Life&style

Presočna i jednostavna rolada s jabukama i cimetom za slatko poslijepodne

Iako nam se već dosta puta učinilo da smo još u kasnom ljetu, to šareno godišnje doba je ipak tu. U punom jeku. Jabuke su definitivno nešto što nam uvijek pada na pamet kad pomislimo na jesenske slastice, a veliki je plus što se većina tih slastica uistinu brzo priprema. I ova rolada s jabukama i cimetom je jedna od takvih. 

Možda vas zanima Mirisan i sočan jesenski kolač s jabukama i orasima savršeno se slaže sa šalicom čaja ili kave Rubrika Life&style Life&style

Sad kad smo pomaknuli satove i prešli na ono famozno zimsko vrijeme, noć nam sve ranije pada, pa je gotovo pravilo da kući s posla stižemo već u sumrak ili čak po mraku. Nekad ti jednostavno dođe da se zavučeš pod dekicu i pojedeš nešto slatko. E, ovaj topli i ukusni recept savršen je za baš takvo jesensko poslijepodne. Rolada s jabukama i cimetom savršeno će ići uz karamel ili jednostavno posuta šećerom u prahu. Ako pak si ljubitelj raznolikih tekstura, slobodno dodaj i nasjeckane orahe ili lješnjake.

 | Autor: Instagram @readysiteat Instagram @readysiteat

Ako nemaš tu privilegiju da se možeš zavući pod dekicu i ne raditi ništa, nego te čekaju klinci koji, s punim pravom, žele malo vremena s tobom, ova rolada s jabukama i cimetom je opet jedna izvediva opcija. Nabrzaka ju napravi, a onda uživaj sa svojom obitelji uz kakvu društvenu igru ili jednostavno - razgovor. I, naravno, slasnu roladu! 

Sastojci za kore:

  • 4 jaja
  • 125 g šećera
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 125 g (oštrog) brašna

Sastojci za punjenje:

  • 2 jabuke
  • 30 g smeđeg šećera
  • cimet
  • karamel umak po želji

Sastojci za karamel:

  • 200 g šećera
  • 200 mL slatkog vrhnja
  • 50 g maslaca
Možda vas zanima Najslađa kraljica jeseni: Ovu neodoljivu pitu od jabuka i oraha ne odbija baš nitko Rubrika Life&style Life&style

Priprema:

  1. Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva.
  2. Za koru: Umuti jaja i šećer u mikseru, približno deset minuta dok ne dobiješ pahuljastu smjesu. Dodaj ekstrakt vanilije, a zatim lagano umuti brašno. Lim za pečenje obloži papirom za pečenje. Smjesu ulij u obloženi lim, pazi da se raširi po svim uglovima te ju poravnaj. Peci otprilike 13 do 15 minuta, odnosno dok ne poprimi zlatnu boju. Jednom gotov, biskvit premjesti na površinu posutu šećerom kako bi se ohladio.
  3. Dok se kora peče, napravi nadjev: Oguli i očisti jezgre jabuka. Nasjeckaj ih na sitne komade i stavi u posudu sa smeđim šećerom i malo cimeta. Stavi u mikrovalnu pećnicu, na visoki stupanj, na tri minute. Promiješaj smjesu nakon svake minute. Ostavi da se ohladi. Ako ne želiš koristiti mikrovalnu prodinstaj na tavici jabuke sa šećerom i cimetom, dok ne omekšaju i stavi ih sa strane. Po želji, jabuke na ovom koraku možeš ostaviti u kockicama, a možeš ih i samljeti u blenderu.
  4. Za karamel umak: Rastopi šećer na laganoj vatri, a zatim ulij slatko vrhnje sobne temperature i miješaj dok ne dobiješ gusti karamel. Ukloni s vatre, umiješaj maslac i miješaj dok se ne otopi.
  5. Slaganje: Na ohlađenu koru namaži nekoliko žlica karamel umaka, po želji, ovisno koliko sočna želiš da rolada bude. Zatim na njega dodaj jabuke, a po želji na ovom koraku u roladu možeš dodati i cimet te ostale začine po želji ili recimo nasjeckane orahe. Koru zatim čvrsto zarolaj. Dobivenu roladu po želji zatim možeš posipati dodatno šećerom u prahu ili ju možeš preliti ostatkom karamel umaka. Ukrasi ju po želji, s kriškama jabuke ili drugim voćem kao što su recimo borovnice.

 

Photo: Instagram @readysiteat
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • manfred

    Njam