Life&style

Prema dermatolozima, ovo je proizvod za njegu koji zimi moraš imati pri ruci

Kada je riječ o njezi kože, praktički je nemoguće preporučiti proizvod koji bi bio idealan za sve. Svatko ima različite tipove i preferencije kože, a proizvode koje koristimo trebaju odgovarati našim specifičnim potrebama

Međutim, postoje neke vrste proizvoda za koje se vjeruje da dobro funkcioniraju u gotovo svim režimima za njegu kože. Ako već nemaš ulje za lice u svakodnevnoj rutini, vrijeme je da počneš koristiti jedno - da, čak i ako imaš masnu kožu. Vjerovala ili ne, pravo ulje za tvoj tip kože može biti okidač promjene, pa ako želiš nadograditi svoju rutinu za njegu ove sezone, razmotri ulja kao svoje tajno oružje.

Stručnjaci kažu kako je koža sklona dehidraciji kad je izložena suhom, vjetrovitom, zimskom vremenu na otvorenom, što se još može dodatno pogoršati boravljenjem u grijanim prostorima. Možda misliš da će ti vrući tuš ili duga kupka pomoći da hidratiziraš kožu, ali to može imati suprotan učinak te učiniti kožu još više suhom i nadraženom. A suha koža može se pretvoriti u upalu kože… Međutim, postoji jednostavno rješenje – ulje. Kad tvoja koža postane suha i gruba, navečer, dok je koža još vlažna nakon čišćenja ili tuširanja, nanesi ulje kako bi „zapečatila malo hidratacije“, savjetuju stručnjaci. Taj sloj ulja na površini kože usporava gubitak vode. Suprotno popularnim uvjerenjima, masna koža sklona aknama dobro podnosi većinu ulja. Na primjer, mineralno ulje i ulje od jojobe bez sulfata obično su u redu.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Pitaš se koje je ulje najbolje za tvoju zimsku kožu? Stručnjaci savjetuju sljedeće…

Za masnu kožu

Potražite ulje koje je lagano i nekomedogeno – na primjer, ulje čajevca. Budući da 100-postotna otopina ulja od čajevca može biti iritantna za kožu, najbolje je koristiti proizvode u kojima je razrijeđeno ulje čajevca ili u kombinaciji s drugim uljima. 

Za suhu kožu

Ako imaš suhu kožu, preporuka stručnjaka je da ostaviš kožu blago vlažnu prije nanošenja ulja. Preporučuje se ulje koje ima kombinaciju hidratantnih i umirujućih sastojaka, odnosno prirodno nadoknađuju vlažnost kože te smiruju iritacije. 

Možda vas zanima Suha, perutava, gruba? 5 najboljih savjeta za njegu kože tijekom cijele zime Rubrika Beauty Beauty

Za kožu s aknama

Kada su u pitanju akne, savjet stručnjaka je izbjegavati kokosovo ulje koje može začepiti pore i pogoršati stanje. Kao i svatko s masnom kožom, svi koji imaju kožu sklonu aknama trebaju tražiti nekomedogene proizvode koji su napravljeni samo s sastojcima koji neće začepiti pore. Među uljima koje stručnjaci smatraju dobrima za akne su ulje čajevca, marakuje, arganovo ulje te ulje od divlje ruže. 

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Za kožu koja stari 

Ulja, osobito ona sa zaštitnim djelovanjem antioksidansa, mogu spriječiti pojavu tankih linija i tamnih mrlja, budući da antioksidansi mogu pojačati proizvodnju kolagena i poboljšati elastičnost kože.  

Možda vas zanima Najčešći anti-aging mitovi koje definitivno moraš ignorirati Rubrika Beauty Beauty

Za sve tipove kože

Kao što smo ranije već napisale, nije lako pronaći proizvod koji može raditi s različitim tipovima kože, no obično takvo se ulje sastoji pomalo od svega za različite tipove kože. Na primjer, dobar je miks arganovog ulja, jojobe i noćurka koji imaju protuupalno djelovanje i umiruju kožu te antibakterijska svojstva što prevenira i liječi akne, ekceme, dermatitis i masnu kožu sa uljima koja su bogata Omega 6 i Omega 9 masnim kiselinama, vitaminima A i E jer lako prolaze kroz zaštitni sloj kože te smanjuju bore i ožiljke.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Možda se isplati malo dublje posegnuti u novčanik te uložiti u jedan takav proizvod za njegu kože koji u osnovi čini sve jer ta, ta je mala bočica zimi može biti spas.

Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0