Life&style

Pretvori svoj balkon u zelenu oazu uz pomoć ovih pristupačnih trikova

  • Ako živiš u gradu i žudiš za daškom zelenila na svom balkonu ili terasi tijekom cijele godine, mi imamo nekoliko ideja kako ćeš to i postići
  • Ponekad je nekoliko biljaka i detalja dovoljno da tvoj balkon postane srce doma i omiljeni kutak u kojem ćeš provoditi sate družeći se i opuštajući
  • Uz pomoć naših savjeta i trikova svoj balkon možeš preurediti u zelenu oazu o kojoj si oduvijek maštala, i to za vrlo malo novaca

Za vrijeme pandemije uređenje balkona i terasa postalo je iznimno važno, prvenstveno za ljudsku psihu. Obzirom da smo dobar dio godine proveli u izolaciji, a kasnije i nastavili rad od kuće, svima nam je bio potreban ugodan, zeleni kutak u domu u kojem možemo udahnuti svjež zrak, popiti kavu i opustiti se nakon napornog dana, a isti trend prisutan je i danas. To što će topli dani uskoro biti iza nas ne znači da ne možeš i dalje imati lijep, zeleni balkon.

Uz pomoć naših malih savjeta i trikova tvoj će balkon/terasa postati prava zelena oaza na kojoj će ti pozavidjeti svi susjedi. Prilikom uređenja balkona, važno je pridržavati se nekoliko osnovnih pravila koji će ti osigurati intimu, ugođaj,  praktičnost i maksimalnu iskoristivost prostora, a sve ostalo ovisi o kreativnosti i inspiraciji koju ćemo ti se danas potruditi osigurati.

Odaberi zimzelene biljke

Iako su ti primjerice pelargonije najdraži izbor za terasu, važno je odabrati biljke koje s dolaskom hladnijih dana nećeš morati unositi u kuću. Hladne i tmurne dane najbolje će podnijeti zimzelene biljke. Predlažemo ti da svoj zeleni kutak ukrasiš otpornim biljkama kao što su Calluna vulgaris (vrijesak), Erica carnea (crnjuša ili erika), Hebe sp. (heba), Calocephalus brownii (sitna crnogorica) ili razne sorte maćuhica. Na mraz su otporne i zimzelena drveća poput smreke, čempresa i borovica.

Ako je mraz prejak, biljke ipak treba zaštititi od hladnoće pokrivanjem zaštitnim folijama ili platnenim zrakopropusnim vrećama. Kako se voda ne bi zadržavala u teglama i zamrzavala, mora se omogućiti drenaža. Te mjere omogućuju prezimljavanje zimzelenog i cvjetajućeg bilja na balkonu.

Odredi budžet i vizualiziraj prostor

Da bi se bacila u ukrašavanje svog balkona ili terase potreban ti je jasan plan, kako financijski, tako i vizualan. Ne moraš potrošiti brdo novca da bi začinila balkon. Dovoljno je tek pronaći nekoliko načina da mu uneseš život i jasno vizualizirati prostor. Slobodno na papiru nacrtaj nekoliko opcija koje će ti pomoći dobiti jasniju sliku i donijeti odluku.

Osim odabira hrpe zelenila, važno je odrediti centralno mjesto na balkonu kao što je kutna garnitura ili stolić i stolice.  Od drvenih paleta probaj sama (uz malu pomoć YouTubea) napraviti kauč, a od starih zavjesa izradi jastučnice. Stare ljestve mogu poslužiti kao police za začinsko bilje, a uz pomoć običnog  konopa možeš izraditi viseće lončanice za cvijeće. 

Nemoj zanemariti detalje

Prostor će oživjeti tek kada ga začiniš ukrasima, jer detalji su ti koji čine razliku. Osim biljki koje bi trebale ovladati prostorom, svoj balkon ili terasu ukrasi pristupačnim detaljima poput svijeća i lampiona koje će osigurati topao, čarobni ugođaj. Ukoliko je balkon natkriven, na pod stavi tepih, a na strop zakači viseće solarne lampice. Stolice i trosjed ukrasi jastučićima i dekicama, a stolić vazama s rezanim zelenim granjem. Balkon će zahvaljujući ovim detaljima izgledati kao s Pinteresta.

Ukoliko se želiš sakriti od znatiželjnih pogleda susjeda, predlažemo ti da napraviš zeleni zid. Zeleni zid ili, kako ga još nazivaju, vertikalni vrt zbirka je biljaka, posebno raspoređenih jedna do druge tako da tvore jedan dio površine ili cijeli zid. Osim što djeluju terapeutski, vrlo su upečatljivi i ugodni oku, a moguće ih je napraviti za vrlo malo novaca.

SUDJELUJ U NAGRADNOM NATJEČAJU I TESTIRAJ NOVU SEAT ARONU!

Izazovna godina iza nas nagnala nas je da preispitamo svoje kriterije i dovela do redefiniranja vrijednosti do kojih držimo i stvari kojima se divimo. Zato pozdravljamo Neki novi svijet u kojem vrijede neka nova mjerila! Priduži nam se i ti u potrazi za ljepotom i novim trendovima, posjeti microsite, uključi se u naš street-art natječaj i testiraj novu Seat Aronu na putu prema vikendu iz snova. Jer, gdje je umjetnost, gdje su trendovi i želja za lijepim, tu je nova SEAT Arona. Najkreativniji gradski SUV, za sve tvoje strasti i hobije. Još ljepša i dinamičnija uz inovativnu tehnologiju i SEAT Connect.  

Photo: Shutterstock

Komentari 0