Life&style

Ovo je 8 trenutno najskupljih pasmina pasa na svijetu

...ali jesu li i najljepše?

Pas je čovjekov najbolji prijatelj, ali ova osmorica mogla bi proći i kao njegov najskuplji prijatelj. Mnogi ljubitelji pasa spremni su dati tisuće i tisuće kuna za psića kojeg sanjaju, a ovih 8 pasmina je u 2018. proglašeno najskupljima na svijetu. Naravno da cijene variraju od uzgajivača do uzgajivača, lokacije u svijetu i šampionskog porijekla psa, ali ove su pasmine proglašene najskupljima u 2018.! Istražili smo koliko koštaju kod nas.

Čehoslovački vučji pas

Ova relativno novija pasmina vuče svoje korijene iz 1955. kada je u Čehoslovačkoj pokrenut eksperiment "miješanja" njemačkog ovčara i karpatskog šumskog vuka kako bi se dobila pasmina koja ima temperament, mentalitet i poslušnost ovčara te snagu, fizičku građu i izdržljivost vuka. I samim time je valjda jasno zašto je ova pasmina toliko tražena - doslovno izgleda kao vuk! Za ovog psa potrebno je izdvojiti oko 5.000 kuna.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Cash🐺❤️& Grace🐺❤️ (@cash_grace_wolfdog)

Rottweiler

Ova pasmina je i nas iznenadila! U Hrvatskoj su već duže vrijeme popularni i nije tako teško doći do ove čistokrvne pasmine. Rottweiler je u svijetu jako skup i dapače teško dostupan, ali kod nas mu je cijena oko 6.000 kuna. Rottweiler je danas poznat kao pas spasilac, policijski pas, pas čuvar, a ponekad čak i vodič za slijepe osobe.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Hugo Bean (@hugo.the.rottweiler)

Faraonski gonič

Vjerovali ili ne, ova je pasmina porijeklom s Malte. Tradicionalno se koristi za lov na zečeve, a obilježava ga kraljevski izgled, visoka inteligencija i atletske predispozicije. Čistokrvni Faraonski gonič može koštati i do 7.500 kuna.

Perzijski hrt

Kraljevski pas Egipta, poznat i kao Saluki (dobio ime po davno nestalom arapskom gradu), plod je križanja azijskih i egipatskih hrtova, a smatra se svetim darom Alaha. Obilježavaju ga duge noge, nevjerojatna privrženost i nježnost prema vlasniku, ali i tvrdoglavost zbog čega zahtjeva strpljenje pri treniranju. Čistokrvni perzijski hrt koštati i do 10.000 kuna!

Akita Inu

Akita Inu je velika pasmina porijeklom iz Japana. Postoje dvije različite vrste Akite: ona japanska ili Akita Inu te ona američka ili samo Akita. Čistokrvna japanska Akita košta oko 12.000 kuna, a obilježava ju veličanstven izgled te uistinu karakter "najboljeg prijatelja". Popularnost ove japanske lovačke pasmine naglo je porasla 2009. godine nakon filma o Hachiku, nevjerojatnoj istinitoj priči o psu koji je svakog dana, devet godina u isto vrijeme dolazio na isto mjesto na željezničkoj postaji, očekujući svog preminulog vlasnika da se vrati…

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Bina Go Tatsuya Kensha (@akitainu_slovenia)

Peruanski bezdlaki pas

Zovu ga još i Peruanska Inka, a zapravo je jedan od nekoliko bezdlakih pasmina koje postoje. Ovo je možda najneobičniji pas na popisu, njegov izgled mu je ujedno i glavno obilježje jer na tijelu doslovno nema niti jednu dlaku. Elegantan je, vitak i tankih kostiju, a ova je pasmina izrazit primjer čovjekove očaranosti neobičnim i bizarnim. Cijena se penje i do 15.000 kuna. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli SONDERWOL LEGEND (@sonderwol)

Tibetski mastif

Mastif je tibetska pasmina koja potječe iz antičkih nomadskih kultura Kine, Nepala i Tibeta. Tradicionalno su se koristili za zaštitu ovaca od predatora, a u principu su jedna od najvećih pasmina na svijetu. Ovaj pas može narasti do nevjerojatnih 70 centimetara i težiti do 90 kilograma! Cijene čistokrvne pasmine penju se do 17.000 kuna.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Caesar Line T M Kennel (@tibetan_mastiffkw)

Saharski hrt

Poznatiji kao Azavak, saharski hrt porijeklom je iz Afrike, a najčešće je smeđi ili boje pijeska. Ova pasmina je jako živahna i treba puno fizičke aktivnosti kako bi ostala zdrava. U Hrvatskoj je nevjerojatno rijedak, zbog čega mu se cijena penje i do nevjerojatnih 20.000 kuna!  

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Alaxor's Legacy FCI Azawakh (@alaxorslegacyfci)

Photo: Instagram @haileybieber

Komentari 0