Life&style

Prvo hrvatsko natjecanje filmske šminke i specijalnih efekata održano je u Rijeci

  • Po prvi puta u sklopu Rikona, konvencije fantastike, u Hrvatskoj se održava i SFX natjecanje filmske šminke i specijalnih efekata u kojem su se mogli okušati svi vizažisti, profesionalci ili amateri, entuzijasti i ljubitelji filmske šminke
  • Posjetili smo Rikon i razgovarali s međunarodno nagrađivanom hrvatskom vizažisticom Nikolinom Zaninović Kokotović koja je predsjedavala stručnim žirijem
  • Pobjedu žirija i publike odnijela je Marija Šimac iz Trogira, a evo kako je bilo na samom natjecanju

Ovog vikenda na Kampusu Sveučilišta u Rijeci održava se već dobro poznata i jedinstvena manifestacija Rikon -  konvencije fantastike koja okuplja ljubitelje znanosti, filmske i pop kulture, društvenih i video igara te žanrovske književnosti i stripova. Radi se o 25. izdanju konvencije koja ove godine dolazi u još većem izdanju i s još bogatijim sadržajem koji će tijekom tri dana posjetiteljima ponuditi više od 140 točaka iz svijeta znanosti, gaming industrije, umjetnosti, 3D umjetnosti, hrvatskih književnih izdanja, astronomije i brojnih drugih tema.

Jedno od većih noviteta Rikona je natjecanje koje se po prvi puta događa u Hrvatskoj, a radi se o SFX natjecanju filmske šminke i specijalnih efekata u kojem su se mogli okušati svi vizažisti, profesionalci ili amateri, entuzijasti i ljubitelji filmske šminke. Prvi krug natjecanja na temu “intergalaktička čudovišta” održan je u rujnu kada se prijavilo ukupno 18 natjecatelja. Najboljih deset je zatim odabrano od strane stručnog žirija te glasovima publike putem Instagrama koji su odlučili da u samo finale idu Stella Radosavljević, Marija Vučetić, Tena Štabarković, Antonio Jurman, Martina Ružić, Jelena Wehn, Ana Juras, Marija Šimac, Maša Mihaljčić i Marko Kriste.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by SFX Croatia (@sfxcroatia)

Nakon što je prvi krug ovog natjecanja filtrirao desetoro sudionika, finalisti su u posljednjem krugu natjecanja na  svojim ljudskim modelima morali načiniti masku Venoma, iz istoimenog popularnog Marvelovog blockbustera. Zadatak im je bio napraviti masku preko pola lica na modelu kojeg će sami izabrati. Iako se tri sata čini kao puno vremena, radi se o iznimno zahtjevnom procesu te su u posljednjim minutama natjecatelji pokušavali čim prije dotjerati završne detalje svoje maske. 

 | Autor: Pavao Hodap Pavao Hodap

 | Autor: Pavao Hodap Pavao Hodap

Stručnim žirijem predsjedala je jedna od najboljih vizažistica u Europi

A dok je mnogobrojna publika na tribinama nestrpljivo iščekivala modele koji trebaju prošetati i pokazati rezultat rada svog vizažista, predstavio nam se stručni žiri koji se sastojao od vrhunskih stručnjaka u svome poslu. Njime je predsjedovala međunarodno nagrađivana hrvatska vizažistica Nikolina Zaninović Kokotović koja je 2018. godine  osvojila titulu nabolje vizažistice u Europi na natjecanju “The next make up Artist” između 2000 natjecatelja.

Uz nju, stručni žiri prvog hrvatskog SFX natjecanja filmske šminke i specijalnih efekata činile su i Kristina Atletić, vizažistica i mentorica na učilištu Profokus, Ana Marija Rubić, vlasnica tvrtke Conure Beauty i general managerica za Kryolan Professional make-up Hrvatska, Martina Krajinović Gülsün, vlasnica Kallos brenda i osnivačica Kallos Beauty Akademije te Marina Mamić, zagrebačka vizažistica čije su make-up transformacije postale hit na društvenim mrežama, a izniman talent ju je doveo na mjesto glavne vizažistice popularnog showa "Tvoje lice zvuči poznato". Nikolina Zaninović Kokotović je skrenula pozornost na to kako nitko od nas kada gleda filmove ne razmišlja o tome koliko je truda uloženo da se napravi jedna maska, a o tome je posvjedočila i Marina Mamić koja nam je otkrila da joj je za izradu jedne maske trebalo čak 27 sati.

