Life&style

"Rajske stepenice": Sigurni smo kako je ovo najljepši ulaz u more na Jadranu

  •  Jesi li znala da se u uvali Čikat na otoku Lošinju postoji vila koja se najviše ističe po svojim stepenicama?
  • Tako je - takozvane rajske stepenice koje vode direktno u more već su neko vrijeme atrakcija na Instagramu 
  • A i iza vile Karoline krije se zanimljiva priča!

Iz ljetne rubrike 'Posebna mjesta, uvale, plaže" donosimo ti nešto uistinu posebno, ovoga puta s otoka Lošinja. Ovaj otok na sjevernom Jadranu, radi svoje blage mediteranske klime i čak 1018 biljnih vrsta koje se tu nalaze, poznat je i kao klimatsko lječilište. Lošinj je sa svojim arhipelagom od ukupno pet naseljenih otoka sam po sebi turistička atrakcija koja privlači domaće i strane posjetitelje. Osim prekrasnih plaža i uvala okruženih borovim šumama, otok se ističe i arhitekturom - bogatim kućama kapetanskih familija i vilama.  Jedna vila, čiji ćeš #hashtag i geolokaciju često vidjeti na Instagramu, posebno se ističe.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ΛV BOSS (@a.v_b.o.s.s)

Vila Karolina i njene slavne stepenice koje vode ravno u more

Vila Karolina smještena je u uvali Čikat, a izgrađena je 1898. godine prema projektu bečkog arhitekta K. von Wiedenfelda za budimpeštanskog bogataša Josefa F. Lovasyja. Vila je oduvijek bila zanimljiva radi sočnih tračeva i priča o ljubavnim sastancima austrougarskog cara Franje Josipa i prelijepe glumice Katarine von Schratt. Najveća bizarnost nije u tome što je car imao ljubavnicu, već što je je par navodno spojila upravo carica Sissi, čiji je brak u to vrijeme bio samo na papiru i ona je otvoreno podržavala njihovu vezu. 

Možda vas zanima Izravno s plaže i za plažu: ovaj slatki prijenosni hladnjak ujedno je i zvučnik! Rubrika Life&style Life&style

Za vrijeme socijalizma raskošni dani vile bivaju prošlost, a ona dolazi u vlasništvo tvrtke Jadranka d.d. u kojoj su boravili njeni sezonski radnici, dok je kasnije služila i kao dom brojnim izbjeglicama. Ppočetkom 2000-ih lijepu vilu u uvali Čikat kupio je talijanski političar i poduzetnik Giorgio Panto za milijun eura, a u njeno je uređenje 2005. utrošio znatno veći novac. Ipak, Giorgio nije stigao uživati u njenoj punoj ljepoti i raskoši. Nedugo nakon obnove tragično je poginuo u nesreći. Sudbina vile 2009. godine pada u ruke ruskog naftaša Nikolayja Petrovicha Tokareva koji je 2009. kupuje za 12 milijuna eura. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ewa Paszkuta (@ewapaszkuta)

Unatoč silnom luksuzu, bogatstvu arhitekture i povijesti, ono što je danas popularnije od same vile su stepenice koje se nalaze ispod njena vrta, na samom pješačkom putu s kojega vode direktno u more. Stepenice su postale pravi hit na Instagramu i jedna od prvih motiva koje ćeš uočiti kada kreneš pretraživati znamenitosti Lošinja. Neka ti ove prekrasne fotografije 'stepenica koje vode do raja' budu inspiracija kako bi znala kako napraviti savršenu fotografiju jednom kada se nađeš u uvali Čikat.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Antonija (@ja.antonija)

Photo: Instagram @croatiatravelinfo
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • manfred

    super