Life&style

Putovanje s ljubimcem: kako se pravilno pripremiti?

  • Vlasnici kućnih ljubimaca znaju da s krznenim prijateljima nema spontanih putovanja
  • Kućni ljubimci traže pomno planiranje, a uz pomoć naših savjeta putovanje će proći bez stresa i neugodnih iznenađenja
  • Donosimo savjete kako ljubimca pripremiti za putovanje autom, vlakom ili avionom, kako mu olakšati putovanje, umiriti ga i spriječiti mučnine

Putovanje s ljubimcem zna biti izazovno, pogotovo ukoliko imaš razigrano štene koje prvi put putuje i još uvijek ne znaš kako će reagirati za vrijeme vožnje i hoće li mu pozliti ili imaš ljubimca koji je sklon mučninama i povraćanju. Pojedini psi i mačke također imaju strah od vožnje u automobilu i prometnih zvukova ili su toliko uzbuđeni da se ne mogu smiriti tijekom cijelog putovanja. 

Za sve one koji prvi put putuju sa svojim ljubimcem ili još uvijek nisu pronašli način kako da putovanje ne bude neugodno iskustvo za ljubimca i/ili vlasnika, donosimo nekoliko korisnih savjeta kako se pravilno pripremiti za putovanje.

Kako ljubimca pripremiti za putovanje?

Najbolji način za prevesti ljubimca je u transporteru. U njemu će se osjećati ugodno, a bit će i siguran. U transporter se može staviti njegova dekica ili jastuk da ga poznati miris opusti. Ako se vozi na zadnjem sjedalu, obavezno ga treba osigurati pojasom koji se zakopča na oprsnicu, kako se ne bi ozlijedio. Na sjedalo se može staviti prostirka koja će sjedalo zaštititi od dlaka i nečistoće. 

 | Autor: Unsplash, James Frewin Unsplash, James Frewin

Ukoliko ne putuješ autom, već vlakom, imaj na umu da psi visine iznad 30 centimetara moraju imati brnjicu te biti na povodcu. Također, nije dozvoljeno smještati ih na sjedalo pa je korisno ponijeti dekicu na koju pas može leći. Putuješ li s manjim ljubimcem avionom, potrebna ti je torba za nošenje i prijevoz ljubimaca te je prijevoz potrebno unaprijed najaviti, obzirom da se istovremeno na letu ne mogu prevoziti pas i mačka. Veliki ljubimci prevoze se u transporteru/kavezu, u prtljažniku zrakoplova.

U slučaju da si primijetila da ljubimac osjeća strah od vožnje, možeš ga prije velikog putovanja pripremiti tako što ćeš napraviti više kratkih vožnji po naselju i potom ga nagraditi poslasticama kako bi povezao vožnju s pozitivnim iskustvom.  

Kako ljubimcu olakšati putovanje automobilom?

Ako je ljubimac pas, a putovanje je dugo, obavezno napravi pauzu i prošeći ga. Tijekom pauze ljubimcu ponudi vodu kako bi se osvježio i lakše podnio put. Ako ljubimac inače osjeća mučninu tijekom puta, nekoliko sati prije puta ga nipošto nemoj hraniti kako mu ne bi pozlilo. Za vrijeme ljetnih mjeseci treba rashladiti automobil kako se ljubimac ne bi pregrijao, ali paziti da razlika između vanjske temperature i one u automobilu nije prevelika.

 | Autor: Unsplash, Halie West Unsplash, Halie West

Što mu može pomoći za bezbrižan i miran put?

Umirujuća sredstva odličan su način kako pomoći ljubimcu tijekom putovanja. Sredstva na bazi feromona omogućuju ljubimcu da se osjeća udobno i sigurno. Feliway sprej sadrži feromone koje mačka ispušta iz svojih obraza kada se trlja od druge mačke ili ljude i umiljava. Sprej se nanosi na transporter, dekicu ili drugu površinu na kojoj će mačka boraviti tijekom puta. Adaptil sprej pak sadrži feromone koje kuja ispušta svojim štencima. Za psa se može odabrati i Adaptil ogrlica koju za puni učinak treba nositi prije, za vrijeme i nakon putovanja.

Pomoći mogu i Beaphar proizvodi na biljnoj bazi. Oni sadrže biljke kao što su valerijana, lavanda, matičnjak i ružmarin koje imaju opuštajući učinak na ljubimce. Sprej se nanosi na transporter, dekicu, jastuk i sl., dok se tablete daju sat i pol prije putovanja.

Photo: Unsplash, Ja San Miguel

Komentari 0