Life&style

Probala sam Kanditovu zdravu čokoladu bez dodanog šećera, jesam li se osladila?

  • Kako ti zvuči slasna čokolada bez dodatka šećera? 
  • Nedavno sam vidjela da jedna hrvatska tvrtka proizvodi baš takvu čokoladu
  • Tamna, mliječna ili s dodatkom badema, ova čokolada u sebi doista ne sadrži šećer niti steviju, nego prirodni sastojak s upola manje kalorija. No, što to znači?

Nova No Guilt čokolada reklamira se kao slastica bez dodanog šećera. Naravno da sam je odmah morala isprobati jer postoji li išta bolje od slasne čokolade nakon koje se ne trebam osjećati krivom što sam je cijelu pojela?

Riječ je o Kanditovom proizvodu koji dolazi u tri varijante - tamna čokolada s dodatkom stevije, koja sadrži 84% kakaovih dijelova, zatim mliječna od 34% kakaa i aromom vanilije te verzija s bademima.

 | Autor: miss7 miss7

Moj je izbor pao na mliječnu čokoladu s dodatkom badema. Čokolada, koja osim toga, sadrži i prirodnu aromu vanilije i napravljena je bez dodatka šećera zvuči kao san. Kupila sam je bez prevelikih očekivanja i na kraju ostala - oduševljena. Okusom je odlična, ali zainteresiralo me nešto drugo. 


Možda vas zanima Isprobala sam novi mobitel za kojim svi lude - je li ispunio moja očekivanja? Rubrika Life&style Life&style

Ona je slatka kao i druge čokolade, ali se u njoj ne nalazi šećer, već njegova prirodna zamjena, šećerni alkohol - maltitol. I ne, on nije alkohol, zove se tako samo zbog svoje kemijske strukture. U prirodi se nalazi u voću i povrću, a kao sladilo koristi se u izradi hrane i pića. On je gotovo jednako sladak kao šećer, ali ima upola manje kalorija. Osim toga, siguran je i za dijabetičare pa je ova čokolada za njih pravi odabir. Osim toga, i količina lješnjaka jednako je zadovoljavajuća.

 | Autor: miss7 miss7

Možda vas zanima Sitne navike koje razotkrivaju muškarca: Kojem tipu pripada tvoj dragi? Rubrika Life&style Life&style

Ono što me iznenadilo je njezina cijena. Kupila sam je za 12,99 kuna. Dobro znamo da su zdraviji proizvodi skuplji pa iako je cijena za oko 5 kuna viša od one prosječne za čokoladu, i dalje je povoljna pa me ostavila u razmišljanju u čemu je "kvaka", zašto tako relativno niska cijena za proizvod koji nema toliko šećera pa je zdraviji i uz to sadrži manje kalorija? 

Upravo sam to željela otkriti, što znači da ima manje kalorija? Koliko i od čega manje? Čokolada je jednake gramaže kao recimo Milka ili Dorina, 80 grama. Dok Milka na 100g ima energetsku vrijednost od 2267 kJ odnosno 543 kilokalorija, a Dorina i malo više, 572 kcal, ova Kanditova ima 2097 kJ, dakle 507 kcal. A to pak nije upola manje kalorija od drugih čokolada. A baš sam se ponadala.

 | Autor: miss7 miss7

Dok je maltitol u njoj zamjena za šećer pa je mogu uzimati i dijabetičari, količina kalorija u njoj, čini se, nije se puno spustila. Stručnjaci kažu da maltitol ima manje kalorija, a onda Kanditova čokolada zasigurno sadrži druge sastojke koji kalorijsku vrijednost dižu na približno istu ljestvicu koja je i kod drugih čokolada. Tako barem piše na pozadini. Drugim riječima, iako sam kupljena čim sam pročitala da sadrži znatno manje kalorija, nije sve što piše doista tako. Dakle, ključ je isključivo u izostanku šećera i njegovoj zamjeni zdravijim maltitolom što je ključno i savršeno za sve dijabetičare.

Ipak, i 40-ak kalorija manje već može biti zadovoljavajuće pa uz odličan okus, bez šećera, atraktivan izgled pakiranja i činjenicu da je to hrvatski proizvod, ova čokolada dobiva vrlo dobru ocjenu. Uza sve to, divno je kad u kasne noćne sate jedeš čokoladu na kojoj piše da ne trebaš osjećati krivicu. Dobro, zar ne? Još samo kad bi bilo skroz istinito! 

Photo: miss7
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Prki6001

    Pa to samo znači da ako hoćete pisati ovakve članke,treba se malo više educirati i shvatiti da bez šećera ne znači i bez kalorija te da šećer nije jedini izvor kalorija,te da šećer nije jedini izvor slatkog okusa,pa se prema ... prikaži još!