Life&style 10. veljače 2015.

Pretvori svoj dom u carstvo romantike

Thinkstock.
1/12

Mnogi parovi Dan zaljubljenih provode kod kuće; osim što im se ne da čekati u redu za kino ili su zaboravili rezervirati stol u omiljenom restoranu, ponekad žele uživati u svoja četiri zida. Uz malo mašte i angažmana pretvori svoj životni prostor u romantičnu oazu.

Kako bi uživala u romantičnoj atmosferi ne trebaju ti skupi dizajnerski namještaj, niti lokacije poput Venecije, Pariza ili Balija. I tvoj životni prostor može biti romantičan, samo ako se malo potrudiš, a rezultat ne mora čak ovisiti niti o tvom budžetu, koliko o tvojoj mašti i sposobnosti da uneseš toplinu tamo gdje je potrebna.

 | Autor: Thinkstock Thinkstock

Boje i uzorci

Za početak je potrebno raščistiti stan od suvišnih detalja. Razlog tome je sasvim jednostavan – želiš unijeti romantične detalje u svoj dom. U ovo doba godine najviše dominira uzorak srca, što nije slučajnost. Ono predstavlja centar emocija, privlačnosti i ljubavi, a to značenje dobiva u srednjem vijeku. Srce, nažalost, može biti i izrazito kičast uzorak pa s njime valja postupati oprezno. Izbjegavaj posteljinu, stolnjake i zavjese s tim uzorkom, a radije ga ostavi za detalje poput ubrusa, svijeća i sl. Želiš li alternativu srcima, to svakako može biti cvjetni, barokni ili uzorak leptira.

 | Autor: Thinkstock Thinkstock

Crvena i ružičasta su tradicionalne boje Valentinova. Crvena simbolizira radost, strast, energiju i promjene, dok ružičasta predstavlja djevojaštvo, nevinost i čistoću. Crvena je mnogo bolji odabir za postizanje romantične atmosfere jer dolazi u više nijansi. Tako se za rustikalan dom mogu koristiti zagasite crvene nijanse, tradicionalno uređen dom postat će romantičan zahvaljujući boji vina, dok će moderne obasjati jarke nijanse. Ružičasta pak bolje izgleda u shabby chic i cottage interijerima, a može se kombinirati s drugim pastelnim nijansama.

 | Autor:

Rasvjeta za zaljubljene

Želiš li romantičnu atmosferu izbjegavaj halogenu i stropnu rasvjetu. Osim što takva vrsta rasvjete ne laska ničijem licu, u ovakvoj situaciji zbilja nije potrebno da se vide svi detalji. Biraj stajaće lampe u kutovima ili pak manje lampe strateški raspoređene po prostoriji dat će ti ugođaj za kojim čezneš.

 | Autor: Thinkstock Thinkstock

Najromantičnija je ipak svjetlost svijeća. Bilo da se radi o većim svijećama ili lučicama – sa svijećama je teško pogriješiti. Postavi ih na stol, uz romantičnu večeru, na police i sami ulaz u stan. Pripazi samo na mjere sigurnosti kako se romantična večer ne bi pretvorila u katastrofu. Isto tako, dobro je odabrati mirisne svijeće istog mirisa i proizvođača. Previše mirisa (npr. ruža, vanilija, naranča i cimet istovremeno) može izazvati glavobolju, a isti mirisi različitih proizvođača ne moraju biti identični. Dobar odabir su mirisi vanilije, sandalovine, ruže, ylang-ylanga, jasmina i pačulija, posebno ako se radi o aromaterapeutskim mirisnim svijećama.

 | Autor:

Zanimljive ideje za romantičnu atmosferu

  • Ako nisi pospremila lampice za bor u podrum, ni nemoj! Postavi ih iznad uzglavlja kreveta za instant-romantiku.
  • Grupiraj romantične detalje poput svijeća, posuđa, jastučića i sl. kako bi naglasila atmosferu.

 | Autor: Thinkstock Thinkstock

  • Umjesto romantičnih hitova, radije odaberi laganu lounge glazbu koja neće skretati pozornost.
  • Nemoj zaboraviti na cvijeće. Čak i ako računaš da ćeš dobiti ružu, ukrasi dom svježe rezanim cvijećem. Stavljaš li cvijeće na stol, imaj na umu kako buket treba biti niži kako ne bi zaklanjao pogled.

Više slika i cijene proizvoda pogledaj u galeriji...

Komentari 0