Life&style

Prepoznaješ li ova slavna djela? Odigraj kviz i provjeri svoje znanje o umjetnosti

  • Djela likovne umjetnosti stoljećima su bila i ostala prekrasan ukras na zidu, a umjetnici cijenjeni diljem svijeta zbog svog talenta i sposobnosti preslikavanja vlastitih vizija, mašte i emocija na slikarsko platno
  • U prošlosti, dok nije izumljen fotoaparat, plemićke obitelji su angažirale likovne umjetnike za slikanje portreta na platnu, no vremenom je ta tradicija izgubljena pa u našim domovima radije vješamo slike koje prikazuju prirodu ili apstraktne prikaze
  • Zahvaljujući njihovoj ostavštini, kroz povijest smo upoznali brojne legendarne likovne umjetnike čija likovna djela danas krase najutjecajnije svjetske muzeje, a za tebe smo pripremili kratak kviz u kojem možeš testirati svoje znanje i provjeriti koliko dobro poznaješ neka od najpoznatijih likovnih djela

Poznato nam je da su se tijekom stoljeća mijenjali stilovi vizualnih umjetnosti. Te razlike odražavaju promjene u vjerovanjima i tradicijama kojih su se ljudi pridržavali usporedno s razvojem njihova života. Mijenjali su se i materijali, a to je umjetnicima omogućavalo traganje za novim načinima izražavanja svijeta kojim su okruženi. Djela likovne umjetnosti obično se prikazuju u muzejima ili galerijama, ali mogu biti i u privatnom vlasništvu te su često nedostupna javnosti. 

Prepoznatljive u gotovo svakom kutku svijeta, pojedine slike svojom ljepotom i poviješću nadahnjuju milijune koji ih godišnje posjete u muzejima. Mi smo izdvojili 5 čuvenih remek djela poznatih umjetnika, a tvoj je zadatak odgonetnuti kojim umjetnicima pripadaju.

Kviz

1. Djelo 'Wheat Field with Cypresses' prikazuje polje pšenice s čempresima na jugu Francuske, a riječ je o umjetničkom djelu kojeg slikara?

 | Autor: Profimedia / @salmahayek Instagram Profimedia / @salmahayek Instagram

a) Edvarda Muncha
b) Vincenta Van Gogha
c) Rembrandta van Rijna 
d) Caravaggia

2. Djelo 'The Kiss' prikazuje poljubac muškarca i žene na obali pokrivenoj cvijećem na zlatnoj pozadini i izložena je u Beču, a riječ je o djelu kojeg slikara?

 | Autor: Profimedia / @salmahayek Instagram Profimedia / @salmahayek Instagram

a) Pabla Picassa
b) Salvadora Dalija
c) Pierre-Augustea Renoiresa
d) Gustava Klimta

3. Djelo 'Bridge over a Pond of Water Lilies' prikazuje most iznad jezera s lopočima, a predstavlja simbol ljudskog napora da se poveže s prirodom i pristupi joj. Riječ je o djelu kojeg slikara?

 | Autor: Profimedia / @salmahayek Instagram Profimedia / @salmahayek Instagram

a) Claudea Moneta
b) Georgesa Seurata
c) Johannesa Vermeera
d) Jamesa McNeilla Whistlera

4. Djelo '745 Blobs Grow in Beloved Gardens' u stilu transautomatizma kreirao je 1975. godine koji umjetnik?

 | Autor: wikioo.org wikioo.org

a) Pablo Picasso
b) Hundertwasser
c) Diego Rivera
d) Vincent Van Gogh

5. Djelo 'The Birth of Venus' iz 1485. prikazuje Veneru, božicu ljubavi, ljepote i blagostanja koja se rodila iz morske pjene, a riječ je o djelu kojeg slikara?

 | Autor: Profimedia / @salmahayek Instagram Profimedia / @salmahayek Instagram

a) Michelangela
b) Leonarda da Vincija
c) Donatella
d) Sandra Botticellija

Nova FREYWILLE kolekcija  Hommage à Sandro Botticelli 

Brend nakita FREYWILLE u svojim svevremenskim komadima nakita spaja visoku umjetnost s modernom elegancijom. Svaka FREYWILLE kolekcija ističe divljenje umjetnosti, povijesti i velikanima slikarstva, a najnovija kolekcija nakita Hommage à Sandro Botticelli vodi nas u čaroban svijet renesansne mitološke alegorije i remek-djela slavnog talijanskog slikara iz Firence. 

