Life&style

Puno kave pobjeđuje puno alkohola - vikend savjet

Ne pije se kava bez vraga da se čovjek otrijezni. Sad je znanost pokazala da, izgleda, sjajno utječe na zdravlje jetre. Izvuci sama logičan zaključak, znanstvenici se još nećkaju

Ponekad se u svezi kave nabrajaju pozitivni učinci na organizam, a potom odjednom negativni. Međutim, nedavno objavljeni rezultati istraživanja pokazali su grandiozne rezultate koji će razveseliti ljubitelje crnog napitka. Naravno – i opet vrijedi zlatno pravilo – ni u čemu ne treba pretjerivati… Uh, ta dosadna umjerenost.

Znanstvenici sa Sveučilišta Southhampton proveli su opsežno istraživanje koje je trajalo devet godina. Devet godina!!! Kod gotovo pola milijuna sudionika koji su pili dvije šalice kave dnevno smanjio se rizik od ciroze jetra (često uzrokovane pretjeranom konzumacijom alkohola) za 44 posto! Dodatno se smanjila vjerojatnost od umiranja od te bolesti za pola! 

Kako i zašto ima kava to pozitivno djelovanje na našu jetru, mora se još dodatno istražiti, kaže voditelj istraživanja dr. Oliver Kennedy. Naime, kava je „kompleksna mješavina koja sadrži stotine komponenata“, pa je još uvijek nepoznato koji su za to odgovorni. 

Prerano se veselimo?

Ne treba precijeniti rezultate istraživanja, kaže dr. Samantha Heller sa Sveučilišne klinike Langone Medical Centrea u New Yorku. Ako netko i pije nekoliko šalica kave dnevno – a jetra mu je oštećena od nezdrave hrane ili pretjerane konzumacije alkohola – neće moći baš potpuno popraviti već nastalu štetu. Prava šteta…

Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0