Life&style

"Prošli smo rat, financijsku krizu, proći ćemo i ovo. Kao liječnik vidim prije svega ljude kojima treba pomoć i sve ću učiniti da im pomognem"

  • Korona-kriza djelovala je pogubno na gospodarstvo, no postoje oni hrabri pojedinci, pokretači društva koji usprkos nedaćama svom snagom guraju naprijed 
  • miss7 predstavlja poduzetnice koje nisu dopustile da ih ova kriza zaustavi - one smišljaju inovacije i pronalaze rješenja kako bi spasile radna mjesta i svoje poslovanje 
  • Dr. med Sanja Petek Modrić, klijentica Erste banke, udarila je temelje danas Poliklinici Viva-derm u Varaždinu, a kroz ovu još uvijek neizvjesnu situaciju prolazi kao ''optimist, s dvije noge čvrsto na zemlji''
  • ''Ovo nije vrijeme za perfekcionizam, niti možemo očekivati savršene rezultate, ali možemo dati najbolje od sebe. Usput ćemo sigurno otkriti neke svoje skrivene snage i razviti one koje su nam već poznate. Loša vremena najbolja su za učenje - kad je sve dobro, tad nema toliko potrebe da se trudimo, zar ne?''

Svako poslovanje u nekoj branši praćeno je brojnim izazovima pa tako ni područje medicinskih usluga nije izuzetak. Naglašava to dr. med. spec. dermatologije i venerologije Sanja Petek Modrić koja se, nakon što je 1993. diplomirala, a zatim i specijalizirala dermatovenerologiju u Ljubljani, vratila u Hrvatsku i 2004. udarila temelje danas Poliklinici Viva-derm u Varaždinu. Štoviše, izazov poslovanja time veći jer su doktori odgovorni za zdravlje, a i nerijetko i život svojih pacijenta. Kada se ti izazovi nadalje stave u kontekst neizvjesnosti situacije koju je uzrokovala epidemija koronavirusa, jasno je kako se radi o posve novoj situaciji, kako kaže dr. med. Sanja, za koju ne postoji "case study" iz kojeg bi nešto moglo naučiti.

''Svi smo u procesu kontinuiranog učenja - o novom virusu, o epidemiološkim mjerama, o prevenciji, a tek nam slijede one vjerojatno najteže lekcije o nošenju sa sociološkim, psihološkim, a svakako ekonomskim posljedicama krize koju, nažalost, ne možemo izbjeći'', rekla je dr.med, Sanja čija Poliklinika danas u svom sastavu ima internu medicinu, neurologiju, kirurgiju  te dermatologiju s kozmetološkim centrom.  

 | Autor: Marko Jurinec/PIXSELL Marko Jurinec/PIXSELL

Briga o pacijentima kao imperativ

Prvi koraci u Poliklinici koja pacijentima omogućuje vrhunsku dijagnostiku, liječenje, zahvate i kozmetološke tretmane nisu bitno drugačiji od onih na koje su svi bili prisiljeni, povjerila je doktorica. 

''Svakako je trebalo učiniti sve kako bismo spriječili širenje virusa ili da se "uvuče" među naše osoblje i pacijente te podići mjere prevencije i higijenskih mjera na najveću moguću razinu. Također je značilo da smo na mjesec dana u jeku COVID-19 zatvorili svoja vrata, no pacijente nismo niti na trenutak ostavili. Omogućili smo besplatne online konzultacije te razvili sustav komunikacije s drugim liječnicima, zahvaljujući kojem su naši pacijenti uvijek mogli doći do neophodne terapije. Bili smo svjesni da ostale bolesti zbog korone neće nestati te da se mora omogućiti njihovo liječenje'', otkrila je. 

Primaran cilj Poliklinike je što više nesmetano odvijanje tekućeg poslovanja, dok su dugoročni planovi na čekanju.  Razvoj novih djelatnosti, nabava aparata, zapošljavanje novih djelatnika, dodala je dr. med. Sanja, planira se čim se situacija popravi.  

Najveći izazov je kvalitetna komunikacija

Kao najveći izazov u ovoj izvanrednoj situaciji istaknula je sposobnost kvalitetne komunikacije s onima koji predstavljaju 'ciljnu skupinu'. 

