Life&style

Predstavljamo destinacije 'za 10 eura': Brindisi i prekrasni jug Italije osvajaju prizorima i okusima

  • Svakoga tjedna predstavljamo ti jednu europsku destinaciju do koje možeš vrlo povoljno letjeti niskobudžetnim avioprijevoznikom Ryanairom i to često po cijenama od desetak eura
  • Ryanair iz Hrvatske leti iz Zagreba, Zadra, Splita, Dubrovnika, Pule i Rijeke u više od 50 europskih gradova
  • Danas ti pišemo o Brindisiju i o prekrasnoj regiji Apulija na jugu Italije

U proljeće ove godine, aviokompanija Ryanair dodala je nekoliko novih linija koje spajaju Zagreb s europskim destinacijama, a jedna od njih vodi te na sam jug Italije. Brindisi je idealan grad i početna točka za one koji žele istraživati šarmantnu regiju Apulija (tal. Puglia) koja obiluje prirodnim ljepotama, plažama i povijesnom i kulturnom baštinom.

Možda vas zanima Predstavljamo destinacije 'za 10 eura': Sofija - shopping meka istočne Europe Rubrika Life&style Life&style

U Brindisiju ćeš vidjeti sve ono što očekuješ od Italije - drevne palače, prekrasnu katedralu, uske uličice i stare kuće pune šarma. Kao i svugdje u Italiji, i ovdje ćeš uživati u ukusnoj hrani i dobrom vinu. No, unatoč tome što ćeš u čitavoj Italiji moći dobro jesti, vidjeti lijepe krajolike i arhitekturu, njen sam jug nudi poseban šarm koji ga uistinu razlikuje od drugih djelova Italije. To potvrđuju i National Geographic, Lonely Planet i The New York Times - samo neki od uglednih magazina koji su Apuliji dodijelili laskavu titulu "najljepše regije na svijetu".

Zašto posjetiti Brindisi i regiju Apulija?

Smještena na samoj peti talijanske čizme, regija Apulija idealna je destinacija za jedan kasnoljetni roadtrip. Sam jug Italije karakterizira bogata poljoprivreda radi koje ćeš ovdje uživati u domaćim maslinama, grožđu, smokvama i najboljim talijanskim rajčicama. Osim gastronomije, regija je poznata i po brojnim dugim plažama i mješavini grčke i arapske arhitekture. Ali, na kraju, ono što Apuliju čini tako posebnom su njeni ljudi. Njihova gostoljubivost i stalni pozivi da kušaš lokalne specijalitete, nešto je čega se svi rado sjećaju jednom kada se vrate s ovog putovanja.

Svoj put ćeš započeti i završiti u Brindisiju, a preporuka je da odmah na aerodromu unajmiš i auto. Ovisno koliko dana imaš na raspolaganju možeš organizirati koja mjesta i gradove posjetiti, a donosimo ti neka koja svakako vrijedi uključiti u ovaj road trip. 

Brindisi

Budući da ovdje letiš, Brindisi će biti tvoja točka polazišta pa, ovisno o preferencijama, ovdje možeš provesti vrijeme na samom početku ili tek na kraju puta. U svakom slučaju, grad poznat po tome što su upravo u njemu mir sklopili August i Oktavijan 40. godine pr. Kr., svakako zaslužuje dan ili dva.

Kao jedno od najpodcijenjenijih odredišta u Italiji, Brindisi je izvrsan izbor za one koji traže autentično iskustvo izvan utabanih staza.  Jedna od najljepših aktivnosti u Brindisiju jednostavno je prošetati ulicom Corso Garibaldi s palmama koja povezuje gradsku luku s glavnom željezničkom stanicom. Usput se zaustavi na štandovima s hranom i uličnim trgovinama. Posebno je lijepa i šetnica uz more, a za uživanje na plaži posjeti pješčanu uvalu Torre Cane.