 | Autor: Pavao Hodap Pavao Hodap Stručni žiri s lijeva na desno činile su: Nikolona Zaninović Kokotović, Kristina Atletić, Marina Mamić, Ana Marija Rubić i Martina Krajinović Gülsün

Predsjednica žirija kazala je kako nije bilo nimalo lako odlučiti o najboljoj maski između 10 finalista koji su pokazali iznimu vještinu i brzinu u radu.

- Pred nama nije bio lak zadatak s obzirom na to da su naši natjecatelji pokazali vještine i kreativnost koja je nadilazila naša očekivanja upravo iz razloga što su bili vremenski ograničeni te su zapravo nijanse odlučivale o tome tko će pobjediti. Usprkos tremi i uzbuđenju, naši finalisti su uspješno završili maske te nam nisu dali lak zadatak jer su sve maske, svaka na svoj način pričale priču i funkcionirale ne samo tehnički već i vizualno. 

Uskoro su ispred nas prošetali modeli finalista koji su pokazali različite interpretacije Venoma. Publika je sve finaliste nagradila velikim pljeskom, a posebice one koji su se uživjeli u svoj lik i dodatno naglasili svoju masku.

 | Autor: Pavao Hodap Pavao Hodap

 | Autor: Pavao Hodap Pavao Hodap  | Autor: Pavao Hodap Pavao Hodap

Pobjednica SFX natjecanja je Marija Šimac iz Trogira

Iz mnoštva iznimno kvalitetnih i vizualno atraktivnih radova izdvojila su se tri. Treće mjesto osvojila je Maša Mihaljčić, drugo mjesto pripalo je Mariji Vučetić, a pobjedu je odnijela Marija Šimac i tako osvojila titulu The 1st Rikon SFX Makeup Artist 2022. Svog SFX favorita birala je i publika glasanjem putem aplikacije, a i oni su potvrdili odluku žirija i najviše glasova dali upravo Mariji Šimac. Marija dolazi iz Trogira, a zanimljivo je da su njena profesija  trepavice, nokti i vizažizam, ali ne i SFX dio te filmska šminka. Time je njena pobjeda, kojoj se kako kaže, nije mogla ni nadati i veća, a možda će joj upravo otvoriti vrata i u svijet filmske šminke. 

- Dugo smo vijećale i onda smo jednoglasno donijele odluku da je upravo naša natjecateljica Marija Šimac zasluženo osvojila prestižnu titulu The 1st RIKON SFX Makeup Artist. S oduševljenjem smo primili i glasove publike koja je zapravo potvrdila da smo donijeli istu odluku jer je upravo i ona bila njihov favorit. Marija je svojom maskom pokazala da je vizažistica koja ide “all in” te je sa svojim tehnički ispravnim radom kao i snažnim kreativnim doprinosom kojeg smo vidjeli kroz dodatnu transformaciju modela u anti heroja Venom, kostimom stavila točku na “i”  te tako osvojila 1.mjesto, kazala je predsjednica žirija, Nikolina Zaninović Kokotović.

 | Autor: Pavao Hodap Pavao Hodap Pobjednici Prvog hrvatskog natjecanja filmske šminke - SFX Croatia

Ovogodišnje izdanje Rikona u sklopu bogatog programa sadržavalo je i radionice te predavanja na temu filmske šminke. U petak je Nikolina Zaninović Kokotović izradila rekonstrukciju lika “The Hound” iz Igre prijestolja, nakon čega je održana i radionica filmske fotografije koju je vodio fotograf Petar Krajačić Vilović. Učilište Profokus je održalo radionicu SFX za početnike (osnove filmske šminke), a danas se održava interaktivna radionica za mlade na temu dizajna. Posjetitelji će isto tako danas popodne uživo moći pogledati jednu od legendarnih make up transformacija Marine Mamić.

Photo: Pavao Hodap

Komentari 0