Life&style

Prometne gužve, šalteri, ljutiti službenici - 7 načina da ne izgubiš živce

Mojih živaca po cestama grada, šalterima raznih banaka, državnih službi, pa i onih po kući, ima za stvoriti neki novi živčani sustav...

Otrov koji sam bila u stanju prosuti na ljude koji to u tom trenutku nisu zaslužili znao je biti ubojit. Čak i kada je bila u pitanju pogreška drugog, neoprezna riječ, rečenica ili radnja, uvredljiva gesta ili nešto treće, količina energije koju sam izgubila u tom napadu živčanoće bila je ogromna. Odlučila sam stati s time, jer to nikuda nije vodilo. Potrebno je truda i samokontrole, neki put uspije, neki put ne, ali život je nemjerljivo puno lakši. 


Budi cool. 
Zašto sve shvaćamo osobno? Ima li stvarno ta 'koza' koja je svjesno ušla jutros u raskrižje na umu da ćemo baš mi zakasniti na posao? Je li njezina agenda za jutros glasila – neka jedna osoba dobije otkaz zbog mene? Teško. Nervozna reakcija je normalna, ali za izgubiti sve živce, ispsovati joj obiteljsko stablo je suvišno. Naš raspored za taj dan, najvažniji je samo nama i u stvari nemamo pravo misliti da je naš raspored važniji od tuđih. Možda je ta 'koza' doktorica u dječjoj bolnici, kasni na operaciju i možda je zato ulovila nevidljivo narančasto na semaforu, samo da se ugura u novu kolonu. Tko zna. Budi cool. 
 | Autor:

Pripremi se na situacije koje te izbacuju iz cipela. 
U hipersenzibilnom stanju mojih živaca, u vrijeme kada smo burnout mogli identificirati, vožnja kroz grad u vrijeme špice u meni je izazivala ogromne količine stresa, i bijesa. Psihijatar mi je tada savjetovao da svaki dan kada idem u grad, mentalno prođem cijeli put do odredišta, i zamislim 5 situacija koje će mi izazvati stres u vožnji. Ako dođem do odredišta, a na popisu su samo 3 situacije, ja sam bila u pozitivnom, mentalnom plusu. Čini se kao tričarija, ali palilo je. Poanta je da se pripremimo na situacije za koje znamo da će nas izuti iz cipela, bilo da je red o gradskoj gužvi, bahatoj teti u pošti, ili šefu koji nas izluđuje svojim zahtjevima. Odluči kako ćeš se nositi s tom situacijom, i onda se tako ponašaj. Odnosno, barem se potrudite. Kao dodatan bonus odluči se na suosjećajnost, i kada dođeš na red u pošti, toj bahatoj teti, koja vas svaki put izbaci iz takta, pitajte je – kako ste vi danas? Vjeruj mi, bit će šokirana interesom za nju samu, i igra će se u tom trenutku promijeniti.


Suosjećanje kao taktika 
Kada smo kod suosjećanja, probaj u svoj život uvesti drugačiju perspektivu gledanja na ljude i situacije. Umjesto da krećemo s postavkom da je osoba bezobrazna, nesmotrena ili okrutna jer je takva, postavimo stvari tako da ustvari, mi ne znamo kakav je dan toj osobi. Ne znamo je li sve u redu, je li čula neku lošu vijest, je li joj ovršen račun, je li ostala bez posla… razloga je sto. Suosjećanje se ne odnosi samo na to kada smo ljubazni ili kada 'fejkamo' ljubaznost, to je među ostalim i mogućnost da nađemo opravdanje za druge kada smo sami uvrijeđeni ili iživcirani nečijim postupkom.