 | Autor: Ante Odak Ante Odak

FREYWILLE umjetnici nadahnuće za dizajn pronalaze u Botticellijevoj slici 'Rođenje Venere' koja slavi žensku ljepotu kroz spoj mitologije i poezije.  Bečki majstori na autentičan način oživljavaju Botticellijeve upečatljive dekorativne elemente primjenom složene tehnike finog emajliranja i procesa oslikavanja emajla  u više od 100 koraka minucioznog ručnog rada. Svaki komad nakita iz FREYWILLE kolekcije Hommage à Sandro Botticelli savršena  je umjetnička minijatura koja predstavlja suvremenu interpretaciju istančanog osjećaja za dekorativnu umjetnost  talijanskog majstora alegorije, a  istovremeno odiše elegancijom i gracioznošću dostojnim snažne žene. 

 | Autor: Ante Odak Ante Odak

FREYWILLE dizajn The Birth of Venus iz kolekcije Hommage à Sandro Botticelli oduševljava romantičnim motivima  pastelno ružičastih latica ruža dok lebde na povjetarcu u dražesnoj igri s bujnim zelenim lišćem. Pozadina  umirujućih i suptilnih gradacija pastelnih nijansi  od mint zelene do svijetlo plave,  evocira na prekrasan prizor neba i mora.  Prisutnost eterične Venere  osjeća se u lepršavim zlatnim uvojcima kose nošenim vjetrom. Oni ilustriraju izranjanje  božice ljubavi  iz morske pjene, a simboliziraju senzualnost  i božansku prirodu svake žene.  Svaki komad nakita zrači tajanstvenim  čarobnim sjajem jer su dekorativni elementi integrirani s  24-karatnim zlatnim prahom, a kao podsjetnik na to da je i Botticelli koristio zlato u svojem remek-djelu.  

 | Autor: Ante Odak Ante Odak

Botticellijevo slavno djelo 'Rođenje Venere' (1485.) smatra se alegorijom  koja veliča oblikovne i intelektualne ideale: Ljepotu, savršenstvo ženskog tijela, povezanu s Dobrotom, sklad Prirode. Prema klasičnoj mitologiji Venera, božica ljubavi, ljepote i blagostanja, rodila se iz morske pjene.  Na latinskom  jeziku  njezino ime znači "ljubav", a  u grčkoj mitologiji  je poznata kao  Afrodita. Botticelli prikazuje Veneru kako  stoji na školjci koja pluta morem, a Zefir, bog vjetrova,  u zagrljaju s povjetarcem Aurom, nastoje ju otpuhati na obalu otoka Kitera. Tamo ju dočekuje jedna od Hora, božica proljeća, te joj pruža ogrtač izvezen  cvjetovima u  koji će se ogrnuti kada dođe na obalu. 

 | Autor: Ante Odak Ante Odak

Ljupkost i eteričnost  Venere, Botticelli ostvaruje elegantnim  tijekom linija, a zbog naglašenog nijansiranja boje kože, čini se kao da je ona od mramora. Ruže lepršaju s neba: prema legendi, njihovo podrijetlo podudara se s rođenjem božice ljubavi.  Vjetrom nošena zlatna kosa na desnom ramenu Venere, nije slučajni ukras na slavnom renesansnom djelu. U pitanju je spira mirabilis ili  čudesna spirala, kako ju je kasnije tek  u 17. stoljeću opisao švicarski matematičar Jacob Bernoulli, a koja se često pronalazi u prirodi, u puževoj kućici, školjkama, itd. U Botticellijevu djelu, spirala šapuće u Venerino desno uho  te predstavlja otkrivenje najdubljih tajni o ljubavi i ljepoti.

Točni odgovori:

1. b) Vincenta Van Gogha
2. d) Gustava Klimta
3. a) Claudea Moneta
4. b) Hundertwasser
5. d) Sandra Botticellija

Photo: Profimedia / @salmahayek Instagram

Komentari 0