Life&style

Predstavljamo destinacije 'za 10 eura': Tko, kada i zašto treba posjetiti Maltu?

  • Svakoga tjedna predstavljamo ti jednu europsku destinaciju do koje možeš vrlo povoljno letjeti niskobudžetnim avioprijevoznicima i to često po cijenama od desetak eura
  • Ryanair iz Hrvatske leti iz Zagreba, Zadra, Splita, Dubrovnika, Pule i Rijeke u više od 50 europskih gradova
  • Danas putujemo na Maltu - najveći otok istoimene države u Sredozemlju poznate po različitim utjecajima brojnih kultura 

Zamisli ovo... prekarasne plaže dokle ti seže pogled...raznoliko podmorje idealno za ronjenje...svježi povjetarac udara ti u lice nakon toplog (ili bolje rečeno, užarenog) dana vani...zalazak sunca ispred tebe dok nožne prste guraš duboko u pijesak...nakon toga čekaju te raznovrsni restorani i bogat noćni život... Pridodaj još k tome bogatu arhitekturu, antičke iskopine, kulturu i ograđen zidovima stari grad unutar kojih su smještene povijesne zgrade i znamenitosti. Zvuči poznato? Ne, to nisu različiti djelovi Lijepe Naše, sve ovo (i više) nalazi se na jednom jedinom otoku veličine Krka. Govorimo o Malti. 

Možda vas zanima Predstavljamo destinacije 'za 10 eura': Napulj je duša Italije i dom najstarije i najbolje pizze na svijetu Rubrika Life&style Life&style

Ovaj otok u istoimenoj državi Republika Malta smješten je u Sredozemnom moru, nedaleko od Sicilije, te manje od 300 km od obale Afrike. Malta ima dugu i raznoliku povijest koja seže stoljećima prije nove ere, a otočje su, radi geografske pozicije, tijekom stoljeća osvajali i na njega utjecali čitav niz naroda i kultura. 

 | Autor: Shutterstock Shutterstock

Utjecaj raznih kultura čini Maltu iznimno raznolikom i zanimljivom zemljom

Prvi naseljenici malteških otoka bili su poljodjelci koji su se ovdje naselili oko 5200. pr. Kr. sa Sicilije.  U ovom ranom razdoblju malteške civilizacije pojavljuju se mistični megalitički malteški hramovi, čiji se ostaci mogu još naći na Malti, a koji su jedni od najstarijih struktura napravljenih od kamena na Zemlji. 

Oko 700. pr. Kr. na otoke dolaze Grci, a stoljeće poslije njih na Maltu dolaze i Feničani koji su se otocima koristili kao trgovačkom postajom na njihovim sredozemnim trgovačkim rutama i koji su na otoke donijeli svoje običaje i navike. Šareni brodići „luzzu“ koje i dan danas možeš vidjeti na Malti, nasljeđe su upravo iz razdoblja Feničana.

 | Autor: Shutterstock Shutterstock Luzzu brodići

Zatim slijede Kartažani, Rimljani, pa Arapi koji ostaju na otoku 300 godina, te rade snažan utjecaj na formiranje malteškog jezika i gradnje. U srednjem vijeku Malta postaje domom pripadnicima viteškog reda iz Jeruzalema, a sljedeći osvajač bio je Napoleon, koji je na putu za Egipat Maltu priključio Francuskoj. Nakon relativno kratke vladavine Francuza, Malta postaje britanskom kolonijom, a svoju neovisnost dobiva 1964. godine.

Upravo radi svih navedenih naroda i kultura, Malta ima jedan od najraznovrsnijih jezika na svijetu. Vjerovala ili ne, to je mješavina čak 4 jezika - talijanskog, arapskog, francuskog i engleskog! Na primjer, za dobro jutro čuti ćeš Bongu (poput Bonjour na francuskom), a za pozdrav zbogom Ciao (talijanski). Upravo je jezik savršen pokazatelj njihove jedinstvene kulture razvoja zemlje tijekom stoljeća.

Trebaš posjetiti Maltu ako...

...voliš roniti

Ono što Maltu čini tako privlačnom za ronjenje nije samo bistrina voda koje okružuju otoke već i optimalno vrijeme radi kojeg na Malti možeš roniti čitave godine, bogat morski život i činjenica da je većina mjesta za ronjenje dostupna s obale. Osim raznolikog živog morskog svijeta, podmorje oko Malte je zanimljivo i radi potopljenih olupina brodova i podmornica. Navodno je čak i Jacques Cousteau, francuski istraživač i redatelj, rekao kako je upravo u unutarnjem moru na Gozu doživio jedan od 10 najboljih zarona svog života.

Najpopularnije mjesto za ronjenje je Blue Hole (Plava rupa) koji se nalazi na otoku Gozo. Gozojeva kultna Plava rupa prirodna je stijena nalik na uspravnu cijev koja je isklesana tisućama godina snagom vjetra i valova. Na prvi pogled ovo čudo prirode može se činiti uklesanim u okolne stijene, međutim, podvodni luk koji se nalazi 10 metara ispod površine zapravo ga povezuje s otvorenim morem, što ga čini jedinstvenom geološkom formacijom.

