uništava ono što je inače bio prilično zadovoljavajući zaključak za većinu likova. 

'Dosjei X' (The X-Files)

Datum završetka: 19. svibnja 2002. (originalna serija)

Tehnički, 'Dosjei X' imali su dva finala, ali onaj koji se našao na našem popisu je onaj koji je završio prikazivanje serije 2002. godine. Do kraja devete sezone bilo je gotovo svima jasno da serija traje predugo pa je završetak bio pravi potez. David Duchovny je otišao nakon osme sezone, uloga Gillian Anderson je smanjena, a usprkos velikim naporima njihovih zamjena - Roberta Patricka kao Johna Doggetta i Annabeth Gish kao Monice Reyes - serija nikada nije bila ista bez glavnog dvojca u središtu.

'Dr. House'

Datum završetka: 21. svibnja 2012.

House je napravio dobar posao na putu ka prijelomnoj točki za svoje finale. Tako da je uistinu šteta što je posljednja epizoda ipak razočaravajuća. Dr. House lažirao je vlastitu smrt, a serija mu je omogućila da se izvuče iz bilo kakvog stvarnog obračuna s prijateljima i kolegama kojima je neprestano činio nepravde osam godina zaredom. Kao i uvijek, House se izvukao. I to bi mogao biti prilično snažan argument da se prešutno oprašta svo Houseovo loše ponašanje. 

'Stotina' (The 100)

Datum završetka: 30. rujna 2020.

U sedmoj i posljednjoj sezoni serije 'Stotina' scenaristi su donijeli neke bizarne odluke, primjerice, jedna polovica najpopularnijeg para u seriji ubila je drugu iz razloga koji nisu imali nikakvog smisla - što je toliko uznemirilo obožavatelje da su dugogodišnji gledatelji prestali gledati seriju. A onda, u 'Posljednjem ratu', sve se okrenulo ka najgorim tendencijama. Ono što je počelo kao priča o skupini mladih delinkvenata koji pokušavaju preživjeti na postapokaliptičnoj Zemlji pretvorilo se u moralnu priču o ljudskoj sposobnosti za nasilje i sposobnosti da se isto razvija. Prikazana je skupina novouvedenih i jadno prikazanih izvanzemaljskih bića koja procjenjuju glavni lik, Clarke (Elizu Taylor), kao nedostojnu - nakon što je provela cijelu seriju boreći se da zaštiti druge. To je jedan od onih završetaka koji te tjeraju da se zapitaš jeste li ti i scenaristi cijelo ovo vrijeme gledali istu seriju. 

'Igra prijestolja' (Game of Thrones)

Datum završetka: 19. svibnja 2019.

Kako je takva superuspješna serija mogla završiti? Ispada da možda nikada nije bilo tako dobra kao što smo mislili. Ili je možda, kao što su pisac George R. R. Martin i nekoliko direktora HBO-a nagovijestili, to imalo veze s izvornim materijalom: naime, kraja nije bilo. Otprilike na polovici pete sezone serija 'Igra prijestolja' zasjenila je Martinove romane 'Pjesma leda i vatre'. I tada je serija doista počela izlaziti iz kolosijeka.

Za seriju kojoj je doista trebalo puno vremena da prikaže zaplet u prvih sedam sezona, osma sezona je nekako ubrzala i nije posustala. Serija je završila prebrzo, prenaglo, čak bismo se usudili reći – šokantno! 

'Kako sam upoznao vašu majku' (How I Met Your Mother)

Datum završetka: 31. ožujka 2014.

Ne postoji drugi način da se to izrazi: kraj serije 'Kako sam upoznao vašu majku' doimao se kao izdaja. Kreatori Craig Thomas i Carter Bays od početka su tvrdili da znaju kako će serija završiti. Bila je to obrana od skepticizma o narativnom dijelu serije, o ocu koji svojoj djeci tinejdžerima objašnjava priču o tome kako je upoznao njihovu majku. Thomas i Bays čak su snimili kraj s glumcima tinejdžerima još 2006. godine, kako likovi ne bi ostarjeli do završetka serije. Serija se nastavila i trajala još sedam godina nakon toga. Carter i Bays imali su sedam godina da preispitaju taj završetak, ali čini se da nisu dobro obavili posao. Vjerojatno nikad nećemo saznati je li ih posvećenost njihovoj izvornoj kreativnoj viziji ili samo čista glupost navela da se drže konačnog otkrića da je majka umrla, a otac cijelo vrijeme bio zaljubljen u svog najboljeg prijatelja. 

'Seinfeld'

Datum završetka: 14. svibnja 1998.

Uspjeh serije 'Seinfeld' bio je u činjenici da razvoj karaktera nije bio bitan; bilo je više nego dovoljno pustiti likove da žive svoje živote zaokupljene sobom. I, naravno, može se ustvrditi da, čak i nakon što su Jerry, George, Elaine i Kramer na kraju bačeni u zatvor jer su bili užasni ljudi, oni još uvijek ništa ne nauče. I dalje vide svoju situaciju kao užasno nepravednu. Ali, također se čini nepravednim kazniti ih.

'Seinfeld' je bio zabavan zbog svog moralnog eskapizma, ali time što je konačno osudio svoje likove, serija je, šire gledano, osudila i svoju publiku. Takva vrsta komentara može biti iznimno moćna u pravoj situaciji, ali ovo je 'Seinfeld'. Način na koji je emisija završila gotovo se čini kao loše izveden obrat. 'Oni su zapravo loši ljudi' nije bilo otkriće; bilo je to razumljivo samo po sebi od početka. Jerryju Georgeu, Elaine i Krameru to je odgovaralo. Publici se to svidjelo. I sve do finala je to bilo sasvim OK…

'Dexter' 

Datum završetka: 22. rujna 2013.

Seriji 'Dexter' je padala popularnost neko vrijeme prije finala, pa smo možda trebali biti spremni da će rasplet biti razočarenje. Ipak, bilo je gotovo nemoguće zamisliti koliko će finale biti loše. Za razliku od 'Seinfelda', 'Dexter' je bio serijal i lik koji je tražio katarzu. Međutim, umjesto posljednjeg trenutka katarze, publika nije dobila doslovno ništa - jedino Dextera Morgana koji živi mirnim životom drvosječe. Jesmo li trebali povjerovati da je jednostavno odustao od ubijanja? Je li to bila metafora? Nemamo pojma! 

Downton Abbey Možda vas zanima Ovo nas je silno razveselilo, Downton Abbey mogao bi dobiti još jednu sezonu! Rubrika Life&style Life&style
Photo: HBO

Komentari 0