Life&style

Predstavljamo destinacije 'za 10 eura': Solun - grad koji će oduševiti ljubitelje povijesti i street fooda

  • Svakoga tjedna predstavljamo ti jednu europsku destinaciju do koje možeš vrlo povoljno letjeti niskobudžetnim avioprijevoznicima, i to često po cijenama od desetak eura
  • Ryanair iz Hrvatske leti iz Zagreba, Zadra, Splita, Dubrovnika, Pule i Rijeke u više od 50 europskih gradova
  • Danas te vodimo u Solun, to jest Thessaloniki, drugi najveći grčki grad poznat po svojoj gastro sceni

Solun (Thessaloniki) jedan je od najstarijih gradova u Europi i drugi po veličini grad u Grčkoj. Fenomenalna hrana, bogata kulturna baština i zadivljujući krajolik – Solun ima sve što turistima treba. Iako Atena u većini slučajeva kupi svu slavu, što se tiče hrane, kupovine i pristupa Egejskom moru, u Grčkoj nema ravnog Solunu. Iako ima i prekrasne plaže, ovo nije samo ljetna destinacija jer se u Solunu uvijek ima nešto za raditi i vidjeti. Drevna arheološka nalazišta, izložbe suvremene umjetnosti, brojni restorani i bogat noćni život - i više su nego dovoljni razlozi za posjetu ovom grčkom gradu. 

Solun u tri točke

Solun je grad bogate povijesti, mnogobrojnih znamenitosti i muzeja, ali prije svega grad stvoren za sve foodieje. Radi se o gradu najpoznatijem upravo po hrani, a i vlasti ga brendiraju kao takvog što znači da je prepun finih mjesta za sjesti i jesti (ili jesti s nogu - jer ima i odličnu street food scenu). Nakon što te provedemo kroz glavne znamenitosti i muzeje, donosimo ti kratki pregled što i gdje u Solunu jesti.

Možda vas zanima Predstavljamo destinacije 'za 10 eura': Napulj je duša Italije i dom najstarije i najbolje pizze na svijetu Rubrika Life&style Life&style

ŠTO NE SMIJEŠ PROPUSTITI: 

Radi povijesne gradske jezgre grad je 1988. proglašen svjetskim naslijeđem UNESCO-a. Sigurno najvažniji element ove povijesne baštine, koji je također postao i simbolom grada, je impozantna Bijela kula koja datira iz 1530. godine, a dao ju je sagraditi Sulejman Veličanstveni.

 | Autor: Shutterstock Shutterstock Bijeli toranj, Solun

Tijekom svoje duge povijesti Bijela kula je više puta mijenjala naziv, ali i prošla različite namjene. U početku se zvala Kula Lavova, kasnije Krvava Kula radi zatvorenika koji su u njoj pogubljeni, a današnje ime je dobila prema događaju s kraja 19. stoljeća, kada je jedan osuđenik obojio vanjsku površinu kule krečom, u cilju oslobođenja. Građevina je imala obrambenu funkciju, ali se koristila i kao zatvor za teške zločince i osuđenike na smrt. U 20. stoljeću Bijela kula je služila i kao centar za prijenos pošiljki, prostor za čuvanje starina, dom za izbeglice, vojno sjedište, topovska kula, baza mornaričkih izviđača kao i meteorološka stanica, dok danas ovaj kulturni spomenik funkcionira kao muzej posvećen povijesti Soluna.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Thessaloniki (@thessaloniki)

NEMOJ DA TE IZNENADI:

Broj muzeja koje ima ovaj grad. Za grad ove veličine neobično je očekivati da ima toliko muzeja, a još manje da toliki broj vrijedi posjetiti. Iz tog razloga posjetiteljima zna biti teško izabrati ono najbolje, ali u svakom slučaju, svatko može naći nešto za sebe. Ovisno o preferencijama, ovo su neki od najboljih muzeja u Solunu.

Predstavljamo destinacije 'za 10 eura': Malaga i prekrasna iskustva putovanja po Andaluziji

Muzej bizantske kulture čuva više od 3000 artefakata, nakita i mozaika iz Bizantskog Carstva što će svakako biti zanimljivo svim ljubiteljima povijesti i umjetnosti. U Olimpijskom muzeju možeš saznati sve o povijesti Olimpijskih igara, od antičkog doba do danas, a u Muzeju kinematografije se pobliže upoznati s grčkom kinematografijom i načinom snimanja filmova.