...se smatraš foodijem

Budući da je ova zemlja dom obilja izvanrednih proizvoda, ukusnih morskih plodova i recepata koji datiraju stoljećima unatrag, gastronomija čini esencijalni dio malteške kulture. Stoga nije iznenađujuće da otoci imaju neke od najspektakularnijih kuhinja na svijetu. Bez obzira za kojom vrstom gastronomskog iskustva žudiš, bilo da se radi o brzom zalogaju, kulinarskoj ekstravaganciji u restoranu s Michelinovom zvjezdicom ili iskušavanju tradicionalne kuhinje, na Malti uvijek postoji nešto posebno za svačije nepce.

Svjetski atlas hrane, TasteAtlas, kaže kako na Malti moraš probati Pastizz - nacionalni snack i najpopularniji street food koji se sastoji od pahuljastog tijesta punjenog sastojcima kao što su grašak, ricotta, inćuni, govedina ili jabuke. Pastizz ćeš naći posvuda po otoku, samo trebaš slijediti miris i uskoro ćeš doći do grupice ljudi koja čeka u redu ispred nekog štandića. Pastizz je savršeni snack za između ručka i večere, a košta tek 30ak centi!

A što se tiče konkretnijeg jela, glavna divljač na Malti je zec, a nacionalno jelo u kojem je zec glavna zvijezda zove se Fenkata. Fenkata je zapravo zečji ragu, a priprema se s nekoliko povrća i začinskog bilja kako bi se stvorio izvanredan okus kakav nećeš naći nigdje drugdje, a ako je slušati preporuke najbolje ga je probati u Mgarr United Bar & Restaurant.

...interesira te povijest i arhitektura

Ako se smatraš ljubiteljem povijesti, Malta is a place to go. Prijestolnica Malte, stari grad Valletta, prava je riznica bogate povijesti.  Izabrana za Europsku prijestolnicu kulture 2018. Valletta se p onekad naziva i "muzejem na otvorenom", a poznata je  po svojim utvrdama, baroknim palačama, prekrasnim  vrtovima i šarenim balkonima punim cvijeća. 

Malteška arhitektura potječe iz prapovijesti, a neke od najstarijih samostojećih građevina na Zemlji – niz megalitskih hramova – mogu se naći upravo na Malti. Arheolozi su tijekom stoljeća otkrili najmanje dvadeset megalitskih hramova na Malti i Gozu. Nažalost, mnogi nisu otvoreni za posjetitelje, ali njih šest koji čine UNESCO-vu svjetsku baštinu jesu. Daleko najpoznatiji hramovi su Mnajdra i Ħaġar Qim, smješteni unutar 500 metara jedan od drugog na jugoistočnoj obali Malte.

...si u duši avanturist

Možda ti planinarenje ne bi prvo palo napamet pri pomisli na Maltu, ali njena razvijena obala puna klifova i litica pravi su izazov za sve one željne avanture i adrenalina. Neke od najboljih pješačkih staza na Malti istražuju brojne rute koje se nalaze duž njene dinamične obale, a stjenoviti teren i strme litice idealne su za sve one koje zanima penjanje.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by VisitMalta (@visitmalta)

ŠTO NE SMIJEŠ PROPUSTITI:

Možda zvuči kao klišej, ali odlazak na vožnju brodom i otkrivanje plavih špilja jedna je od najboljih stvari koje nikako ne smiješ propustiti na Malti!

NEMOJ DA TE IZNENADI:

Površina Malte je samo 316 četvornih kilometara, a ako si ne možeš točno dočarati koliko je to - otprilike pola Zagreba. I na toj površini živi oko pola milijuna stanovnika što Maltu čini jednim od najgušće naseljenih mjesta na svijetu. Neka statistika iz 2018. godine govori da na svaka tri stanovnika Malte dolaze dva automobila što znači da je promet u Malti dosta kaotičan. Uz to, vozi se na lijevoj strani tako da Malta možda i nije najbolje mjesto za istraživanje autom, barem ne u ljetne mjesece jer - tko si želi takav stres?

DOBRO JE ZNATI:

Iako će ti biti prva pomisao posjetiti Maltu u ljetne mjesece, to možda i nije najbolja ideja. Osim što je tada ekstra toplo, Malta je u lipnju, kolovozu, pa. srpnju krcata turistima. Kada tome pridodaš činjenicu da se radi o jednoj od najgušće naseljenih zemalja na svijetu, nije teško zamisliti kakve te gužve očekuju. Ali nema razloga za brigu. Pozitivna je vijest da je temperatura na Malti čitave godine prilično ugodna, a kupati se može bez problema i u desetom mjesecu kada temperatura mora zna biti i do 25°C. Pa, ako možeš, zašto ne sačuvati taj jedan tjedan godišnjeg i produžiti si ljeto? :)

 

Photo: Shutterstock

Komentari 0