Life&style

Prava istina o jabučnom octu: ovo bi stvarno trebala znati prije što ga počneš piti

  • Već stotinama godinama jabučni ocat koristi se za zdravstvene benefite
  • Međutim, ova popularna namirnica zbog snažnog djelovanja može i naštetiti organizmu
  • U pravilnoj konzumaciji mogu ti pomoći sljedeći savjeti koji donose pravu istinu o jabučnom octu

Bez jabučnog octa gotovo je nezamislivo pripremati nam drage priloge, ali ovaj napitak već se odavno upisao na listu ljekovitih namirnica koja osim poticanja gubljenja kilograma donosi niz benefita za zdravlje. Kao prirodni lijek jabučni ocat se koristio stotinama godinama, a danas je poznat kao popularni lijek za snižavanje krvnog tlaka, saveznik u bobi protiv akni i ožiljaka i moćan napitak za detoks organizma.

Možda vas zanima Ovih 8 stvari nikada ne smiješ raditi dok konzumiraš jabučni ocat Rubrika Life&style Life&style

Međutim, upravo zbog njegovih snažnih svojstava, trebala bi pripaziti pri konzumiranju. Prije uvrštavanja u svakodnevnu prehranu, najbolje se posavjetovati s liječnikom, a u obzir bi trebalo uzeti i sljedeće savjete koji rasvjetljavaju pravu istinu o jabučnom octu. 

Budi sigurna da kupuješ ocat odgovarajuće kvalitete

Na policama trgovina može se pronaći nekoliko vrsta jabučnog octa. Međutim, nisu sve vrste dobivene na isti način. Kako bi dobila najbolje iz jabučnog octa, ispravno se odlučiti za organski sirovi ocat koji podrazumijeva lanac bjelančevina (koji sadrže enzime i sirove bakterije) što će octu, u kojem je prisutna celuloza i octena kiselina, dati zamućen izgled

Pripazi na velike količine kiseline

Jabučni ocat može biti vrlo kiseo što može dovesti do oštećenja jednjaka i zubne cakline. Ako osjetiš da je tvoj jabučni ocat baš takav, najbolje bi bilo da prije konzumiranja razrijediš jednu čajnu žličicu octa (najviše jednu žlicu) u čaši vode.

anketa | Autor: miss7 miss7

Dijabetičari bi trebali biti na oprezu

Iako jabučni ocat snižava razinu šećera u krvi, dijabetičari bi posebno trebali obratiti pozornost na pravilno konzumiranje ove namirnice. Prevelike količine jabučnog octa mogli bi pogoršati simptome ove bolesti, stoga stručnjaci dijabetičarima savjetuju obavezno prethodno konzultiranje s liječnikom prije redovitog konzumiranja. 

Jabučni ocat može uzrokovati probavne probleme

Probavni problemi također su nešto što bi trebalo uzeti u obzir ukoliko se odlučiš na uvrštavanje jabučnog octa u redovitu prehranu. Stručnjaci upozoravaju kako je kod osoba osjetljivog metabolizma moguća pojava mučnine i žgaravice. U tom slučaju, najbolje bi bilo da smanjiš količinu octa koju unosiš u svoj organizam. 

Može utjecati na učinkovitost lijekova

Kao i poput svih drugih noviteta koje odlučite uvesti u regularnu prehranu, najbolje bi bilo da se prilikom uvođenja jabučnog octa posavjetuješ s liječnikom. Posebno se to odnosi na slučaj ukoliko uzimaš lijekove, budući da jabučni ocat može suzbiti djelovanje nekih od njih. 

Ima antigljivična svojstva

Kad se primjenjuje lokalno, jabučni ocat može zbog svojih antimikrobnih i antigljivičnih svojstava pomoći u borbi protiv akni, gljivica na nožnim prstima i unutarnjim infekcijama uha. Ovo se također odnosi i na probavni sustav budući da sprječava razvoj štetnih bakterija i gljivica unutar probavnog trakta gdje se zapravo nalazi 80 posto našeg imuniteta

Jabučni ocat ne bi trebalo konzumirati kao probiotičko sredstvo

Iako se nalazi u kategoriji probiotika, stručnjaci upozoravaju kako je ipak bolje konzumirati fermentiranu hranu kako bi poboljšala zdravlje svog metabolizma. Stoga bi u prehranu trebala uvrstiti namirnice poput kiselog kupusa, tempeha, jogurta i kombuče. 

Vjerojatno ti neće pomoći u gubljenju težine

Mnogi su benefiti koje jabučni ocat može donijeti tvome zdravlju, ali zapravo ne postoje znanstveni dokazi da pomaže u gubitku težine. Stručnjaci su za CNN izjavili da je mršavljenje moguće samo iz razloga što jabučni ocat može uzrokovati mučninu iz toga razloga možeš izgubiti apetit. 

 

Ida Prester demonstrirala nam je kako napraviti samopregled dojki. miss7 te podsjeća da pozoveš prijateljicu s kojom ćeš sklopiti #pinkypromiss - obećanje uz koje ćete lakše razviti naviku redovitog samopregleda dojki.
 

 

Photo: Crystal Shaw/ Unsplash

Komentari 0