Life&style

Prepoznaj lažljivca u 5 sekundi

Navodno ne možemo ni deset minuta govoriti a da ne izreknemo laž. Za one benigne nema veze, ali onih opasnih, koje nam mogu naškoditi, treba se čuvati. Nudimo pet pokazatelja koji će ti pomoći da lažljivca uhvatiš na djelu

Prema jednom istraživanju Univerziteta Massachusetts, više od 60 posto Amerikanaca ne može pričati ni 10 minuta u komadu bez da izrekne barem jednu laž. Sumnjamo da smo i mi Hrvati u tome mnogo bolji. Razlozi su uglavnom površni: da bi si olakšali život. Npr. online šoping na Zari šefu predstavljamo kao istraživački projekt za firmu, kavu s nekim dosadnjakovićem izbjegavamo pod izlikom da smo pretpani poslom. "Bijele" odnosno male laži nikome ne štete, no što je s onim "težim" koje mogu ne samo povrijediti nego i prevariti, navesti na pogrešne odluke, naštetiti nam. Srećom, komunikacija se odvija kroz dva kanala, verbalni i neverbalni što nam olakšava da otkrijemo mulja li nam tko ili ne.

PREVIŠE DETALJA Razgovor lašca obično je začinjen nepotrebnim detaljima, nešto poput ovoga: "Znaš da svake subote ujutro trčim na Jarunu. Ni danas nisam mogla preskočiti. Uzela sam one svoje tenisice s malom rupom na peti (već me živciraju, moram ići u šoping, ne. Moramo zajedno u šoping!). Da se vratim, konačno sam uspjela popiti tu cijelu bocu vode koju uvijek nosim u torbici za trčanje, onoj mojoj ružičastoj, znaš?". Jesi li svjesna koliko je nepotrebnih informacija u priči čiji je jedini važan podatak da je tvoja prijateljica - trčala na Jarunu. I zato s tobom nije išla... gdje ste se već dogovorile. Kako otkriti laže li ti ova osoba? Jednostavno okreni priču u drugom smjeru. Pitaj što je radila nakon što je otrčala krug. Ili dva kruga? Pitaj koliko joj je vremena trebalo da otrči taj nesretni krug. Čim lažljivica izađe iz svoje sigurne zone detaljiziranja, zbunit će se i neće znati odgovoriti. Provjereno!

UBRZANE KRETNJE: Poznaješ li i ti ljude koji su smireni, a onda kao da je netko stisnuo gumb za fast forward? Rade što i inače, ali pet puta učestalije? Pokreti su tipični, ali ubrzani, onaj tko mulja stalno križa noge jednu preko druge, premješta se u stolcu, križa ruke na prsima? Inače, ruke prekrižene na prsima i dodatni su znak, to je primjer obrambenog stava koji poručuje: "Ne želim ti reći zapravo što se dogodilo". Koja je strategija CIA - nih agenata u otkrivanju lažljivaca? U sobu za ispitivanje obično stave stolice na kojima se može ljuljati ili okretati, a to je idealna situacija da otkriju hoće li se osoba previše ljuljati, okretati ili ne.

DODIRIVANJE NOSA, UŠIJU ILI RUKU: Kada osoba laže, krv ubrzano odlazi iz tih dijelova tijela. Osobu koja laže često oblijeva hladan znoj, a pothlađenost koju osjeća uzrokovana je amplitudama u dotoku krvi. "Gdje si ostavila one moje kratke traper hlače koje mi je mama odrezala kada sam pao na nogometu, one još iz srednje još?" - "Ne znam, mislim da si ih bio odnio u podrum sa zimskim stvarima, dosta teško ćeš sad doći do njih" - kaže ona i počeše se po nosu. Traperice je već prije dva mjeseca odnio kamion Čistoće... U situaciji koja podsjeća na ovu, skroz opravdano, rekli bismo...

 | Autor: YouTube YouTube

"BULJENJE" ILI ODVRAĆANJE POGLEDA: Ovisi koliko je netko vješt lažljivac, ali po pogledu možeš puno toga otkriti. Vjerojatno si primijetila i po samoj sebi: kada govoriš neku laž, gledaš sugovornika na drugačiji način. Ili ćeš neprestano bez treptaja gledati u njega (kao da ga nevidljivom silom želiš natjerati da je to što govoriš istina) ili ćeš odvraćati pogled (jer podsvjesno osjećaš nelagodu zbog laži). Eh, pa isto vrijedi i za ostale, razlikuju se samo arogantniji ili bojažljiviji lažljivci. 

LAŽNI OSMIJEH: Kada se iskreno smijemo, mišići cijelog lica nam se pomiču, vrlo smo opušteni i susretljivi. Kad je osmijeh lažan pomiče se samo čeljust, odnosno samo donji dio lica. To je takozvani grčeviti osmijeh, učestao kod osoba koje nisu iskrene. To se najlakše može vidjeti kod ugostitelja koji kada im daš primjedbu na njihove usluge. I dalje zadržavaju taj smiješak. Uz obavezne umirujuće riječi tipa "sve je u redu". Ne, nije, ta osoba bi te zapravo najradije zadavila.

Primijetiš li samo jedan od ovih signala, nemoj odmah napadati sugovornika. Može se raditi o slučajnosti, "pogrešnoj" neverbalnoj komunikaciji kojoj uzrok mogu biti druge stvari poput stresa, nelagode, brzopletosti. Ali, kada tvoj sugovornik pokazuje dva ili više znakova da ne govori istinu, ono što slušaš vjerojatno jest laž. Pa prvo stani na loptu; nemoj odmah optuživati nego pusti da se situacija razvije. A u međuvremenu potraži dokaze. Sretno!

Photo: Promo

Komentari 0