Life&style

Probala sam prilično skupe pizze u Zagrebu - vrijede li tog novca?

  • Nekad je pizza bila siromašno jelo - ove to nisu
  • Novinarka miss7 posjetila je pizzerije Zero Zero, Public i Bastu
  • Provjerila je jesu li cijene, u prosjeku, oko 70 kuna za pizzu opravdane

Pizza je nastala kao jelo siromašnog puka i do sedmog stoljeća prodavala se na ulicama Napulja kao tijesto s umakom od rajčice. Tek su se kasnije na tijesto počeli stavljati različiti dodaci kao što su sir, komadići ribe, kobasice, povrća i maslinovo ulje. Danas postoje brojne varijante pizza, a određene vrste postale su pravi specijaliteti. Iako je pizza i u počecima slovila kao jelo za siromašne, danas je na visokoj cijeni (u nekim restoranima). 

Možda vas zanima Isprobali smo ponudu slatkih palačinki u Zagrebu - i pronašli najbolje Rubrika Život Život

Upravo zato odlučila sam staviti takve (skupe) pizze na test i uvjeriti se vrijede li tih novaca. Posjetila sam tri pizzerije u Zagrebu - Zero Zero, Public i Bastu i kušala njihove pizze. Uzmemo li u obzir da se cijene pizza u većini pizzerija i restorana kreću otprilike u rasponu cijena od 35 do 60 kuna, možemo reći kako su cijene pizza u ovim restoranima iznad prosjeka, što ih čini skupima. 

Zero Zero

Lokacija: Vlaška ulica 35

Pizza: Io sono pizzaiolo (Ja sam pizza majstor)

Cijena: 79 kuna

Ovo je bila prva pizzerija koju sam posjetila. Prvi dojam bio je jako dobar - odlična lokacija (u samom centru grada), lijep i ugodan ambijent i odlična usluga. Na jelovniku imaju oko 20 različitih pizza čije se cijene kreću od 40 do129 kuna. Ne moram ni napomenuti kako se nisam mogla odlučiti samo za jednu. Zbog toga sam odabrala pizzu Io sono pizzaiolo, odnosno Ja sam pizza majstor i složila sam sama svoju pizzu. Osnova ove pizze su tijesto, pelati i mozzarella i u cijenu je uključeno još pet dodataka po želji. Izabrala sam: prosciutto Nazionale, grana padano listiće, šampinjone, rukolu i masline. Tijesto je bilo veoma ukusno, no malo mi je nedostajalo soli. Moram napomenuti da se prilikom izrade tijesta koristi posebno brašno, koje je namijenjeno isključivo za izradu tijesta. Riječ je o mljevenom brašnu tipa 00, po kojem je pizzerija i dobila ime. Osim toga, svi sastojci koje koriste uvoze se iz Italije. Sastojci na mojoj pizzi bili su visokokvalitetni. Imala sam osjećaj da doista jedem pizzu u Italiji. Ipak, pizza u Italiji me nije posebno oduševila, kao ni ova. Kvaliteta ove pizze nije upitna i opravdava cijenu, no jednostavno me nije osvojila. 

Ocjena: 4/5

 | Autor: miss7 miss7

Public

Lokacija: Tomislavova ulica 11 (Voltino)

Pizza: Carpaccio tuna

Cijena: 85 kuna

Kod ove pizzerije pronašla sam malu zamjerku prije nego što sam je posjetila, a to je svakako lokacija (budući da živim na drugoj strani grada). Ipak, priznajem da sam joj oprostila udaljenost čim sam kročila unutra. Prostor me oduševio - velik je, lijepo uređen i unutra je odlična atmosfera. I u ovoj pizzeriji bila je dobra usluga. Što se tiče pizza na jelovniku, ima ih 15-ak. Cijene se kreću od 50 do 85 kuna. Ovdje sam odlučila probati onu najskuplju - Carpaccio tunu. Sastojci u ovoj pizzi su: rajčica, buffala mozzarella, češnjak u maslinovom ulju, rukola, dimljena, tuna, limun, plod kapara, mini mozzarelle i kalamata masline. Ukupni dojam? Odličan! Pizza je veoma ukusna, tijesto je po mom ukusu (dovoljno je slano!), svi sastojci su jako, jako fini! Prvo sam joj mislila dati čistu peticu, ali probala sam sljedeću pizzu i zato je ocjena mrvicu manja. 

Ocjena: 4,5/5

 | Autor: miss7 miss7

Možda vas zanima Ove namirnice nikada nemoj stavljati na pizzu Rubrika Life&style Life&style

Basta

Lokacija: Varšavska 5

Pizza: Rucola e bresaola

Cijena: 74 kuna

I šećer na kraju! Vjerujem kako odmah slutiš da je ovo moj favorit, što i jest! Kao i Zero Zero, i ova pizzerija je na odličnoj lokaciji (u strogom centru grada), prostor je jako lijep, ima i veliku terasu koja je sada zatvorena. Ni ovdje nisam imala ni jednu zamjerku na uslugu. U ovoj pizzeriji možeš birati između 20-ak različitih pizza po cijenama od 46 do 75 kuna. Izabrala sam jednu od skupljih pizza - onu pod nazivom Rucola e bresaola. Ova se pizza sastoji od: umaka od rajčice, mozzarelle, bresaole, rukole, cherry rajčica, grana padana i maslinovog ulja. Ukupni dojam? Savršena je! Tijesto je još bolje od onoga u Publicu, sastojci su najukusniji. Cijela kombinacija je bila fenomenalna. Ovo je definitivno pizza koja će biti "kriva" za sljedeće kilograme koje ću dobiti (ha-ha!). Svakako je preporučujem!

Ocjena: 5/5

 | Autor: miss7 miss7

Photo: miss7

Komentari 0