Life&style

Prve samostalne američke astronautkinje u svemiru samo su početak - ženskih svemirskih misija i osvajanja Marsa

  • Na Međunarodnoj svemirskoj postaji pokvario se jedan od sustava napajanja struje, a problem su uspješno riješile - žene
  • Dvije američke astronautkinje su prvi ženski tim u povijesti koji je izašao u svemir bez pratnje muških kolega
  • Američki dužnosnici su ovaj događaj proglasili povijesnim i najavili - nove ženske svemirske pohode

Žene su osvojile svemir. Nakon što su američke astronautkinje Jessica Meir i Christina Koch postale prvi isključivo ženski tim koji je izašao u "svemirsku šetnju", to je sad sasvim jasno.

 | Autor: Pixsell/Sanjin Strukic Pixsell/Sanjin Strukic

Riječi Niela Armstronga po slijetanju na mjesec mogle bi se danas parafrazirati: "Ovo je mali korak za ženu, ali veliki za sve žene svijeta." Naime, Koch i Meir su zajedno izašle iz Međunarodne svemirske postaje kako bi obavile jedan popravak, dok su njihove muške kolege ostale u postaji. A to se nikad prije u povijesti nije dogodilo.

Nisu ove astronautkinje prve žene u svemiru, Ruskinja Valentina Tereškova napravila je to 1963., a Amerikanka Sally Ride 1983. Ipak, isključivo ženski tim nikad se nije "šetao po svemiru". 

Njihova misija trajala je sedam sati i 17 minuta, a tijekom nje javio im se i američki predsjednik Donald Trump. Ovaj scenarij nije bio prvobitno zamišljen od strane NASA-e, ali kako su istaknuli: "Moralo se kad tad dogoditi, jer imamo sve više žena astronauta, čime smo izuzetno zadovoljni."

 | Autor: Pixsell/Sanjin Strukic Pixsell/Sanjin Strukic

Događaj je odjeknuo ne samo u Americi već i u cijelom svijetu, a priliku su iskoristili i američki dužnosnici koji su misiju prozvali - povijesnom. Naravno, drago nam je čuti da u svemiru ima sve više žena te da će u budućnosti biti ravnopravno zastupljene u svakoj svemirskoj misiji. Američki dužnosnici istaknuli su ambiciozan plan koji bi u skoroj budućnosti uključivao i prvu ženu na mjesecu, ali i muško-ženske posade koje će kasnije biti uključene u misije prema Marsu.

Možda vas zanima Rijeka, čestitamo! To je naš prvi grad koji je dobio 'ženski' semafor! Rubrika Život Život
Photo: Pixsell/Sanjin Strukic

Komentari 0