Life&style

Preciznost u svakom šavu - uspomena na diva svjetske mode Charlesa Jamesa

  • Uspomenu na diva svjetske mode Charlesa Jamesa sačuvala je knjiga „The Couture Secrets of Shape“ (Spector Books, 2019)
  • Ona nije samo posveta povijesti dizajna nego i inspiracija novim generacijama 

Kada bismo riječ couturier pokušali prevesti na hrvatski jezik, tada bismo, u uzaludnoj potrazi za odgovarajućom riječi, tek ovlaš dotaknuli sve ono što je bio Charles James, britansko-američki dizajner kojeg je modni svijet, očaran njegovim zapanjujuće elegantnim toaletama koje su obilježile tridesete godine prošlog stoljeća, ovjenčao ordenom „prvog couturiera Amerike”. Vizionar beskrajnog talenta, James je svoje kreacije, u kojima su raskošne balove i bankete pohodile dame s obje strane Atlantika, tretirao poput umjetničkih djela. Pristupao im je pedantno i pažljivo kao da je riječ o skulpturama. Ušivao bi u njih sve svoje vrijeme, filozofiju i talent, sva svoja znanja, anatomiju, matematiku, arhitekturu, mjesecima radeći na samo jednom jedinom rukavu ili porubu nastojeći učiniti ih savršenima. No, njegov gotovo opsesivni perfekcionizam i inzistiranje da se spram mode odnosi kao prema umjetnosti, a ne kao prema zanatu, spriječio je Jamesa da oko svog imena izgradi modno carstvo.  

Možda vas zanima Jesenski broj miss7 magazina čeka te na kioscima! Rubrika Life&style Life&style

Premda je, nakon smrti 1978. godine, gotovo skliznuo u zaborav, a njegovo ime i njegov opus skliznuli su na margine modne povijesti, Charles James bio je i ostao jedan od najvećih svjetskih couturiera, čovjek čija je vizija bila daleko ispred svog vremena, a čija su tehnika, metodologija i inovativan, gotovo kirurški pristup konstrukciji postavili kamen temeljac za neke buduće modne eksperimente, čak i ako toga njihovi tvorci uopće nisu svjesni. Uz predgovor velikog Ricka Owensa, koji Jamesa naziva „divom svjetske mode” zahvaljujući mu na svim znanjima i utjecaju koji je svojim radom utisnuo u budućnost, „Charles James: The Couture Secrets of Shape” knjiga je koja, na sreću modne povijesti, spašava “prvog couturiera Amerike” iz čvrstog stiska zaborava. 

 | Autor: miss7 miss7

“The Couture Secrets of Shape” pruža jedinstveni uvid u sve tajne Jamesova talenta, njegove vizije i njegovog stvaralaštva, nadilazeći domenu elegantnih večernjih haljina po kojima je ostao najviše upamćen, fokusirajući se na njegov revolucionarni uniseks dizajn i njegov život u umjetničkim krugovima u kojima se kretao od 1964. pa sve do svoje smrti, vremenu kada je živio u hotelu Chelsea, čija mu je soba služila kao studio, radionica, ali i arhiv. 

Možda vas zanima Pitali smo domaće umjetnike koje ih se umjetničko djelo najviše dojmilo Rubrika Life&style Life&style

 | Autor: PR/WhatsApp PR/WhatsApp

“Prenijeti znanje na buduće generacije Jamesu je bilo od izuzetne važnosti”, napominje Owens. I premda knjiga za koju je James 1974. dobio stipendiju i koja je imala za cilj objasniti njegovu filozofiju i pristup modi nikada nije dovršena, sva rapsodija Jamesova znanja nije otišla u nepovrat. Srećom, Jamesov asistent Homer Layne sačuvao je svaku bilješku i svaku skicu da bi one konačno svoje mjesto pronašle u “Couture Secrets of Shape”, knjizi koja se već na prvi pogled doima poput Biblije konstrukcije, enciklopedije siluete i udžbenika mode. Knjiga je to kakvu veličina poput Charlesa Jamesa jedino i zaslužuje. A zaslužuju je i neke nove modne nade u generacijama koje dolaze. 

Možda vas zanima Put do uspjeha Victorije Beckham i njezinog carstva Rubrika Life&style Life&style
 

 

Photo: PR/WhatsApp

Komentari 0