Life&style

Puno se o tome priča, ali sada sigurno znamo koliko šalica kave dnevno smijemo popiti

  • Bez  kave ne možemo, ali nakon brojnih studija o ovom napitku više nismo sigurne koju količinu je sigurno konzumirati
  • Najnovije istraživanje provedeno u Australiji pokazuje kako nikako ne bismo smjele popiti više od šest šalica kave 
  • Pretjerivanjem je, osim zdravstvenih rizika, moguće i ‘’zaraditi’’ trovanje kavom koje ima prilično neugodne simptome

Najpoznatiji napitak na svijetu odavno je iz jutarnje potrebe za razbuđivanjem prerastao u naš svakodnevni ritual bez kojeg ne možemo. Osim što nas razbuđuje, bez šalice kave ne možemo zamisliti opuštajuće predahe od posla i obveza ili uživanje u društvu najdražih prijateljica. No dok ispijamo petu ili šestu kavu tog dana znamo li koja količina kave je sigurna za naš organizam? Iako postoje  mnoge studije koje ukazuju na benefite ovog napitka, nekolicina ih upozorava na negativne posljedice u slučaju pretjeranog konzumiranja. Prema najnovijoj takvoj studiji, provedenoj u Australiji, nikako ne bismo smjeli popiti više od šest šalica kave na dan.

Možda vas zanima Istina o tvom ljubljenom napitku: Utječe li zaista kava na kiselost tijela Rubrika Love&Sex Love&Sex
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Our cappuccinos are simply brew-tiful (pun intended... 😉 ) #MessCafe

A post shared by The Mess Cafe (@themesscafe) on

Istraživanje je provedeno na 347,077 ispitanika u dobi između 37 i 73 godine, a u obzir je uzeta i varijanta gena CYP1A2 koja ljudima može omogućiti sporije ali i do četiri puta brže razgrađivanje kofeina u organizmu. Prema rezultatima, ispijanje više od šest šalica kave na dan povećava rizik od srčanih bolesti za 22%, a zdravlje je ugroženo i kod onih kojima gen CYP1A2 omogućuje brzu razgradnju kofeina.

Možda vas zanima Čaj, kava, kakao... Ako piješ tople napitke, na jednu stvar bi trebala pripaziti Rubrika Life&style Life&style

No, s povišenim unosom kave povezani su i ostali rizici koji smanjuju kvalitetu života. Tako će osobe koje popiju velike količine kave riskirati DSM-5 što se definira kao laganje trovanje kavom, a za posljedicu ima osjećaj tjeskobe, uznemirenosti, glavobolje i nemirnog govora. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

☕️ Bom dia! #men #menswear #modamasculina #coffee #cafepreto

A post shared by N O V A - C A M I S A R I A (@nova.camisaria) on

Ipak, ne zaboravimo i na razne zdravstvene koristi ispijanja kave. Ovaj napitak ima stotine bioaktivnih spojeva, a za mnogo ljudi predstavlja velik izvor antioksidanata. Oni koji piju kavu imaju manji rizik od razvoja dijabetesa tipa 2, bolesti jetre i neuroloških poremećaja

Kofein je inače psihoaktivna supstanca koja se najčešće konzumira na svijetu, a šalica kave može sadržavati od 50 pa do 400 miligrama kofeina. Za prosječno zdravu osobu idealno je popiti do 400 miligrama kofeina, ali benefiti se mogu otkloniti ako se u kavu stavlja previse šećera i mliječnih proizvoda.  

miss7 predstavlja novi originalni video serijal "Kat po kat s Kim Končar" u kojem će naša novinarka i mlada glumica Kim Končar ugostiti poznate hrvatske zvijezde u usponu stubama naše poslovne zgrade. Kao i uspon, pitanja će gostima postajati sve teža pa tako neće nedostajati i škakljivih tema. U prvoj epizodi gost je modni stilist Marko Grubnić.     

 

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0