Pazi što govoriš
Ne pretpostavljaj nikada da znaš nečiju cijelu priču. Velik dio komunikacije odvija se u neverbalnom, odnosno, u govoru tijela – pa obrati pozornost i na to. Nekada je najljubaznije što možeš napraviti osobu poštedjeti svojeg velikodušnog komentara i pametovanja, koliko god se tebi činilo logičnim, možda čak i kao znak pomoći. Sjećam se jednom kada sam cendrala frendici jer sam radi lošeg ulaganja ušla u debeli minus u banci. Ostala sam bez investicije i projekta, a dobila instant naplatu tih par nula na računu s najgroznijom kamatom na svijetu. Kada mi je rekla '– Vidiš, zato ja ne živim sama, već s mamom, pa se ne moram zaduživati za život', htjela sam ju torpedirati iz stana. 'Em je fulala poantu, 'em je imala glupu potrebu opravdati svoju životnu situaciju tako da se ja osjećam još lošije nego što jesam. A pravi odgovor leži u tome da mi apsolutno nitko nije trebao da mi kaže kako je to bila glupa investicija, sama sam itekako dobro znala koliko je to bila glupa ideja. U kunu. Zato, pliz, samo šuti drugi put i natoči novu čašu vina. 

 

Prestani s negativnostima
Najlakše nam je pronaći razloge za kritiziranje i žalopojke. Puno lakše nego naći pozitivne strane iste stvari. Bila sam na jednom vjenčanju koje je bilo ubi bože dosadno. Bend je bio dosadan i hrana je bila nikakva. Kada sam prepričavala kako je bilo, nabrajajući sve to loše što je bilo (iz moje perspektive!), val negativnost je zahvatio i one s kojima sam pričala, pa smo na kraju imali vjenčanje drage mi osobe o kojoj su i drugi stvorili 'moje' mišljenje, zanemarujući pritom da je mladencima bilo super, da su super zaljubljeni i da sam bila svjedok jedne lijepe ljubavne priče. Kada sam toga postala svjesna, stvarno sam se osjećala kao govno. Od tad, pa i da je svadba ne znam kako grozna, više nikad nisam ispričala nekome da je bilo nešto loše. 
Ako ti se ne sviđaju nečije tetovaže, nečija frizura, nečija svadba – nečiji osobni izbori, ne moraš biti negativna oko toga. Kompenziraj negativnosti pozitivnim sitnicama, i svijet će biti ljepše mjesto za život. Tebi i drugima oko tebe. 

Resetiraj se
Ako gubiš kontrolu u nekim situacijama, stani i uspori tempo. Kada sam prošle godine tražila ispis računa za cijelu godinu od jednog teleoperatera, za par dokumenata na mailu, čula sam se s djelatnicima u call centru, oko 7 puta u 3 sata. Svaki put je netko od njih imao nešto novo za dodati, neki nisu slušali, a neki su tražili kompletno drugačije informacije od njihovih kolega. Na posljednjem pozivu sam osjetila da mi se puls ubrzava, da mi glas prelazi u oktavu više, i da mi se počinje lice crveniti. Nakon što sam prepoznala da se polako gubim u živcima, udahnula sam i izdahnula par puta i rekla – Oprostite, nije vaša krivica, vi imate papir ispred sebe s kojeg čitate pravila ponašanja, 'ajmo ispočetka, molim vas. Tada smo riješili sve nedoumice, a meni je trebalo 7 poziva da dođem do toga. Ispričavam se ostalih 6 djelatnika ovim putem. 



Ne iskorištavaj moć
Bilo da je riječ o poziciji nadređenog prema zaposlenom, roditelja prema djetetu, kupca prema prodavaču, gosta prema konobaru, početni autoritet se lako može pretvoriti u nesuosjećanje ili neobazirivost. Kada imamo 'moć' nad nekim drugim, treba nam malo više truda da budemo nježniji prema drugima u potlačenoj poziciji. 'Zato jer ja tako kažem' ili 'zato jer sam ja direktor/ica' ništa ne znače osobi koja se našla u toj poziciji, a od nas samo rade nepristojne kretene. 

 

Photo: None

Komentari 0