Life&style

Pudlice, jazavčari... 8 vrsta pasa koji najduže žive

Možemo reći kako je pas doista čovjekov najbolji prijatelj i mnogim ljudima nije bitno je li riječ o mješancu ili pak rasnom psu kad biraju novog člana kućanstva. No jesi li znala da se neke vrste predodređene da žive duže od drugih?

Poznato je da male pasmine imaju duži životni vijek od većine većih pasmina. Iako znanstvenici još uvijek ne znaju točan razlog zašto je to tako, razlika bi se mogla pripisati tome što veći psi rastu ubrzanije nego manji. Američki portal INSIDER koristio je informacije američkog kinološkog saveza kako bi napravio listu najdugovječnijih pasmina čiji je životni vijek u prosjeku od 15 godina pa naviše, a ovo su neke od njih.  

1. Čivava

Ovu najmanju vrstu psića pamtimo i po ulogama u brojnim filmovima, a može biti okarakterizirana kao odana, šarmanta i sa stavom velikog psa. Teška je od 1.5 pa do 3 kilograma, a potječe iz Meksika. Životni vijek joj je od 14 do 16 godina. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by chihuahua (@chihuahua_chihuahuas) on

2. Pomeranac

U posljednje vrijeme jedna od najpopularnijih pasmina je i pomeranac čiji je životni vijek od 12 do 16 godina. Prema opisu američkog kinološkog saveza vrlo ih je lako dresirati i trenirati što ih čini izvrsnim čuvarima i kućnim ljubimcima za obitelji s malom djecom. Teški su od 1.9 pa do 3,5 kilograma, a najpopularniji su oni bijele i narančaste boje. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Köpek Eğitmeni Hakan YILMAZ (@mersin_kopek_egitim) on

3. Pudl

Sve vrste ove pasmine, od minijaturnih, preko onih srednje veličine pa do kraljevskog pudla,  imaju dugi životni vijek, od 10 do 18 godina. One su atletski građena i vrhunski inteligentne, a upravo suprotno onome što njihov izgled može sugerirati. ova rasa je razvijena da bude lovački pas. O njihovim korijenima se vodi rasprava pa se tako navodi kako potječu i iz Francuske i iz Njemačke.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ari the Standard Poodle (@arithestandardpoodle) on

4. Jazavčar

Mali, ali vrlo živahni lovački psi žive od 12 do 16 godina. Njihov naziv dolazi od oblika njihovog niskog tijela koje je idealno za ulazak u jazbine. Potječu iz Njemačke, a teški su od 7 pa do 15 kilograma. Izrazito su dugački za svoje kratke noge koje ih čine dobrim kopačima. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Stela - Dachshund Star (@steladachshund) on

Možda vas zanima Ovo je 8 trenutno najskupljih pasmina pasa na svijetu Rubrika Life&style Life&style

5. Bigl

Žive od 10 do 15 godina, a mogu se opisati kao znatiželjni, pametni i energični. Prepoznatljivi su po svojim dugim ušima, a težina se razlikuje između ženki i mužjaka. Tako će ženke biti teške od 9 do 10 kilograma, a mužjaci od 10 do 11 kilograma. Iako njihova umiljata lica to ne govore, oni su vrhunski lovački psi. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @beagle.insta.gram on

6. Mops

Unatoč specifičnom dahtanju i frktanju pri disanju (i hrkanju dok spavaju!) čemu je uzrok kratka njuškica i sklonosti kožnim alergijama njihov je životni vijek između 13 i 15 godina. Ovi nestašni psići drevna su pasmina koja potječe iz Kine te su veoma tvrdoglavi i uporni. Zaigran mali psić može osjetiti ljubomoru ako je pažnja njegovog vlasnika poklonjena nekom drugom osim njemu. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli It's me! Moose the Pug (@itsmoosethepug)

7. Foksterijer

Ovo vrijedi i za kratkodlake i oštrodlake foksterijere, obje inačice vrste žive između 12 i 15 godina. Ovi terijeri uzgajeni su kao lovci na lisice što im i samo ime govori. Pasmina je nastala križanjem jazavčara, engleskih lovnih pasmina, bigla i lisičara, oni su ujedno i najstarija vrsta terijera koja potječe od 18. stoljeća, a teže od 6 do 9 kilograma.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Mina (@minapirih)

Možda vas zanima Koji pas najbolje odgovara tvom horoskopskom znaku Rubrika Life&style Life&style

8. Belgijski ovčar

Uz životni vijek od 14 do 16 godina ova srednja do velika pasmina opisana je kao izuztetno inteligentna i 'radišna', a to je i jedna od najboljih pasmina za izvršavanje specijalnih zadataka. Malinois (to je onaj što se u Hrvatskoj naziva belgiskim ovčarom), zapravo je tek jedan od četiri vrste belgijskih ovčara. U Hrvatskoj ga kao pomoć koriste policija i vojska te vatrogasci i Hrvatska gorska služba spašavanja, a izvrstan je izbor ako se želiš baviti nekim psećim sportom poput agilityja. Težak je između 24 i 35 kilograma ovisno radi li se o ženki ili mužjaku.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Echo (@echo_the_malinois)

 

Photo: instagram @janko_popovic_volaric

Komentari 0