DOBRO JE ZNATI:

Posljednjih nekoliko godina općinske vlasti uložile su u razvoj gastronomskog turizma u Solunu. Kao rezultat toga, postoje opcije za svačiji apetiti i afinitet - od ulične hrane i tradicionalnih grčkih taverni do međunarodne kuhinje i otmjenih restorana. Kulinarska kultura grada uglavnom potječe s istoka, a posebno izbjeglica iz Male Azije koje su se ovdje naselile tijekom 1920-ih i sa sobom donijele tajne svoje kuhinje.

Tradicionalna grčka gastronomska scena nalazi se posvuda u Solunu: u klasičnim roštiljnicama, ouzeriesima koji poslužuju mediteranski meze i koutoukia - obiteljski restorani koji nude autentičnu hranu i često živu grčku narodnu glazbu. Atmosfera je pola doživljaja, pogotovo kada naručiš hranu ‘gia ti mesi’ (za sredinu stola) koju će podijeliti svi. 

Ako nisi u mogućnosti odlučiti koju ukusnu, tradicionalnu hranu moraš prvo probati, donosimo ti detaljan popis svih nezaobilaznih gastronomskih blaga Soluna. Pitanje je samo … koliko si gladna?

Doručak: “Bougatsa” u restoranu Bougatsa Giannis

Solunjani doručak shvaćaju vrlo ozbiljno, a najpoznatiji izbor je nedvojbeno bougatsa.  Značenje bougatse je vjerojatno "sirast ili slatki nadjev pite, zatvoren i zapečaćen u tijestu ”. Tradicionalni recept može biti slani, punjen sirom ili slatki, punjen kremom od griza i preliven šećerom u prahu i cimetom. Osim tradicionalnih okusa, danas možeš pronaći bougatsu punjenu mesom, špinatom ili čokoladom. Najsličnije našoj štrudli.

No, izazov se ne krije samo u tome koju od silnih bougatsa izabrati već gdje obzirom da Solun ima više od 1000 mjesta koji prodaju bougatse. Naša preporuka bi bila “Bougatsa Giannis” koja posluje od 1996. godine i od tada je poznata po tome što hrani grad 24 sata dnevno. Lokalna preporuka je uvijek dobra preporuka!

Ručak: meze i Souvlaki ili Pita Gyro sendvič u Yok Baliku

Tipičan grčki ručak, osim glavnog jela, uključuje puno predjela ili "mezedes" - male porcije različitih vrsta hrane koje su tu da podgriju apetit za glavno jelo. Preporuka za mezu - pita od špinata i začinjeni zapečeni feta sir s rajčicom i paprikom znan kao bougiourdi. 

No, pazi da se ne zaletiš jer teško je stati 'meziti'. Ipak, sačuvaj nešto mjesta za glavno jelo. Kao što već znaš, glavni street food, sve od najsjevernijeg dijela Grčke do najjužnijeg otoka je Souvlaki. U Solunu je jednako popularan, ali se zove “Pita Gyro Sandwich”. Sastojci su uglavnom isti: gyros, koji je ili svinjsko ili pileće meso, kuhan na okomitom roštilju i poslužen zamotan u pita kruh s pomfritom, rajčicama, lukom i umakom. Umjesto svevremenskog klasičnog tzatziki umaka, probaj pikantni umak od sira ili "tirokafteri", koji je vrlo popularan u sjevernoj Grčkoj.

 | Autor: Shutterstock Shutterstock Pita gyros sendvič

Preporuka za mjesto:  Yok Balik u ulici Ethnikis Aminis 34. Ovdje možeš pronaći kvalitetan gyro i souvlaki, u velikim porcijama i nevjerojatnog okusa.

Desert: Trigona Panoramatos u Elenidisu

Solun kao gastronomska prijestolnica Grčke, neće te razočarati ni na polju slastica. Slatki raj deserata čeka posjetitelje s raznolikim okusima i teksturama, od tradicionalnih peciva prepunih sirupa do ukusnih profiterola i sladoleda.

Naš favorit: Trigona na grčkom znači trokuti, a slastica je dobila ime po trokutastom obliku filo hrskavih korneta koji su punjeni kremom. Šezdesetih godina prošlog stoljeća Giorgos Elenidis osmislio je recept za trigonu i od tada obitelj u slastičarnici Elenidis još uvijek peče trigonu po originalnom receptu djeda Giorgosa Elenidisa. Dolaze u klasičnim okusima kao što su kataifi i baklava i još uvijek su ručno rađeni.

Ako smo ti ovime pobudili apetit i želju za putovanjem - imamo dobru vijest. Trenutno su cijene letova za pojedine datume u kolovozu, iz Zagreba za Solun s Ryanairom 14.99 EUR!

 

 

Photo: Shutterstock

Komentari 0