Life&style
John Wick

Prije nego što krene serija 'The Continental', evo što sve treba znati o 'Johnu Wicku'

  • 'High Table' ili 'Visoki stol' kontrolira carstvo ubojica, provodeći strogi kodeks ponašanja te vlada mrežom ubojica
  • Visokim stolom upravlja 12 starih zločinačkih obitelji, a čak su i njegovi članovi vezani krvnim zakletvama i mogu se izazvati na smrtonosne dvoboje
  • Hoteli Continental su utočišta za ubojice, gdje nije dopušteno ubijanje, te služe kao čvorišta za operacije i interakcije između ubojica

S četiri filma, koja postavljaju nove standarde za akcijske sekvence, 'John Wick' ostaje jedna od najprofitabilnijih hollywoodskih franšiza zahvaljujući tragičnom antijunaku kojeg glumi Keanu Reeves, epskim bitkama i puno vatrenog oružja. Osim vizualnog spektakla, svaki nastavak o Johnu Wicku također sadrži djeliće složene priče koja uključuje tajnu mrežu ubojica. Zahvaljujući svojoj zamršenoj mitologiji, franšiza je spremna proširiti se izvan naslovnog lika s nadolazećim filmskim spinoffom s Anom de Armas u glavnoj ulozi i prequel serijom 'The Continental: From the World of John Wick'.

S tri 90-minutne epizode, 'The Continental' će vratiti obožavatelje franšize u prošlost kako bi svjedočili kako je New York izgledao 1970-ih, prije samostalnog rata Johna Wicka protiv Visokog stola. To je intrigantan koncept koji može ponuditi novu početnu točku za one koji još nisu gledali filmove. Ipak, neki bi se gledatelji mogli zbuniti ulaskom u 'The Continental', a da ne znaju kako funkcionira organizacija ubojica. Dakle, za pridošlice i sve one koji trebaju osvježiti svoja sjećanja, evo što treba znati o 'Johnu Wicku' prije nego što pogledaš 'The Continental'.

'Visoki stol' kontrolira carstvo ubojica

Četiri filma o Johnu Wicku vrte se oko glavnog lika, bivšeg ubojice koji se vraća u ubijanju nakon što njegovu kuću napadne (i ubije njegovo štene) sin mafijaša. Taj događaj dovodi do masakra koji se odvija po svijetu, jer John napada cijelu organizaciju koja je podržavala njegov smrtonosni posao u godinama prije njegova prijevremenog umirovljenja. 

 | Autor: Lionsgate Lionsgate Foto: Lionsgate

Premda naizgled stotine profesionalnih ubojica rade diljem svijeta, svi se moraju pridržavati strogog kodeksa ponašanja koji provodi Visoki stol. Premda filmovi nikada detaljno ne objašnjavaju stvaranje Visokog stola, znamo da se ova organizacija ubojica sastoji od 12 članova, a 12 drevnih kriminalnih obitelji imaju po jednu mjesto. Glava svake obitelji sjedi za Visokim stolom i njihova je volja zakon. Svaki ubojica mora djelovati poštujući pravila Visokog stola; inače bi i sami mogli postati mete. Ubojice izdvojene iz strukture Visokog stola poznate su kao 'excommunicado', što znači da više ne mogu dobiti nikakvu zaštitu ili pomoć od ljudi i institucija povezanih s mrežom.

Premda se visoki stol često ponaša tiranski, također su prisiljeni poštivati kodeks ponašanja ubojica. To znači da članovi Visokog stola mogu biti izazvani na smrtonosne dvoboje od strane manjih kriminalnih obitelji. Osim toga, čak su i članovi Visokog stola vezani 'markerima', krvnim zakletvama koje predstavljaju dug drugom članu mreže. Naposljetku, na čelu Visokog stola sjedi Starješina, vođa mreže ubojica koji živi u pustinji i može se pozvati samo za rješavanje jako hitnih stvari.

