Life&style

Probala sam limunade u Zagrebu - i ova me potpuno osvojila!

Navukla sam se na limunade u Mađarskoj, gdje su apsolutni hit i savršene su pa sam im odlučila pronaći zamjenu u Zagrebu. I uspjela sam u tome!

Živjela sam u Mađarskoj tri mjeseca, a prije preseljenja bila sam spremna na bogatu gastronomsku i vinsku ponudu, ali ono što me najviše iznenadilo na cjenicima u kafićima, bila je svakako široka ponuda limunada - okusi kakvo vam srce poželi. I tada je limunada postala moje omiljeno piće! No, ubrzo je došlo vrijeme za povratak u Zagreb, a moja opsesija limunadama nije prošla. Zato sam krenula u potragu za onom najboljom u Zagrebu.

I da, cilj mi je bio pronaći neuobičajene limunade, koje ne podrazumijevaju samo iscijeđeni limun. U toj me potrazi iznenadilo što jako puno kafića u svojoj ponudi uopće nema limunade (baš nikakve!), ali s druge strane, ima i jako puno mjesta na kojima se nudi limunada koju ćeš svakako poželjeti probati.

Evo gdje je možeš pronaći:

Choco Cafe (Teslina 12)

Cijena: 21 kn

Postupak pripreme: Baza je limun, odnosno limunov sok, dodaje se voda i sirup s (odabranim) okusom. Poslužuje se bez šećera (dodaje se po želji).

Ovdje mi se najviše svidjela široka ponuda različitih okusa limunada. Može se izabrati između klasičnog limuna, šumskog voća, maline, kivija, jagode i egzotičnog voća. Po preporuci zaposlenika, probala sam limunadu od kivija, dok ona od egzotičnog voća nije bila u ponudi. Limunada je bila fina, ne prekisela, malo gorkasta, kivi se dobro osjetio, ali to nije bilo to. Nedostajalo mi je nešto u okusu. Veliki plus je što je limunada bila bez šećera, no veliki minus je dodatak (umjetnog) sirupa. Također, ambijent je jako sladak i ugodan. Premda me limunada nije osvojila, rado bih se vratila na ovo mjesto. 

Ocjena: 3/5

 | Autor: miss7 miss7

Možda vas zanima Imamo recept za najfotogeničniji koktel ovog ljeta - Rose Aperol Spritz Rubrika Life&style Life&style

Caffe bar Finjak (Vlaška 78)

Cijena: 20 kn

Postupak pripreme: Za ovu limunadu potrebni su: svježe naribani đumbir, domaći sirup od đumbira, jedan iscijeđeni limun i, naravno, voda. Svi se sastojci izmiješaju, a na kraju se dodaje svježe voće i pupoljci ruža za dekoraciju. 

Za početak, uopće nisam ljubiteljica đumbira, ali jako me zanimalo kakav okus ima limunada s đumbirom. I nisam baš bila zadovoljna. Limunada je sama po sebi kisela, a pritom je još bila i ljuta zbog đumbira što mi se nikako nije svidjelo. Ponovno naglašavam da osobno ne preferiram đumbir. Ova limunada bila mi je najljepša izgledom i poslužuje se u vrču od pola litre, što je odlično kada se želiš osvježiti. Ambijent je i više nego prekrasan pa ću sljedeći puta ipak naručiti klasičnu limunadu, koju također imaju u ponudi.

Ocjena: 3/5

 | Autor: miss7 miss7

Vip Travel Caffe (Bogovićeva 6)

Cijena: 20/22 kn

Postupak pripreme: Zelena limunada - iscijede se zelena jabuka i limeta, doda se decilitar gazirane mineralne vode i na kraju se dodaje menta. 

Roza limunada - prvo se stavi Grenadine sirup, a ostatak postupka isti je kao za zelenu limunadu.

U Vip Travelu u ponudi imaju tri vrste limunade - s limunom i mentom, zelenu limunadu i roza limunadu. Pitala sam zaposlenika za preporuku one najbolje, a on mi je donio i roza i zelenu, vjerojatno jer je bio toliko siguran da su obje jako dobre. I bio je u pravu! Ovu sam limunadu, odnosno limunade, zapravo, prve probala. I, priznajem, podigle su ljestvicu toliko visoko da ih ni jedna poslije nije nadmašila. Bile su najbogatije okusom, savršeno kisele, jako fine, svaki sastojak se dobro osjetio i ono što je najvažnije - ravnopravna su zamjena onima u Mađarskoj

Ocjena: 5/5

 | Autor: miss7 miss7

Program Bar (Martićeva 14F)

Cijena: 20 kn

Postupak pripreme: Napravi se klasična limunada (limun+voda) i u nju se dodaje medicinski ugljen. Uz nju se uvijek poslužuje agavin sirup. 

Ovo mjesto me toliko oduševilo da sam poželjela ostati tamo cijeli dan. Tamo sam mogla birati između klasične limunade i crne limunade i obarala sam, naravno, crnu! Saznala sam da joj crnu boju daje medicinski ugljen, zbog čega se ta limunada, kako njihov zaposlenik kaže, vjerojatno zdravija. Zanimalo me koja je limunada popularnija, crna ili obična, i na moje iznenađenje - i dalje je popularnija obična. Ipak, i crna dobro ide jer je baš instagramska. Tako nisam ni ja propustila priliku i nabacila sam koju fotku za svoj Instagram. A okus? Zapravo obična, kisela limunada, ali dodatkom agavinog sirupa, druga priča. Bila je jako fina! 

Ocjena: 4/5

 | Autor: miss7 miss7

Možda vas zanima Stigao je džin bez kalorija - evo u čemu je "kvaka"! Rubrika Life&style Life&style

The Cookie Factory (Tkalčićeva 21)

Cijena: 17 kn

Postupak pripreme: Jagode ili maline se blendaju, zatim se dodaju voda i šećer i ponovno se blenda tri do četiri puta (maline pet do šest zbog koštica). Na kraju se ponovno dodaje voda. 

Kod ovih limunada zapravo je najveća razlika što one uopće nemaju limun u sebi. Ipak, u cjeniku stoje pod nazivom "limunade". U ponudi imaju jagodadu i malinadu, a ja sam kušala jagodadu (u tom trenutku nije bilo malinade). Moram priznati da je, iako zapravo i nije limunada, jagodada bila jako fina. Bila bih sretnija da je bez šećera (jer ga izbjegavam), ali okusom jako dobra. Svidjelo mi se i što se pravi od svježeg voća. 

Ocjena: 4/5

 | Autor: miss7 miss7

Photo: miss7

Komentari 0