Bari

Glavni grad regije, Bari se nalazi sat i po sata vožnje sjeverno od Brindisija i najveća je luka iz koje idu brodovi na našu obalu, Albaniju i Grčku. Bari skriva jedan od najatmosferičnijih starih gradova Italije – Bari Vecchio. Smješten na poluotoku s pogledom na staru luku, ovaj zidinama okruženi dio grada labirint je vijugavih uličica, popločanih ulica i malih trgova koji vape za istraživanjem. Unutar debelih kamenih zidova pronaći ćeš 40 crkava, katedralu i baziliku Svetog Nikole, izgrađenu posebno za pohranjivanje kostiju Sv Nikole (Djeda Mraza) koje su mornari Barese ukrali iz Myre u Turskoj.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by VisitBari (@visitbari)

Cisternino

Na putu između Brindisija i Barija smjestio se, prema mnogima, najljepši gradić u Italiji - Cisternino. Piazza Dell'orologio nalazi se u središtu grada, koje je ostalo netaknuto stooljećima, odakle se male uličice šire u različitim smjerovima. 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Marie d (@mariednv)

Ali ono po čemu je Cisternina  prepoznatljiva su Fornelli. Njihovo ime doslovno znači peći, ali oni su zapravo “kuće za pečenje mesa”, gdje možeš ući, odabrati komad mesa ili pripremu, a zatim sjesti za stol i čekati da bude gotovo. U međuvremenu možeš naručiti druga jela. U Cisterninu ćeš prinaći brojne Fornellije, čak i ako je selo malo.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by LAVINIA (@unalaviniafelice)

Polignano a Mare

Još jedan gradić na putu do Barija, Polignano a Mare je mjesto u koje želiš zastati iz nekoliko razloga, no mi mislimo kako je dovoljan i ovaj jedan. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Maud (@maud_pavd)

Polignano je poznat po uvali koju okružuju visoki klifovi oko kojih se nalazi stari grad. Uistinu jedinstven prizor i nesvakidašnja plaža. Klifovi koji izviru iz mora su također popularni za ronjenje.

Predstavljamo destinacije 'za 10 eura': Napulj je duša Italije i dom najstarije i najbolje pizze na svijetu

ŠTO NE SMIJEŠ PROPUSTITI: 

Dok je putovanje u Italiju često popraćeno dugim popisom restorana i jela za probati, Apulija je regija u kojoj zaista ima smisla pripremati obroke kod kuće. S 2468 sati sunca godišnje, i biljke jako vole ovu regiju, posebice rajčica i grožđe. Najbolje i najsvježije rajčice upravo ćeš jesti na jugu Italije, a regija Apulija zaslužna je za opskrbljivanje čitave zemlje s broj jedan mediteranskom namirnicom.

Sastojci su nevjerojatno svježi, a procesi proizvodnje nisu se mijenjali stoljećima, i to je odličan način da se uistinu prepustiš prepustiš južnjačkom stilu života. Iz tog razloga, u Apuliji preporučamo da ne propustiš priliku odlaska na jedan od satova kuhanja gdje ćeš s profesionalnim kuharom obići lokalnu tržnicu (ili farmu ako se škola nalazi na farmi), saznati sve o namirnicama, a onda i o tehnikama kuhanja te imati prilike raditi tradicionalnu tjesteninu ili pastu baš kao prava nona. U ovoj gurmanskoj regiji postoji mnoštvo škola i tečajeva kuhanja tako da ti sigurno ni u jednom mjestu neće biti problem naći onaj koji najbolje odgovara tvojim afinitetima (i apetitu).

NEMOJ DA TE IZNENADI:

Zbilja ti treba auto. Kao netko tko je većinu zemalja prešao javnim prijevozom i veliki je zagovornik istoga, u nekim mjestima on je jednostavno loš. Uistinu najbolji način za istražiti petu Italije je unajmiti auto - ako se ne misliš bazirati samo u 1 ili 2 mjesta. Naravno, postoje vlakovi i lokalni autobusi, ali korištenje isključivo njih za obilazak ove raznolike regije uzet će više vremena nego što većina putnika ima na raspolaganju. To također znači da ćeš vjerojatno propustiti mnoge male uvale i simpatične male gradove i sela koji Pugliju čine tako prekrasnom, a na koje ćeš slučajno nabasati prilikom svog road tripa.

DOBRO JE ZNATI:

Najbolje vrijeme za posjet Apuliji je lipanj ili rujan. Talijani ljetuju u srpnju i kolovozu, a Apulija je popularna regija za odmor - i za mlade i za obitelji. Ako zamišljaš kako otkrivaš skrivene uvale i budeš sama na nekoj skrivenoj plaži, šanse da ostvariš taj san su naravno veće sredinom rujna.

 

Photo: Instagram @ju3h73
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • manfred

    Jug italije bella italia