Life&style

Projekt 'Okolo' i ove godine zagrebačke ulice pretvara u najčarobniju street art kulisu

  • Projekt 'Okolo' ove se godine održava šesti put, a neke se ovogodišnje intervencije već može vidjeti na zagrebačkim ulicama
  • Među brojna su se domaća umjetnička i dizajnerska imena ugurala i dva strana, ono španjolskog umjetnika Isaaca Cordala te ono street art kolektiva iz Lyona koji djeluje pod imenom Ememem
  • Od fotografskih dnevnika velike Slavke Pavić do magije koju je Ida Blažičko ove godine dovela na Ilirski trg, sva iznenađenja imamo vremena istražiti sve do 30. kolovoza

Punih je pet godina proletjelo otkako su iznimno talentirane Ana Mikin i Tina Kovačićek udružile snage kao 'Nas dve' i uz pomoć  Turističke zajednice grada Zagreba realizirale projekt koji su dugo pripremale, pretvorivši ulice naše metropole u najšarmantniju umjetničku pozornicu. Od te prve godine jedan je simpatični div usnuo u Petrinjskoj, stube što vode na Dolac zasjale su u novom ruhu, do Gornjeg je grada vodio crveni tepih, krošnje Ribnjaka zasjale su kao nikad prije, a vuneno srce utješilo je i pokrpalo fasadu zgrade u Habdelićevoj ulici, postavši simbol oporavka grada ranjenog u potresu. 

Projekt 'Okolo' od prvog se dana uvukao pod kožu mnogima što vole Zagreb, svake godine donoseći mnoštvo novih umjetničkih intervencija na ulicama i u parkovima, a koje s jednakim zadovoljstvom intrigiraju i one što u Zagrebu žive i one koji se u njemu zateknu taman u pravo vrijeme ne bi li ih otkrili i za vječnost utkali u vlastite uspomene s putovanja. 

 | Autor: projekt Okolo projekt Okolo

Nova iznenađenja i instalacije postavljene povodom ovogodišnjeg, šestog izdanja projekta 'Okolo', već su privukla pažnju mnogih, a što su nam lokalni, ali i međunarodni umjetnici i dizajneri pripremili, imamo priliku istražiti sve do 30. kolovoza. 

Možda vas zanima Baš Naš festival se vraća! Posebno izdanje Tasty Affair servirat će nam i kulinarske i glazbene poslastice Rubrika Life&style Life&style

Među domaćim se imenima ističu i dva strana, ono Isaaca Cordala, španjolskog umjetnika koji je poznat po svojim minijaturnim svjetovima, a koji je na ulice Zagreba doveo malene skulpture smještene u urbano okruženje kako bi na svojstven način komentirao moderno društvo, te Ememe, street art kolektiv iz Lyona zaslužan za prepoznatljive kolorističke mozaike od keramičkih pločica koji su  uljepšali napuknute pločnike, kolnike i fasade diljem svijeta.

 | Autor: projekt Okolo projekt Okolo

Isaacova 'Pomrčina cementa' ove se godine udomaćila na čak osam lokacija: Kaptolu 4, Dolcu 2, Tomićevim stubama kod broja 9, Tomićevim stubama kod prolaza, Ilici 12, Zakmardijevim stubama, Krvavom mostu i Malim stubama, a Ememem će u novo ruho odjenuti stube u prolazu Hotela Jägerhorn nakon 25. kolovoza.

 | Autor: projekt Okolo projekt Okolo

Ida Blažičko čije su ambijentalno-tekstilne instalacije rado fotografirane gdje god se pojave svoj je obol dala i ove godine, predstavivši skulpturu od tekstila 'Valovi' na Ilirskom trgu; modni dizajner Damir Begović koji i inače stvara vizualno i teksturno bogate i slojevite kolekcije inspirirane rodnom Slavonijom postavio je impresivnu prostornu instalaciju 'Narodni grafiti Ponjava' tik uz stepenice što vode na Dolac, na sam ugao Splavnice i Tkalčićeve ulice; a dvije domaće dizajnerice kroz svoj su rad provukle motive grada i ljeta. 

 | Autor: projekt Okolo projekt Okolo

Možda vas zanima Najbolja zabava za kraj ljeta. Gdje? Na Špancirfestu! Rubrika Life&style Life&style

Golubovi koje je još davnih dana kao redovite stanovnike Jelačić placa opjevao i veliki Ivo Robić, na svoj je način kroz instalaciju 'Točno u podne' predstavila Ivana Mrčela, prikazavši ih uhvaćene u letu u Gajevoj ulici i ovjekovječivši trenutak koji se kao u 'Beskrajnom danu' ponovi svaki put kada opali Grički top, a Jelena Malenica je u prolaz ispod Uspinjače smjestila polje suhog bilja iz  šibenskog zaleđa ne bi li, uz zvukove cvrčaka, prizivalo osjećaj 'Beskrajnog ljeta'.

 | Autor: projekt Okolo projekt Okolo

Ovogodišnje izdanje donosi i posvetu poznatoj zagrebačkoj fotografkinji - Slavki Pavić, a koja i danas svakodnevno živi svoju vlastitu tradiciju zabilježavanja gradskih prizora i fotografskih eksperimenata dugu više od 70 godina pa će se tako na ulicama Zagreba naći više od 20 njezinih fotografija velikih formata koje dokumentiraju važan djelić zagrebačke svakodnevice. 'Foto dnevnike Slavke Pavić'  moći će se pronaći na Kaptolu i Zakmardijevim stubama te u Šoštarićevoj i Varšavskoj ulici od danas, a osvanut će na stupovima na Dolcu te Trgu bana Jelačića na uglu sa Splavnicom i Praškom ulicom i šest interaktivnih humorističnih plakata povezanih u 'Kružni tok' kojeg potpisuje Pavao Kuharić iz studija za dizajn Verlauf, a kojima se rekotenkstualizira značenje oglasnog stupa kao informativnog objekta.

 | Autor: projekt Okolo projekt Okolo

"Prošećite umjetničkom stranom Zagreba!", poručili su iz projekta, pozivajući da se istraže sve ovogodišnje intervencije, a sve informacije o njima kao i virtulalna mapa šetnje čekaju nas i na Facebook i Instagram stranici projekta. 

Photo: projekt Okolo

Komentari 0