Life&style

Profesorica Matea Roščić u svoj je dom primila romsku obitelj iz Petrinje s bebom. Sada prikuplja pomoć

  • Još jednu lijepu, ljudsku priču o pomaganju drugima našli smo na Facebook profilu Mateje Roščić, profesorice iz zagrebačke Sportske gimnazije
  • Ona je u svoj zagrebački stan primila romsku obitelj Zdravković iz stradale Petrinje s petomjesečnom bebom, malom Nikolinom
  • "Dragi su, topli, neposredni i strahovito zahvalni za svaku pomoć i lijepu riječ. Ponosni su i ne žele ništa tražiti. Za sad su ovdje i nagovaram ih da ostanu još neko vrijeme"
  • Poziv za pomoć uputila je prvenstveno svojim prijateljima, a sada se javljaju i poznati i nepoznati, nose robicu, pelene, a Matea je objavila i račun za uplatu novčane pomoći. Svaka kuna je dobrodošla

Sve ovo dogodilo se posve neplanirano i spontano, ispričala nam je Matea koja osobno prolazi kroz težak period jer joj je nedavno umrla mama. "Kad se dogodio potres, stajala sam ispred zgrade s obitelji pa mi je palo na pamet da imam prazan stan u kojem je mama donedavno živjela. Rekla sam im da bih ga ustupila nekome iz pogođenog područja i oni su me podržali u toj odluci". 

Možda vas zanima Svi ovih dana pričaju o ovom vinu - pogledaj u čemu je stvar Rubrika Life&style Life&style

Sljedećeg jutra prijateljica joj je je proslijedila Facebook status Tamare Puhovski, koja se otprije kroz svoje djelovanje bavila socijalnom integracijom Roma, u kojem se raspitivala za slobodan stan za privremeni smještaj obitelji Zdravković i to je bilo to. "Ona je odigrala bitnu uloga jer me spojila s “mojom” obitelji iz Petrinje. Zovu se Vladimir i Svetlana, a djevojčica se zove Nikolina i u siječnju će napuniti šest mjeseci. Živjeli su u centru Petrinje, u stanu u prizemlju zgrade. Sve je stradalo u potresu - doslovno su zgrabili pelene i dokumente i otišli na jednu noć prijateljima u Sisak. Idućeg jutra smo se čuli i kroz par sati i susreli."

Želite pomoći nekome iz stradolog područja, ali voljeli biste pomoći nekom konkretnom? Evo prilike 😉 Kao što neki od...

Objavljuje Matea RoscicSrijeda, 30. prosinca 2020.

"Toliko su divni da mi je to teško riječima opisati. Dragi su, topli, neposredni i strahovito zahvalni za svaku pomoć i lijepu riječ. Ponosni su i ne žele ništa tražiti. Napisala sam status na Facebook, prvenstveno svojim prijateljima, da pomognu koliko su u mogućnosti, i danas do podneva stan je već bio pun odjeće, dječje robice, donacija povrća, voća. Htjela bih naglasiti koliko me ganula ta lančana reakcija ljudi, poznatih i nepoznatih - od mojih prijateljica iz srednje škole, susjeda, kolegica… Javljali su se podjednako i poznati i nepoznati. U jednoj noći prikupili smo preko 3000 kuna za obitelj i stan pun odjeće i higijenskih potrepština.

Jutros se smijem i plačem i tako u krug. Hvala vam što imate veliko srce i što smo u jednoj noći i jutru skupili preko...

Objavljuje Matea RoscicČetvrtak, 31. prosinca 2020.

Što će dalje biti s obitelji Zdravković iz Petrinje? 

"Polako, vidjet ćemo sve. Za sad su ovdje i nagovaram ih da ostanu još neko vrijeme. U nekom se će trenutku trebati i vratiti u Petrinju kako bi vidjeli kakva je daljnja procedura za sanaciju oštećenja u stanu i zgradi. Kroz neko će vrijeme i na Krk jer Vlado je radnik u građevniskoj tvrtki koja tamo ima neki projekt pe će ih ondje smjestiti."

 | Autor: Facebook@MateaRoščić Facebook@MateaRoščić Matea Roščić

Mateu smo pitali planira li još nekome tako ili na neki drugi način pomoći? Skromno je rekla: "Ne bih sebe posebno isticala, zajedno smo u svemu ovome. Hvala mojim nesebičnim i plemenitim prijateljima i obitelji koji su mi pomogli da im zajedno pomognemo. Nije puno, al od srca je. Zdravkovići su mi se “uvukli pod kožu”, a Ninin osmijeh mi je najveća motivacija i nagrada. Pozivam vaše čitatelje da se uključe u akciju, svaku donaciju od danas možete uplatiti izravno na njihov račun: Vladimir Zdravković, OTP banka, IBAN HR6624070003207105985. Svaka kuna od srca vrijedi stostruko!

 

Photo: Dunja Plazonja

Komentari 0