Life&style
60/40 pravilo za uređenje

'Pravilo 60/40' za uređenje interijera može nam itekako pomoći kako bismo uredili ugodan prostor

  • Uređenje sobe može biti zastrašujući zadatak, bilo da počinješ od nule ili samo želiš dotjerati postojeći prostor
  • Zato volimo dobar prečac, trik ili pravilo dizajna kojeg trebamo slijediti
  • Otkrit ćemo ti pravilo '60/40' za raspored i opremanje prostora, koje itekako može svakome pomoći 

Ako moraš urediti neku prostoriju, a ne znaš odakle bi počela i kroz glavu ti prolaze brojna pitanja, stručnjaci za uređenje interijera preporučuju da se vratiš osnovama: upotrijebi pravilo 60/40 za raspored i opremanje prostora

'Pravilo 60/40'

Možda si čula za „pravilo 60/40“ pod nekim od njegovih drugih naziva: zlatni rez, zlatni broj ili zlatna sredina. To je tehnički matematički niz (1:1,618) koji se javlja u prirodi, od proporcija kod ljudi i biljaka do spirala školjki. Kaže se da je taj omjer vizualno ugodan oku, pa se njemu također teži u arhitekturi, umjetnosti i drugim zanatima. 

Ispostavilo se da je to također nešto što se može koristiti i za interijere, osobito kada je u pitanju raspored stvari u prostoriji. A ako se pitaš kako je 1:1.618 postalo 60/40, pa, čak i dizajneri vole pojednostavljene prečace. Osim toga, 60/40 puno je lakše vizualizirati i zapamtiti.

Možda vas zanima Ovih 5 detalja kod uređenja doma moglo bi loše utjecati na naše zdravlje Rubrika Life&style Life&style

 | Autor: Instagram @otherarchitects Instagram @otherarchitects Foto: Instagram @otherarchitects

Kako ovo pravilo primijeniti u praksi? Pravilo 60/40 se kod uređenja prostorija svodi na namještaj i podnu površinu. Umjesto da pretrpavamo sobu komadima namještaja ili da je previše minimaliziramo, trebali bismo težiti da oko 60% prostorije bude ispunjeno namještajem, a 40% da bude „čisto“ kako bi se oči vizualno odmorile od stvari. 

Višenamjensko 'pravilo 60/40'

Ono što je nevjerojatno jest da ovu raščlambu možeš koristiti i za druge površine. Nisi sigurna kako bi trebao izgledati zid u dnevnoj sobi? Pravilo 60/40 može ti pomoći. Odaberi komade koji, kada se sve zbroji, neće pokriti više od 60% određenog zida.

Omjer može pomoći i kod predmeta na stolovima i policama. To može biti, opet, jednostavno: nemoj ispunjavati više od 60% stola predmetima kako bi imala odgovarajući „prostor za disanje“. 

 | Autor: Instagram @huntingforgeorge Instagram @huntingforgeorge Foto: Instagram @huntingforgeorge

Dakle, sljedeći put kada se budeš borila s projektom uređenja – a osobito rasporedom u prostoriji ili na nekoj površini - sjeti se pravila 60/40. To je idealno ako želiš stvoriti osjećaj ravnoteže u sobi.

Uređenje balkona Možda vas zanima IKEA čarolija: 15 stvari koje će uljepšati balkon i od njega učiniti tvoju oazu za uživanje Rubrika Life&style Life&style
Photo: Instagram @otherarchitects

Komentari 0

Top ponuda

Tečaj €/kn: 7,53450