''Ljudi traže i imaju pravo na odgovore, trebaju im upute za snalaženje u trenutnoj situaciji, a pritom su prestrašeni te treba učiniti sve kako bi se izbjegla panika. Ona je uvijek štetna, ne samo po psihičko zdravlje svih nas već nanosi velike gubitke svakom poslovanju. O važnosti komunikacije imali smo prilike učiti i tijekom posljednjih mjeseci, gledajući svaki dan izvještaje kriznog stožera te smo mogli vidjeti koliko se pažljivo mjerila svaka njihova riječ. Svaka donesena odluka mora se opravdati u javnosti, kao što mi liječnici moramo opravdati i objasniti svaku dijagnozu kako bismo omogućili liječenje'', rekla nam je dr. med. Sanja. 

 | Autor: Marko Jurinec/PIXSELL Marko Jurinec/PIXSELL

Držanju situacije pod kontrolom, koliko god  to bilo teško, pridonijela i izvrsna suradnja liječnika i medicinskog osoblja.

''Suradnja je bila izvrsna čak i u onom trenutku kada je bilo jasno da  ćemo morati zatvoriti  Polikliniku. Iznimno sam zahvalna svim svojim djelatnicima, njihovom entuzijazmu i motiviranošću za rad. Zasad smo se snašli zahvaljujući dobroj suradnji s poslovnim bankama i reprogramiranju (odnosno prolongiranju) nekih kredita, a vidjet ćemo što ćemo i kako dalje, sigurna sam da će se već naći rješenje'', ispričala je dr. med. Sanja Petek Modrić. 

Lekcija za čovječanstvo

Situacija koja je zahtijevala i u nekim slučajevima nadljudske napore, disciplinu i određene količine kreativnosti u pronalasku izlaza iz situacije, potvrdila je dr. med. Petek Modić, omogućila je svima nama i svojevrsnu lekciju

''Mislim da smo kao čovječanstvo definitivno savladali lekciju da nikakve sigurnosti u životu nema. Želimo li se pjesnički izraziti, možemo citirati Preradovića da "stalna na tom svijetu samo mijena jest". Ono što je manje pjesnički i romantično jest kako će se promjene odraziti na poslovanje, koliko će nas sustav podržati te kako ćemo krenuti dalje u eri nakon korone. Želim vjerovati da smo svi naučili lekciju o važnosti i vrijednosti zajedništva i solidarnosti koja je ključna za opstanak čovječanstva, svakog naroda i pojedinca'', ispričala je dr. med. Sanja. 

Međutim, u svemu je najvažnije ne prepustiti se strahu, naglasila je doktorica, i shvatiti da će se neko rješenje već naći. 

''Možemo se malo našaliti pa reći da ovo ipak nije smak svijeta i sutra će biti novi dan, a na nama je da idemo dalje najbolje što možemo. U trenutnoj situaciji najvažnije je i usmjeriti se na trenutne događaje, dakle, plivati u nemirnom moru, održati glavu iznad površine. To znači sačuvati ono što imamo bez grčevite borbe za dugoročne ciljeve'', rekla je i dodala kako smatra da se, uslijed koronakrize, potresa i svih poteškoća koje su nas snašle, svi mi nalazimo u borbenom stanju duha, spremni da samo sve od sebe – pa što bude. 

 | Autor: Marko Jurinec/PIXSELL Marko Jurinec/PIXSELL

''Prošli smo rat, financijsku krizu pa ćemo i ovo''

''Osobno sam bila i ostala optimist, ali s dvije noge čvrsto na zemlji. Dakle, vidim trenutnu neizvjesnost, vidim da su pred nama velike promjene... Ali prošli smo rat, prošli smo financijsku krizu, proći ćemo i ovo. Kao liječnik vidim prije svega ljude kojima treba pomoć i kao liječnik ću (zajedno sa svojim timom) i dalje činiti sve da im pomognem'', naglasila je dr. med. Sanja. 

Svojim kolegicama poduzetnicama, ali i svim ostalim poduzetnicima, doktorica poručuje da idu korak po korak, spremni na prilagodbu u svakom trenutku. 

''Ovo nije vrijeme za perfekcionizam, niti možemo očekivati savršene rezultate, ali možemo dati najbolje od sebe. Usput ćemo sigurno otkriti neke svoje skrivene snage i razviti one koje su nam već poznate. Loša vremena najbolja su za učenje - kad je sve dobro, tad nema toliko potrebe da se trudimo, zar ne?'', zaključila je dr. Sanja Petek Modrić. 

Ono što sve nas povezuje su priče. Kako vidimo svijet, što želimo, što nas nasmijava, što nas rastužuje, što nas čini odvažnima i spremnima da se nosimo sa svime što nam sprema ova nevjerojatna slučajnost zvana život. Zato ih i pričamo. Ovo može biti i vaša priča. #vjerujusebe 

 

Photo: Marko Jurinec/PIXSELL

Komentari 0