Life&style

Prema stručnjaku za spavanje, 6 je razloga zašto žene teže zaspe od partnera

  • Imaš li problema sa spavanjem dok tvoj partner svaku noć zaspi odmah?
  • Dok se ti okrećeš i nikako se ne možeš namjestiti i usneš, a tvoj dragi hrče pored tebe sve u šesnaest
  • Ako ti ovo zvuči kao tvoja tipična noć – nisi jedina. Zato poslušaj što ti tijelo govori

Stručnjak za spavanje James Wilson kaže da se u svom poslu susreće s više neispavanih žena nego muškaraca. Za The Sun je rekao: “Oko 75 posto problema sa spavanjem je buđenje usred noći, što izuzetno otežava da osoba ponovno zaspi”. Budući da je i sam imao problema s nesanicom, kaže da je biti budan dok partner/partnerica spava jako je samotno i nezgodno. Paziš da ih ne probudiš, pa se ne možeš ni micati, osjećaš da je tvoje disanje preglasno”.

Mnogo je razloga koji bi mogli objasniti zašto žene posebno imaju problema s neprospavanim noćima. Istraživanja su pokazala da žene spavaju duže od muškaraca, ali da je njihov san često poremećeniji. To uzrokuje lošu kvalitetu sna, koja je ključna za osjećaj odmornosti, što onda dovodi do toga da žene spavaju duže sljedeću noć. Prema ovom stručnjaku, ovo su razlozi koji održavaju žene budnima noću:

1. Nekompatibilne osobine spavanja

Neovisno o tome jesi li noćna ptica ili ranoranioc, istraživanja pokazuju da svi osjećaju koje je optimalno vrijeme za poći na spavanje i buđenje kako bi bilo odmorni. Svi smo određeni tip spavača, a može se dogoditi da ste ti i tvoj partner u totalno suprotnom ritmu”, kaže James.

 | Autor: Freepik/wayhomestudio Freepik/wayhomestudio “Parovi često idu na spavanje na temelju prirodnog vremena za spavanje samo jedne osobe, što može štetiti drugoj. Pitaš se zašto ne možeš zaspati, a zapravo nije stvar u tebi, već u tome što nisi u svom prirodnom ritmu. Važno je razgovarati i o vremenu spavanja kako bi oba partnera bila zadovoljna i odmorna.”

2. Hormoni

Žene se cijeli život susreću s raznim hormonalnim promjenama. I menstrualni ciklus svakog mjeseca također utječe na dobar san, posebno oscilacije u hormonu progesteronu. On utječe na sposobnost tijela da kontrolira temperaturu tijela, što je ključno za spavanje. Trudnoća, kao i menopauza također mogu utjecati na kvalitetu sna.

3. Posao

Navike spavanja djelomično su genetske, a djelomično se stvaraju i prema načinu života, ovise o prehrani, poslu i stresu. Neki poslovi tako mogu više utjecati na neispavanost od drugih. “Često ljudi koji vole rješavati probleme su upravo oni koji manje spavaju. Postoji mogućnost da oni koji previše rade, posebno više stvari istovremeno, jednostavno ne mogu isključiti mozak.”

Možda vas zanima Ova mama bebu stavlja na spavanje u ponoć jer joj je tako lakše, ali svi je kritiziraju - evo što im je poručila Rubrika Life&style Life&style

4.    Unutarnji sistem za uzbunu
Ovo se posebno odnosi na roditelje. Kad postanu otac ili majka, tijelo muškarca i žene biološki postane osjetljivo na svaku opasnost koja bi mogla naštetiti njihovom djetetu, što posebno dolazi do izražaja prije spavanja.

“Sluh je zadnji od osjetila koji se isključuje prije spavanja i prvi koji se uključuje kad se probudiš. To je dio obrambenog mehanizma i dio odgajanja djece.”

Prema Jamesu taj unutarnji sistem kod žena ulazi u zaštitnički način rada i održava da podsvjesno slušaš što se događa. Najočitiji disruptor toga je buđenje majke jer je čula plač svog djeteta.

5.    Zauvijek na “dječjem vremenu”
Majka je najčešće onaj roditelj koji preuzima brigu o spavanju za svoje bebe. Ali ta navika buđenja usred noći tako bi mogla uz njih ostati zauvijek. Buđenje usred noći stvara naviku prekida sna koja se može zadržati i dugo nakon što dijete poraste.

 | Autor: Freepik/jcomp Freepik/jcomp

6.    Emocionalna nesigurnost
Spavanje je usko povezano s emocijama i osjećajem emocionalne stabilnosti. “San je intimna stvar, tijekom spavanja čovjek se osjeća ranjivo. Ako se osjećaš nevoljeno, podcijenjeno ili ne želiš biti u vezi u kojoj jesi, to može utjecati na tvoj san.”, smatra stručnjak za spavanje James Wilson.

Također, ako si u sretnoj vezi, a tvog partnera nema noću i to jednako tako može dovesti do problema sa spavanjem i osjećaja usamljenosti.

Za bolje spavanje i poboljšanje kvalitete sna, James preporučuje umjereno korištenje društvenih mreža prije spavanja, ako nam to pomaže da se opustimo. Preporučuje i izbjegavanje aplikacija za praćenje sna, kao i pravila o obaveznih 8 sati sna jer je nekome dovoljno i samo 6 ili 7 sati.

James smatra da je najvažnije usporiti ritam srca, smanjiti temperaturu tijela, opustiti se i pokušati pratiti kako spavamo i koliko nam je sna doista potrebno.

Što se događa s tvojim tijelom ako spavaš na podu Možda vas zanima Što bi se sve moglo dogoditi tvom tijelu ako počneš spavati na podu Rubrika Life&style Life&style
Photo: Freepik/jcomp

Komentari 0