Life&style

Raj za ljubitelje glazbe: Ovdje možemo besplatno slušati stotine tisuća digitaliziranih starih gramofonskih ploča

  • Jedan način za razumijevanje prošlosti je slušanje glazbe određenog vremena 
  • Takozvani 'The Internet Archive' ('Internetski arhiv') sada to čini to lakšim nego ikada
  • U 'arhivi' možemo besplatno slušati i skinuti više od 385.000 digitaliziranih zapisa u stilu gramofonskih ploča od 78 okretaja u minuti 

Svi ljubitelji starih gramofonskih ploča sada će doći na svoje. Naime, u 'Internetskoj arhivi', koja je potpuno besplatna, dostupno je više od 385.000 digitaliziranih gramofonskih ploča od 78 okretaja, a koje su dominirale uglavnom od 1900. do otprilike 1950. Datoteke se mogu slušati, ali i preuzimanje je besplatno. Zbirka je više od puke zabave, to je važan pokušaj digitalizacije zvukova povijesti koji su bili sačuvani na krhkim gramofonskim pločama gotovo cijelo stoljeće.

 | Autor: Pexels Pexels

Format gramofonske ploče od 78 okretaja u minuti postao je dostupan 1898. godine. Izrađene od šelak smole, dolazile su u nekoliko veličina, ali su bile poznate po svojih 78 okretaja u minuti. Snimane su putem roga (kasnije mikrofona), uz zvuk koji je izazivao vibracije koje su urezivale uzorak u disk. Šelak materijal ne stari dobro, a neke snimke mogu se uništiti čak i ako se ploča uzme u ruke. Stoga je digitalizacija tih snimaka vrlo bitna.

Možda vas zanima Otkako je poznati pjevačko-glumački par pokazao dom, svi žele njihovu 'englesku seosku kuhinju' Rubrika Life&style Life&style

Projekt 'The Great 78', putem 'The Interent Archive', radi na tom cilju. George Blood, voditelj tvrtke za audio-vizualnu digitalizaciju George Blood Audio, kaže: „Trenutačno isporučujemo 5 do 6 tisuća strana mjesečno, a radit ćemo na tome da dođemo do 20.000.“ Arhiv će biti „referentna zbirka zvučnih zapisa iz razdoblja od otprilike 1880. do 1960. godine.“ Ovaj proces nije lak; zapis se mora očistiti, sačuvati i digitalizirati. Mogu se dodati i datoteke koje su drugi digitalizirali.

„Da to nismo učinili, 48.000 78-ica u maloj knjižnici u Bataviji III, Illinois, možda bi bilo izgubljeno. Isto vrijedi i za više od 78.000 ploča od distributera koji su spakirani i napušteni u Rhode Islandu oko 1947. godine“, objasnio je Bob George, kustos za zbirke zvuka u 'Internet Archiveu'. „Da to nismo učinili, obitelj nikada ne bi otkrila ploču koju je sam snimio njihov pokojni otac kad je bio dijete, prije 80 godina - ploča za koju nisu znali da postoji.“ Od zvučnih efekata preko plesnih pjesama do poznatih balada i kućnih snimaka, raznolikost je beskrajna.

 | Autor: Instagram @syskastyle Instagram @syskastyle

Zaviri sama u arhivu. Možda ćeš jednostavno pronaći neki opskurni glazbeni dragulj ili omiljenu pjesmu Billie Holiday ili možda pak koju stvar mladog Franka Sinatre

Možda vas zanima Snima se serija o Edu Sheeranu, otkrit će traumatične događaje iz pjevačeva života Rubrika Life&style Life&style
Photo: Pexels
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • rpesevski56

    Pogledao sam arhivu i iznenađen sam. Kao da Jugoslavija a niti republike koje su ostale poslije nisu postojali. Ja živim u Hrvatskoj i meni se slušaju pjesme iz domaćeg podneblja . Ukucam recimo Vojin Popović, jedan od najvećih šlagerista s ... prikaži još!
  • manfred

    suuuper