Možda vas zanima 'Lessons in Chemistry' je željno iščekivana serija s Brie Larson. Glumi znanstvenicu koja ruši društvene norme Rubrika Life&style Life&style

Visoki stol vlada organizacijom koja funkcionira kao sat, s odjelom administracije koji nadzire sve aktivne nagrade. Administracija obavještava članove mreže kada se pojavi novi posao, koliko će biti plaćeni za uklanjanje mete te koji su članovi izgubili status zaštite. U osnovi, dok je Visoki stol aristokracija mreže, Administracija je sektor službenika odgovornih za održavanje papirnatog traga koji je potreban za svaki pokušaj atentata kako bi se osigurala transparentnost. Ubojice pod Visokim stolom također imaju vlastitu valutu, koristeći zlatnike za plaćanje bilo koje usluge koja im je potrebna. Ubojice mogu kupiti oružje, pancirna odijela, dobiti medicinsku njegu i informacije koristeći te zlatne novčiće koje je Visoki stol iskovao u tajnom objektu u Maroku. Većina tih usluga dostupna je u Continentalu, jedinstvenom hotelskom lancu koji ubojice koriste kao utočište.

 | Autor: Lionsgate Lionsgate Foto: Lionsgate

'Continentali' su utočišta u 'Johnu Wicku'

Serija 'Continental' će istražiti porijeklo prvog hotela Continental u New Yorku. Očekuje se da će serija otkriti više o radu Visokog stola u razdoblju u kojem nije bilo sigurnih mjesta za odmor koje bi ubojice mogle koristiti. Nadalje, serija bi također mogla otkriti jesu li usluge koje koriste ubojice i monetarni sustav zlatnika prethodili Continentalu ili su stvoreni zajedno s hotelom.

Premda je Continental još uvijek u službi visokog stola, hotel je utočište u kojem se ne može dogoditi ubojstvo. Članovi mreže ubojica mogu potražiti utočište u toj ustanovi dok također dobivaju novu opremu za osvetu svojim neprijateljima. Čak ni članovi Visokog stola ne mogu ubijati ljude unutar Continentala, a svatko tko prekrši ovo pravilo postaje izopćenik. Zbog toga je Continental srce organizacije ubojica, gdje se svi ubojice mogu družiti bez straha za svoje živote. 

 | Autor: IMDb IMDb Foto: IMDb

Dok se filmovi o Johnu Wicku uglavnom bave njujorškim Continentalom, sličnih hotela ima diljem svijeta. Do sada je franšiza o Johnu Wicku također pokazala obožavateljima 'Continentale' u Casablanci, Rimu i Osaki. Svaki hotel ima svog upravitelja koji je odgovoran da se svi pridržavaju pravila. Ako upravitelj bilo kojeg Continentala ne uspije primijeniti kodeks Visokog stola, njihov objekt biva ukinut, što znači da hotel prestaje biti dio mreže ubojica i da se ubojstva ponovno mogu dogoditi na njegovom terenu.

Winston i Charon su srce newyorškog Continentala 

Premda je Reeves zvijezda franšize, likovi iz četiri filma o Johnu Wicku, koji se ponavljaju, pomažu u detaljiziranju njegovog neobičnog svemira. Na čelu New York City Continentala je Winston Scott (Ian McShane), koji hotel tretira kao svoje kraljevstvo i često izaziva Visoki stol. Uz Winstona je Charon (Lance Reddick), vratar odan Continentalu iznad kodeksa Visokog stola. Dva lika bila su dio sva četiri filma o Johnu Wicku, često djelujući kao saveznici glavnog lika. Vratit će se i za 'Ballerinu', čija je radnja smještena između 3. i 4. poglavlja 'Johna Wicka'.

 | Autor: Lionsgate Lionsgate Foto: Lionsgate

Serija 'Continental' pratit će pustolovine Winstona i Charona prije nego što su preuzeli kontrolu nad hotelom u New Yorku. Serija bi mogla objasniti Winstonov komplicirani odnos s Visokim stolom i zašto je Charon uvijek uz njega. Budući da je prethodni nastavak smješten četiri desetljeća prije prvih događaja o Johnu Wicku, Colin Woodell zamjenjuje McShanea kao mladog Winstona, dok Ayomide Adegun tumači mladog Charona. 

 | Autor: Peacock Peacock Foto: Peacock

Continental će početi s emitiranjem na Peacocku 22. rujna. 

Možda vas zanima Drukčija Sofia Vergara: u Netflixovoj seriji 'Griselda', snimljenoj prema istinitim događajima, glumi brutalnu šeficu kartela Rubrika Life&style Life&style
Photo: IMDb

Komentari 0