Life&style

Psovanje: 5 razloga zašto nas ova ružna navika čini snažnima, seksi i uspješnima

  • „Sranje“ – to baš i nije pristojno govoriti ili pisati?! I da, ima i puno prostijih i vulgarnijih riječi od toga
  • I trebalo bi ih povremeno izgovarati, tvrde psiholozi. Imaju prokleto uvjerljive razloge

Kad je o riječ o vulgarnim izrazima, većina ljudi najprije malo zastane. Nije ni čudo, jer smo još kao male curice naučile kako nije lijepo i pristojno psovati i prostačiti te da proste riječi ne spadaju u vokabular uspješne i poštovane članice našeg društva. Međutim, ponekad nam izleti koja psovka kad reklame prekinu omiljenu seriju na najnapetijem dijelu ili kad nam netko suludo trubi u prometnoj gužvi. 

Možda vas zanima Gotovo sve inteligentne žene imaju jednu... pa, prilično ružnu naviku Rubrika Life&style Life&style

Međutim, kao i kod mnogih stvari koje su desetljećima bile tabu, u međuvremenu se promijenio stav prema prostačenju te čak djelomično potpuno izokrenuo. 

Psiholog kaže: psovanje poboljšava naš život 

Jedan od najvećih „fanova“ vulgarnog govora je britanski psiholog Richard Stephens sa Sveučilišta Keele. Da, točno, psiholog na Sveučilištu. Stephens ja napisao više članaka na temu psovanja u kojima navodi svoja istraživanja (kao i drugih znanstvenika), a svi imaju jednaku tendenciju: osim što je povremeno psovanje sasvim opravdano, ono čak poboljšava naš život – zapravo i nas same. Evo 5 razloga zašto je dobro vladati vulgarizmima

via GIPHY

1. Psovanje nam daje snagu 

Godine 2017. je Stephens u jednom eksperimentu pokazao kako nam psovanje očito daje tjelesnu snagu. Tražio je od ispitanika da naprave dvije različite vježbe snage - jednom sa psovanjem, a drugi puta bez. Kod obje vježbe su ispitanici koji su glasno psovali imali bolje rezultate. Osim toga, Stephens kaže sljedeće: „Iz prijašnjih istraživanja znamo da psovanje pomaže lakše izdržati bolove. Mogući razlog za to je da potiče na rad naš živčani sustav, isti koji primjerice ubrzava srčanu frekvenciju kad smo u opasnosti.“ 

2. Psovanje je znak inteligencije 

Tko govori prostarije ne zna dovoljno riječi da se pristojno izrazi? To je netočno, pokazala su već brojna istraživanja. Tko zna puno psovki i izgovara ih, u pravilu ima bogatiji rječnik, elokventniji je, kreativniji te pametniji. Jeb…!!! 

via GIPHY

3. Psovanje potiče samouvjerenost 

Ako povremeno izgovoriš koju prostu riječ u svojim argumentacijama, ostavit ćeš snažniji dojam – i češće ćeš se nametnuti, kaže Stephens. Doduše, ako su ti argumenti totalno sra..., onda nema tih vulgarizama koji će ti pomoći. 

4. Psovanje pojačava strast 

Koliko često žestoka svađa s tvojim dragim završi seksualnim klinčem? Možda ima poveznice: u krevetu se puno muškaraca pali da takozvani „dirty talk“! Možda je to zbog toga što se u pornićima često koriste vulgarizmi. Mnogi muški mozgovi su zato naviknuti te ih pale direktni eksplicitni izrazi poput „je.. me!, dok izrazi poput „želiš li voditi sa mnom ljubav“ uglavnom ne izazivaju neku osobito vruću reakciju. 

Možda vas zanima Isprobala sam serum koji koriste poznate Hrvatice. Evo rezultata... Rubrika Beauty Beauty

 

5. Psovanje je izraz najsnažnije emocije 

U jednom članku je Stephens dao jedan primjer korištenja psovki koji nas tjera na razmišljanje: naime, nakon slušanja snimki crnih kutija iz aviona, otkriveno je da većina pilota u zadnjim trenucima prije pada aviona koriste jako vulgarne izraze (inače su piloti vrlo obrazovane osobe). Tako je psiholog došao do zaključka da vulgarizmima izražavamo naše najsnažnije osjećaje. 

via GIPHY

Možda s ovim argumentima možemo ponekad reći nešto prosto, ali definitivno ne treba pretjerivati. Šefici, roditeljima ili poslovnom partneru bolje je reći „Super!“ umjesto „Jeb**o!“

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0