Life&style

Predstavljamo destinacije 'za 10 eura': Sofija - shopping meka istočne Europe

  • Svakoga tjedna predstavljamo ti jednu europsku destinaciju do koje možeš vrlo povoljno letjeti niskobudžetnim avioprijevoznicima, i to često po cijenama od desetak eura
  • Ryanair iz Hrvatske leti iz Zagreba, Zadra, Splita, Dubrovnika, Pule i Rijeke u više od 50 europskih gradova
  • Danas te vodimo u Sofiju - grad poznat kao shopping meka istočne Europe

Tražiš li iduću destinaciju za city- break odmor? Možda ti do sada nije bila ni na kraj pameti, alli bugarska prijestolnica Sofija odličan je izbor za jedan produženi vikend. Tek nešto veća od Zagreba i manja od Budimpešte, Sofija će svakom turistu pružiti dovoljno sadržaja za posjet i to pri cijenama koje će ti u ovome valu poskupljenja biti pravo osvježenje. 

Možda vas zanima Predstavljamo destinacije 'za 10 eura': Solun - grad koji će oduševiti ljubitelje povijesti i street fooda Rubrika Life&style Life&style

Sofija ima idealan spoj kulture, povijesti, umjetnosti, underground glazbene scene i odlične kuhinje, promiješane s prirodom gdje su parkovi zapravo šume, a sam grad nalazi se u podnožju planine Vitoše. A jesi li znala da je bugarska prijestolnica poznata i kao shopping meka istočne Europe? Pritom je i prilično jeftina, a do nje možemo niskobudžetnim Ryanairom za svega 10-ak eura. Treba li uopće još šta dodati?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Natasa Urukalo (@tashnica)

Sofija u tri točke - trg tolerancije, parkovi i indie scena

Sofija ima dugu i bogatu povijest vjerske tolerancije u regiji, o čemu danas svjedoče crkva, džamija i sinagoga koje se nalaze zajedno na Trgu tolerancije. Stari običaji i drevna arhitektura čine temelj Sofije. Povijesno središte, oko fontana mineralne vode i stare kupelji, držalo je bazu stanovništva počevši od 2. stoljeća pr. Kr.

Jedna od najljepših stvari kod Sofije je njezin blizaki odnos s prirodom. Više od 20 parkova zelena su pluća Sofije i njezinih predgrađa. Središnji i najposjećeniji su Južni park i Borisov vrt koji je star gotovo 140 godina, a tu su i manji Crystal Garden i City Garden, gdje se nalazi Narodno kazalište.

Tijekom ljeta, pa čak i za toplih jesenskih večeri, u park dolazi happy hour. Grupe ljudi donose sa sobom pivo ili vino, glazbu, viseće mreže ili deke i okupljaju se kako bi zajedno podijelili zalazak sunca. 

Predstavljamo destinacije 'za 10 eura': Napulj je duša Italije i dom najstarije i najbolje pizze na svijetu

Ovo je grad izrazito bogatog umjetničkog života, ušuškanim pod okriljem starih zgrada i skromnih pročelja. Tijekom cijele godine održava se nekoliko festivala indie filma te je puna boutique retro kina koja prikazuju samo indie filmove. Najstarija je Vlaykova, koja je svoja vrata otvorila 1926. godine i od tada nije prestala prikazivati filmove. 

Kad je riječ o glazbi, Sofia također nudi mnogo mjesta za izaći, pogotovo ako voliš jazz ili elektroniku. Za prvo svrati u Jazz Bar, Studio 5 ili Sofia Live Club. A ako te više uzbuđuju elektronički ritmovi, mogla bi uživati u Micro, Fabrici 126 ili Underground Gallery.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jazz Bar (@jazzbarsofia)

ŠTO NE SMIJEŠ PROPUSTITI: 

Ženski pazar! Ženska tržnica je najstarija i daleko najlegendarnija tržnica u Sofiji. Osnovana prije više od 140 godina, pazar je oduvijek poznat kao mjesto gdje možeš pronaći sve što ti treba. Počevši od svježeg voća i povrća bugarskih farmera, preko tradicionalnih suvenira, odjeće, svježeg mesa, pa sve do egzotičnih stranih začina i začina.

Sve to garnirano s prstohvatom povijesnih uspomena, budući da je na području Ženske tržnice pregršt zgrada stare arhitekture iz kojih curi povijest. Zbog toga je tržnica atraktivna turistička destinacija u Sofiji, a živopisni trgovci i njihova roba u kombinaciji s autentičnom urbanom arhitekturom privlače sve veći broj ljudi. Ženski pazar dnevno posjeti oko 60 000 ljudi!

NEMOJ DA TE IZNENADI:

Sofija je i Balkan. Sa svim svojim dobrim i lošim stranama. 

DOBRO JE ZNATI:

Bugarska prijestolnica poznata je i kao shopping meka istočne Europe. Već pri prvom pogledu na listu shopping centara i trgovina koje nudi, nije ni čudno zašto. Sofija ima najveće trgovačke centre na Balkanskom poluotoku - Trgovački centar, Trgovački centar Sofija, Rajski centar, Serdika centar, Park Center su neki od najpopularnijih. Središte Sofije ima puno malih trgovina koje nude mnogo različitih stvari. Također nudi čitav niz luksuznih brendova poput Armanija, Versacea, D&G-a, Philipa Pleina, Rolexa .. što god ti padne napamet. 

Dok neke ljude, navikle na putovanja po srednjoeuropskim ili zapadnoeuropskim gradovima, Sofija na prvu ne oduševi radi svoje socijalističke arhitekture i manjka blistavosti, ona to vrlo brzo nadoknadi karakterom, kvalitetom i dostupnošću.

Photo: Shutterstock

Komentari 0