Life&style

'Radost Pariza - Riznica umjetnosti': Knjiga koju će obožavati svi zaljubljenici u Pariz i 'joie de vivre'

  • Pariz je jedan od gradova Europe iz kojega su kroz povijest, a i danas, dolazili važni poticaji iz svih područja, osobito kulture i umjetnosti.
  • Ova monografija o Parizu jedinstvena je zbirka tekstova, ukupno njih 18, podijeljena u tri cjeline. Prva se bavi arhitekturom Pariza, druga njegovim zanimljivim muzejima, a u trećoj autor obrađuje kulturno-turističke atrakcije grada
  • "Osamnaest mjesta koja je autor opisao s entuzijazmom i finesom, za buduće će upućene putnike predstavljati mnoštvo dobrodošlih i nadahnjujućih postaja u gradu svjetlosti" stoji u jednoj od recenzija

Knjiga 'La joie de Paris: Radost Pariza – Riznica umjetnosti', autora dr. sc. Damira Demonje, objavljena je u izdanju Izdavačke kuće Meridijani i Instituta za razvoj i međunarodne odnose, IRMO, uz financijsku potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske. Ona, za sada, predstavlja prvi i jedini monografski rad o Parizu na hrvatskom jeziku, pružajući jedinstvenu priliku svim zaljubljenicima Pariza, Francuske i joie de vivrea uvid u odabrane primjere pariške arhitekture, muzeja i kulturno-turističkih atrakcija od međunarodno prepoznatog autora. 

 | Autor: Promo Promo

Pariz je jedan od gradova Europe iz kojega su kroz povijest, a i danas, dolazili važni poticaji iz svih područja, osobito kulture i umjetnosti. S gledišta hrvatske kulture i umjetnosti utjecaj Pariza na hrvatsko slikarstvo (Bukovac, Račić, Kraljević, Junek, Uzelac, Mujadžić, Hegedušić, Parać, Režek, Picelj, Knifer, Vaništa...), kiparstvo (Meštrović, Kožarić, Augustinčić...) i književnost (Matoš, Krleža, Ujević, Kumičić...) bio je iznimno velik i važan, i tako u svim drugim granama umjetnosti, do danas.

Stoga je razumljivo da je autoru ove knjige, povjesničaru umjetnosti dr. sc. Damiru Demonji, Pariz grad-svjetionik, mjesto stalnog nadahnuća, 'glavni grad Europe', 'utjelovljenje urbane ljepote', grad uvijek privlačan i zanimljiv, kojemu se uvijek i ponovno vraća, i kojemu je posvetio svoju novu knjigu. „Pri svakom svom boravku u Parizu redovito sam posjećivao kulturne, povijesne i turističke znamenitosti, isprva one po kojima se (pre)poznaje Pariz, a potom i one manje poznate, a koje su, također, važna urbanistička i/ili kulturološka sastavnica ovoga grada.“, istaknuo je autor. 

 | Autor: Promo Promo

Ova monografija o Parizu jedinstvena je zbirka tekstova, ukupno njih 18, podijeljena u tri cjeline. Prva se bavi arhitekturom Pariza, druga njegovim zanimljivim muzejima, a u trećoj autor obrađuje kulturno-turističke atrakcije grada. Tekstovi su pisani objektivno i profesionalno, čime autor daje doprinos struci, zanimljivi su svim dobnim skupinama i prožeti naslovnom idejom radosti, čime joie de vivre, u ovom slučaju joie de Paris, dobiva novu perspektivu. Autor je, na kraju knjige, dao pregled odabrane literature koju je upotrijebio pri pisanju, a koja nudi najnoviji pogled na obrađene teme i može poslužiti za produbljivanje spoznaja o francuskoj metropoli.

Možda vas zanima Anđa Marić predstavila novu knjigu i poručila : "Ja sam uspjela, možete i vi!" Rubrika Life&style Life&style

Doprinos ove monografije hrvatskoj kulturi dvojak je. S jedne strane omogućit će bolje razumijevanje Pariza kao središta svjetske kulture, a s druge sigurno će privući čitatelje da ga posjete, ne samo općepoznata pariška mjesta već i ona manje poznata, ali isto tako atraktivna i zanimljiva. S tom namjerom svaki tekst opremljen je korisnim informacijama gdje je uz adrese i kontakte moguće pronaći praktične podatke: o cijenama ulaznica, radnom vremenu muzeja i ustanova, kako stići do njih, koji javni prijevoz izabrati i drugo. Svaki tekst opremljen je brojnim fotografskim prilozima koji su, većim dijelom, autorovi, dok su ostali drugih hrvatskih autora i dostupnih izvora.

 | Autor: Promo Promo

Knjigu su recenzirali ugledni znanstvenici iz Hrvatske i inozemstva, davši dodanu vrijednost ovom jedinstvenom djelu kojemu želimo da ga čitatelji s radošću čitaju, posvete mu vrijeme da ih zabavi, pouči i pruži radost: La joie de Paris.

"La joie de Paris: Radost Pariza – Riznica umjetnosti knjiga je pisana iz perspektive kulturne povijesti, povijesti umjetnosti, te povijesti arhitekture, a temeljena je na nizu tekstova koje je autor objavljivao u časopisu Meridijani, koji su okupljeni na jednome mjestu i opremljeni brojnim i kvalitetnim ilustracijama što ovu publikaciju čini dodatno privlačnom svim budućim posjetiteljima Pariza", stoji u recenziji dr. sc. Dragana Damjanovića, red. prof. s Odsjeka za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Možda vas zanima Charlotte Higins: Grčki mitovi - novo prepričavanje omiljenih mitova sa ženskim likovima u središtu Rubrika Life&style Life&style Možda vas zanima Charlotte Higins: Grčki mitovi - novo prepričavanje omiljenih mitova sa ženskim likovima u središtu Rubrika Life&style Life&style

"Ovo informativno djelo, vrlo ugodno za čitanje, čitateljima će pobuditi želju da sami krenu u istraživanje Pariza katkad izvan puteva što ih je pretjerano dobro utabala većina turističkih vodiča, u „Radost Pariza“ kao što sam naslov najavljuje. Osamnaest mjesta koja je autor opisao s entuzijazmom i finesom, za buduće će upućene putnike predstavljati mnoštvo dobrodošlih i nadahnjujućih postaja u gradu svjetlosti" napisao je u recenziji doc. dr. Pascale Chevalier s Université Clermont Auvergne, Clermont-Ferrand, Francuska.

Photo: Promo

Komentari 0